Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta2401.02.20243

14061-2022 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden välipäätös / Päätöksen täytäntöönpanoa koskeva asia (2022-62)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt päätöksen täytäntöönpanoa koskevan vaatimuksen. Hallinto-oikeus antaa valitukseen myöhemmin erikseen päätöksen.

Rlupalk § 24

Konsernihallinto, lakipalvelut, ympäristöjuristi Jenna Härkönen 26.1.2024:

Inkilänkadun perusparannusurakan valmistelun yhteydessä on havaittu, että Inkilänkatu 2:n kohdalla on noin 30 metriä leveä tonttiliittymä sekä tontilla pysäköintipaikkoja, jotka ovat voimassa olevan asemakaavan vastaisia. Asemakaavan vastainen piha-alueen käyttö on lisäksi lainvoimaisen katusuunnitelman vastainen. Turun rakennus- ja lupalautakunta on 13.4.2023 § 87 määrännyt kiinteistön 853-74-74-4 omistajan välittömästi ja viimeistään kahden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista lopettamaan voimassa olevan asemakaavan sekä katusuunnitelman vastainen piha-alueen käyttö.

Kiinteistön omistaja on valittanut lautakunnan päätöksestä ja vaatinut päätöksen kumoamista. Sittemmin valittaja on vaatinut lautakunnan päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä sillä perusteella, että Turun kaupunki on estänyt autopaikkojen käytön betoniestein eli pannut päätöksen täytäntöön, vaikka valitusasian käsittely on vielä kesken.

Turun hallinto-oikeus on 22.1.2024 hylännyt päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä koskevan hakemuksen. Hallinto-oikeus on todennut, että asiakirjojen perusteella betoniesteet eivät ole valittajan tontilla, vaan kadun puolella. Betoniesteiden sijoittamisessa on kyse lainvoimaisen katusuunnitelman toteuttamisesta, ei valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanosta. Lautakunnan päätöksessä ei ole määrätty, että se voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, joten täytäntöönpanon keskeyttämiseen ei ole syytä. Hallinto-oikeus antaa valitukseen myöhemmin erikseen päätöksen.

Välipäätökseen ei saa hakea muutosta muuten kuin pääasian yhteydessä.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden välipäätös 22.1.2024

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden välipäätöksen tiedoksi.​

PäätösEhdotus hyväksyttiin.