Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Ympäristöterveyspäällikkö112.01.2024 

5388-2020 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys koskien elintarvikehuoneistoa la Betty Oy osoitteessa Brahenkatu 18a, 20100 Turku hävittää päätöksessä yksilöidyt tuotteet sekä hävittää päätöksessä yksilöidyt la Betty Oy:n omistamat tuotteet valvontaviranomaisen esittämällä tavalla

Toimija

La Betty Oy

Brahenkatu 18a

20100 Turku

y-tunnus 3125272-9

Toimipaikan nimi ja osoite

La Betty Oy

Brahenkatu 18a

20100 Turku

Päätöksen kohde

Elintarvikkeiden vaatimuksen mukaisuus

Asian selostus

La Betty Oy:n elintarvikehuoneistossa La Betty osoitteessa Brahenkatu 18a, 20100 on tehty tarkastus 5.12.2023 valvontaviranomaisen saatua tiedon, että elintarvikehuoneistossa saatetaan myydä lihoja, joissa ei ole laitostunnusta.

Tarkastuksella todettiin, että toimija on itse tuonut raakaa pakastettua lammasta maahan: Doi Nepoti Pastrama oaie dp 2.11.2023, exp 2.5.2024, lot 021123

Tarkastuksella todettiin, että pakkauksessa ei ole laitoksilta vaadittavaa terveysmerkkiä. Tuotteita oli myymälässä 3 kpl.

Toimija ei ole ilmoittanut sisämarkkinatuonnistaan valvontaviranomaiselle. Kuukausi-ilmoituksia lihojen tuonnista ei ole myöskään tehty.

Tarkastuksella ilmoitettiin toimijan edustajalle, että tuotteita ei saa myydä, muulla tavoin luovuttaa tai hävittää ilman viranomaisen lupaa.

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia eikä ole riittävän nopeasti ryhtynyt vaadittuihin toimiin.

Elintarvikkeita koskevissa asioissa on havaittu epäkohtia tai niitä ei kyetä osoittamaan. Jäljitettävyysasiakirjoja ei ole esitetty (elintarvikkeiden yhdistäminen asiakirjoihin) ja tuotteesta puuttuu terveysmerkki.

Tarkastuksissa havaitut puutteet La Betty elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimijalle on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vas-tine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa.​

Päätös​Elintarviketta Doi Nepoti Pastrama oaie dp 2.11.2023, exp 2.5.2024, lot 021123 ei saa maahantuoda, koska kyseisellä tuotteella ei ole vaadittavaa tunnistemerkkiä. Eläinperäisiä elintarvikkeita ei saa maahantuoda ja saattaa markkinoille ilman vaadittavaa tunnistemerkkiä. Tunnistemerkkiä ei voi jälkikäteen lisätä pakkaukseen. Tunnistemerkintä kertoo valmistajan luvasta valmistaa ja saattaa markkinoille laajasti tuotteita.

​Määrään elintarvikelain 59§:n nojalla toimija La Betty Oy:n omistamat, päätöksessä luetellut tuotteet, välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista hävittää seuraavat tuotteet:

Doi Nepoti Pastrama oaie dp 2.11.2023, exp 2.5.2024, lot 021123 -tuotteet, määrä 3 kpl

Lisäksi määrään elintarvikelain 55§:n nojalla, että elintarvikkeiden hävityksestä tulee esittää Turun ympäristöterveydelle asiakirja välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluessa tuotteiden hävityksestä. Asiakirjasta tulee käydä ilmi hävityspaikka, -tapa ja aika sekä hävitysmäärät. Toimija vastaa itse hävityksestä syntyvistä kustannuksista.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia.

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.

Elintarviketoiminnan tulee olla sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 6§)

10 § Elintarvikelaki

Rekisteröity elintarviketoiminta

Elintarvikealan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.

Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 14§)

Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 15§)

Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3)

Elintarvikealan toimijoiden on:

a) osoitettava noudattavansa 1 kohtaa toimivaltaiselle viranomaiselle tavalla, jota kyseinen viranomainen edellyttää ottaen huomioon elintarvikeyrityksen luonne ja koko;

b) varmistettava, että kaikki asiakirjat, joissa kuvataan tämän artiklan mukaisesti kehitettyjä menettelyjä, ovat aina ajan tasalla;

c) säilytettävä muita asiakirjoja ja merkintöjä tarkoituksenmukainen aika.

(EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 5 artikla, luku VI kohta 4)

Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.

4. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti. (EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18)

Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle.

​Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.

​Toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta. (Mmm asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 § 22 mom 1)

Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa (Elintarvikelaki 55 §).

Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.

Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikekontaktimateriaalin valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, jos elintarvikekontaktimateriaali tai siitä annettavat tiedot tai kontaktimateriaalitoiminta ovat sellaiset, että ne aiheuttavat tai niiden voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.

Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa. Valvontaviranomaisen tulee omalta osaltaan huolehtia siitä, että asiassa tarvittavat selvitykset tehdään viivytyksettä. (Elintarvikelaki 56§)

Valvontaviranomainen päättää, mihin tarkoitukseen elintarvikesäännösten vastaista elintarviketta tai elintarvikekontaktimateriaalia voidaan käyttää tai mihin tarkoitukseen se voidaan luovuttaa, jos elintarviketta tai elintarvikekontaktimateriaalia ei voi muuttaa määräysten mukaiseksi. Valvontaviranomaisen on määrättävä elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali hävitettäväksi, jos sen käyttö ei ole mahdollista tai jos terveydelliset syyt tai elintarvikesäännökset sitä edellyttävät. Valvontaviranomaisen on tehtävä 1 ja 2 momentissa tarkoitettu päätös viivytyksettä. Päätöstä tehtäessä on pyrittävä siihen, että elintarvikealan tai kontaktimateriaalialan toimijan taloudellinen menetys jää mahdollisimman pieneksi. Valvontaviranomaisen on asetettava kohtuullinen määräaika, jonka kuluessa toimijan on noudatettava 1 tai 2 momentin mukaista päätöstä (Elintarvikelaki 59 §).

3 § Ruokaviraston määräys 8/2021

Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat eläinperäiset elintarvikkeet

Ilmoitusvelvollisuus koskee seuraavia elintarvikkeita:

4 § Ruokaviraston määräys 8/2021

Ilmoitukset

Ilmoitettavat tiedot ovat:

Ilmoituksen tekemisestä vastaa maahantuoja. Ilmoitus tehdään neljästi vuodessa takautuvasti edeltävien kolmen kuukauden osalta, 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10. mennessä. Ilmoitukset voi tehdä myös kuukausittain seuraavan kuukauden 15. 3/4 päivään mennessä. Toimija voi tehdä ilmoituksen myös yksittäisistä vastaanotetuista lähetyksistä niin halutessaan. Ilmoitus tulee tehdä myös niiltä kuukausilta, joiden aikana tuontia sisämarkkinoilta ei ole ollut.

Ilmoitus 3 §:ssä mainituista elintarvikkeista tehdään käyttäen Ruokaviraston tätä tarkoitusta varten ylläpitämää sähköistä järjestelmää. Toimija voi kirjautua järjestelmään Ruokaviraston internetsivuilla olevan linkin kautta. Vaihtoehtoisesti toimija voi ilmoittaa tiedot käyttäen Ruokaviraston internetsivuilla olevaa lomaketta tai muuta Ruokaviraston hyväksymää tapaa. Toimijan tulee lähettää tämä ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle ja Ruokavirastolle.

​1. Elintarvikealan toimijat voivat saattaa markkinoille yhteisössä valmistettuja eläinperäisiä tuotteita vain, jos ne on valmistettu ja käsitelty yksinomaan laitoksissa, jotka:

a) vastaavat asetuksen (EY) N:o 852/2004 ja tämän asetuksen liitteiden II ja III asiaa koskevia vaatimuksia sekä elintarvikelainsäädännön muita asiaa koskevia vaatimuksia; ja

b) toimivaltainen viranomainen on rekisteröinyt tai, jos 2 kohdan nojalla sitä edellytetään, hyväksynyt. (EY) N:o 853/2004 art 4 mom 1

​1. Elintarvikealan toimijat saavat saattaa 4 artiklan 2 kohdan mukaista hyväksymistä edellyttävissä laitoksissa käsiteltyjä eläinperäisiä tuotteita markkinoille ainoastaan, jos tuotteissa on joko:

a) asetuksen (EY) N:o 854/2004 mukaisesti käytetty terveysmerkki; tai

b) tämän asetuksen liitteessä II olevan I jakson mukaisesti käytetty tunnistusmerkki, kun mainitussa asetuksessa ei edellytetä terveysmerkin käyttämistä.

2. Elintarvikealan toimijat saavat käyttää eläinperäisessä tuotteessa tunnistusmerkkiä ainoastaan, jos tuote on valmistettu tämän asetuksen mukaisesti 4 artiklan vaatimuksia vastaavissa laitoksissa.

3. Elintarvikealan toimijat saavat poistaa lihasta asetuksen (EY) N:o 854/2004 mukaisesti käytetyn terveysmerkin ainoastaan, jos ne leikkaavat lihaa tai jalostavat sitä taikka käsittelevät sitä muulla tavoin. (EY) N:o 853/2004 art 5 mom 1-3

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6§, 55 §, 56§, 59§, 68§, 78 §

Mmm asetus 318/2021 § 22

Hallintolaki (434/2003) 34 §

EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 3 artikla, 5 artikla kohta, liite II luku VI, liite II

EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18

Ruokaviraston määräys 8/2021 27.10.2021 2456/00.00.01.02.00/2021

(EY) N:o 853/2004 art 4 mom 1, art 5 mom 1-3

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 5.12.2023

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi puh. 050​ 552 9239

e-mail. paivi.nurmi@turku.fi

Allekirjoitukset

Päivi Nurmi

vs. ympäristöterveyspäällikkö

Jakelu

aoLa Betty Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta