Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 6 | 18.01.2024 | 6 |
1632-2022 (11 01 00)
Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2023
Tiivistelmä:
Ympäristönsuojelu -yksikkö on vuoden 2023 aikana tehnyt yhteensä 11 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta ja antanut 17 lausuntoa pilaantunutta maaperää tai pohjavettä koskevissa asioissa. Puhdistamisen käytännön toteutusta on valvottu työmaakäynnein ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Lisäksi ympäristönsuojelu on jatkanut maaperän tilan tietojärjestelmän päivittämistä.
Rlupalk § 6
Ympäristönsuojelu 5.1.2024, ympäristötarkastaja Virpi Laine:
Tausta
Ympäristöministeriö siirsi toimivallan pilaantunutta maaperää koskevissa asioissa Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle vuonna 2010. Päätös oli silloisen ympäristönsuojelulain mukaisesti määräaikainen ja vuonna 2015 ministeriö antoi Turun kaupungin hakemuksesta päätöksen toimivallan siirtämisestä toistaiseksi. Uusi päätös koskee maaperän lisäksi myös pohjavettä. Nykyinen ympäristönsuojeluviranomainen on rakennus- ja lupalautakunta, joka on delegoinut asiaa koskevan päätösvallan ympäristönsuojelupäällikölle. Ympäristöministeriön päätökseen sisältyy velvoite, että ympäristönsuojeluviranomaisen tulee toimittaa vuosittain ympäristöministeriölle yhteenveto käsitellyistä ilmoituksista, ympäristöluvista, niiden lukumääristä, käsittelyajoista, käsittelymaksuista ja käsiteltyjen asioiden luonteesta.
Yhteenveto pilaantuneen maaperän puhdistamiseen liittyvistä asioista vuonna 2023
Vuoden 2023 aikana ympäristönsuojelu teki yhteensä 11 päätöstä pilaantuneen maaperän puhdistamisesta. Kaikki puhdistamispäätökset on julkaistu Turun kaupungin internet -sivuilla. Maaperän puhdistamista koskevat asiat ratkaistiin ilmoitusmenettelyllä. Kaikki kohteet kunnostettiin tai tullaan kunnostamaan ns. massanvaihtomenetelmän avulla.
Puhdistamisilmoitusten keskimääräinen käsittelyaika vuonna 2023 oli 48 päivää ja ilmoitusten käsittelymaksut olivat 1370 euroa / ilmoitus. Yhdestä päätöksen muutoksesta laskutettiin tuntiperusteisesti.
Ympäristönsuojelu antoi 17 lausuntoa maaperän pilaantuneisuudesta tai maaperän haitta-aineista. Lisäksi sähköpostitse annettiin useita kannanottoja tutkittavista tai puhdistettavista kohteista.
Ympäristönsuojelu valvoi puhdistamispäätösten käytännön toteutusta suorittamalla työmaakatselmuksia kunnostuskohteisiin ja tarkastamalla kohteiden loppuraportit. Yksikkö valvoi myös joitain maaperän kunnostustyömaita, joissa rakentamisen yhteydessä jouduttiin ennalta arvaamattomasti poistamaan haitta-ainepitoisia maa-aineksia tai joista rakentamisen yhteydessä poistettiin haitta-ainepitoisia maa-aineksia alueilta, joissa ei riskinarvioperusteisesti ollut kunnostustarvetta. Lisäksi ympäristönsuojelu lausui useisiin rakennus- ja toimenpidelupahakemuksiin pilaantuneista maista sekä tarkasti, liittyykö vireillä oleviin kaavoihin, tiesuunnitelmiin ja kaivulupahakemuksiin mahdollisesti pilaantuneita maa-alueita.
Tiedot kohteista, joissa on tehty maaperätutkimuksia tai – kunnostuksia, on merkitty maaperän tilan tietojärjestelmään, jota päivitetään säännöllisesti.
Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää toimittaa yllä esitetyn yhteenvedon ympäristöministeriölle.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.
Jakelu
tiedYmpäristöministeriö