Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30821.12.20236

5175-2023 (10 03 00)

Pyyntö saattaa tarkastusinsinöörin kehotus rakennus- ja lupalautakunnan käsiteltäväksi, Juhannuskatu 23

Tiivistelmä:

Oikaisupyynnön tekijä on pyytänyt oikaisua tarkastusinsinöörin tekemään kehotukseen koskien naapurin puolelle rakennetun aidan ja sen rakenteiden poistamista. Oikaisupyynnössä on myös vaatimus naapurin tukimuurin siirtämiseksi kokonaan kyseisen naapurin omistaman kiinteistön sisäpuolelle. Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että lautakunta velvoittaa kiinteistön 71-14-6 osaomistajan poistamaan naapurin tukimuurissa olevat rakentamansa aidan rakenteet 31.12.2023 mennessä eikä oikaisuvaatimus muilta osin anna aihetta toimenpiteille.

Rlupalk § 308

Rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 13.11.2023:

Kuvaus asiasta

Kiinteistön 71-14-5 omistaja on tehnyt rakennusvalvontaan toimenpidepyynnön kiinteistöjen 71-14-5 ja 71-14-6 välisen aidan ja tukimuurissa olevien rakenteiden poistamisesta. Tarkastusinsinööri on 19.6.2023 kehottanut kiinteistöä 71-14-6 poistamaan rakentamansa aidan ja muut tukimuurissa olevat rakenteet 31.7.2023 mennessä. Toimenpidepyyntö ja annettu kehotus on kirjattu valvonta-asialle 2022-17.

Saatujen selvitysten perusteella kiinteistölle 71-14-5 rakennettu betoninen tukimuuri sijaitsee kokonaisuudessaan kiinteistön 71-14-5 puolella ja on kiinteistön 71-14-5 omistajan rakentama. Kiinteistön 71-14-6 yksi osaomistajista on rakentanut aidan kiinni tähän betoniseen tukimuuriin kiinnittämällä aidan tukimuurin rakenteisiin. Tukimuurissa olevat aidan rakenteet ovat tontin 71-14-5 puolella. Näihin rakenteisiin kiinnitetty, tukimuuriin kiinni rakennettu aita sijaitsee kokonaan tai lähes kokonaan kiinteistön 71-14-6 puolella. Aidalle ei ole haettu maankäyttö- ja rakennuslain mukaista toimenpidelupaa.

Kiinteistön 71-14-6 osaomistaja on tehnyt 14.7.2023 oikaisupyynnön tarkastusinsinöörin kehotuksesta. Oikaisupyynnön mukaan tontilla 71-14-5 sijaitseva tukimuuri on paikkatietoinsinööriltä saadun selvityksen perusteella enimmillään 4 cm tontin 71-14-6 puolella, minkä vuoksi rakennettu aita ja muut tukimuurissa olevat rakenteet ovat tontin 71-14-6 puolella. Näin ollen annettu kehotus aidan ja tukimuurin poistamiseksi on aiheeton.

Kyseisessä oikaisupyynnössä on myös vaatimus kyseisen tukimuurin siirtämiseksi tontin 71-14-5 rajojen sisälle.

Koska tarkastusinsinöörin antamasta kehotuksesta ei voi tehdä oikaisuvaatimusta sen varsinaisessa merkityksessä, tulkitaan kyseinen oikaisupyyntö pyynnöksi saattaa asia rakennus- ja lupalautakunnan käsiteltäväksi.

Asianosaisen kuuleminen

Kiinteistön 853-71-14-6 osaomistajalle on varattu tilaisuus antaa asian johdosta vastineensa ennen käsittelyä.

Vastineen mukaan Turun rakennusvalvonnan valvontajuristi on esteellinen käsittelemään asiaa. Vastineessa on todettu, että päätösehdotus on väärin perusteltu.

Perustelut

Kiistanalainen aita

Turun rakennusjärjestyksen 28 §:n mukaan kahden rakennuspaikan rajalle rakennettava aita on rakennettava kokonaisuudessaan rakennuspaikan puolelle. Aita voidaan sijoittaa rajan päälle, jos naapurin kanssa kirjallisesti sovitaan yhteisestä aidasta.

Aidasta ei saa aiheutua haittaa tai vaaraa naapureille, liikenteelle, kadun kunnossa- ja puhtaanapidolle taikka teknisten verkostojen käytölle ja kunnossapidolle.

Toimenpidepyynnön liitteenä olevasta valokuvasta käy ilmi, että rakennuksen seinässä oleva uusi aidan kiinnike on kokonaisuudessaan tontin 71-14-5 puolella. Tonttien raja näkyy valokuvassa rakennuksen seinän pintamateriaalin vaihtumisena. Siinäkin tapauksessa, että olemassa olevan aidan alla olevan tukimuurin kulma olisi enimmillään 4 cm tontin 71-14-6 puolella, kyseinen kiinnike on tontin 71-14-5 puolella ja tällä tontilla sijaitsevan rakennuksen seinässä, eikä sen kiinnittämiseen ole saatu kiinteistön 71-14-5 omistajan suostumusta.

Lisäksi tontilla 71-14-5 sijaitsevan tukimuurin pintaan on kiinnitetty leveä lankku, eikä lankun kiinnittämiseen ole myöskään saatu kiinteistön 71-14-5 omistajan suostumusta. Tältäkin osin, siinäkin tapauksessa, että tukimuurin kulma olisi enimmillään 4 cm tontin 71-14-6 puolella, kyseinen lankku on lähes kokonaisuudessaan tontin 71-14-5 puolella.

Näin ollen sillä seikalla, että kyseinen tukimuuri sijaitsee mahdollisesti enimmillään 4 senttimetriä kiinteistön 71-14-6 puolella ei ole merkitystä, koska kyseiset aidan kiinnittämiseen tarkoitetut kiistanalaiset rakenteen sijaitsevat kokonaan tai lähes kokonaan kiinteistön 71-14-5 puolella. Lisäksi mittaustuloksen virhemarginaali kyseessä olevalla alueella voi olla enimmillään 40 mm, joten rajan ylitys on virhemarginaalin sisällä, eikä ylitystä todellisuudessa välttämättä ole lainkaan. Tarkastusinsinöörin antama kehotus on ollut aiheellinen, koska aidan kiinnittämiseen tarkoitetut rakenteet sijaitsevat naapurin puolella eikä niiden rakentamiseen ole saatu naapurin suostumusta.

Tukimuuri osittain kiinteistön 71-14-6 puolella

Naapuruussuhdelain 14 §:n mukaan jos rakennus on niin rakennettu, että se osaksi on toisen maalla taikka lähempänä sitä, kuin lain, asetuksen tai rakennusjärjestyksen taikka asema- tai rakennuskaavan mukaan on sallittu, eikä rakentaminen ole tapahtunut vastoin parempaa tietoa taikka törkeästä huolimattomuudesta, olkoon naapuri, joka ei, sen jälkeen kun on alettu rakentaa rajan yli taikka lähemmäksi, kuin edellä on mainittu, viipymättä sitä vastaan ole tehnyt huomautusta, velvollinen sallimaan rakennuksen jäämisen paikoilleen, milloin sen purkaminen, toisenlaiseksi rakentaminen taikka muuttaminen aiheuttaisi naapurille johtuvaan haittaan ja rakennuksen arvoon nähden suhteettoman suurta vahinkoa.

Tapauksessa pääsääntöisesti kiinteistölle 71-14-5 rakentama tukimuuri on ollut jo pidemmän ajan rakennettuna, eikä kiinteistön 71-14-6 omistaja ole tehnyt siitä naapuruussuhdelain 14 §:n mukaista huomautusta viipymättä.

Tapauksessa ei ole esitetty, että kiinteistön 71-14-5 omistaja olisi rakennuttanut vastoin parempaa tietoa tai törkeästä huolimattomuudesta tukimuurin muutaman senttimetrin naapurikiinteistön 71-14-6 puolelle, eikä mittaustuloksen virhemarginaali huomioiden ole varmuutta onko rajaa ylitettyä lainkaan. Siinäkään tapauksessa, että tukimuuri olisi joissakin kohdin muutaman senttimetrin kiinteistön 71-14-6 puolella, ei ole perusteltua naapuruussuhdelain 14 §:n valossa velvoittaa kiinteistön 71-14-5 omistajaa siirtämään kyseistä tukimuuria kokonaan kiinteistönsä puolelle, koska siirtämisestä aiheutuisi tukimuurista naapurille koituvaan haittaan ja tukimuurin arvoon nähden suhteettoman suurta vahinkoa.

Rakennusvalvonta, juristiharjoittelija Roosa Repo 30.11.2023:

Esteellisyys

Kiinteistön osaomistajan vastineen mukaan valvontajuristi on esteellinen käsittelemään asiaa. Hallintolain 27 §:n mukaan esteellinen virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä olla läsnä asiaa käsiteltäessä. Esteellisyysperusteista säädetään hallintolain 28 §:ssä. Valvontajuristi ei ole kyseisen säännöksen perusteella esteellinen käsittelemään asiaa. Lisäksi on huomattava, että asian ratkaisee rakennus- ja lupalautakunta.

Lisätietoja antaa tarvittaessa valvontalakimies Esa Mettälä, 050 5050909 esa.mettala@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1​Oikaisupyyntö 14.7.2023 ja liitteenä siihen liittyvä tontinmittaus​

Oheismateriaali 2​Toimenpidepyyntö 15.6.2022 ja liitteenä siihen liittyvä valokuva

Oheismateriaali 3​Vastine liitteineen (Salassa pidettävä – salauksen peruste: Julkisuuslain 24.1 §:n 32 kohta)

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 71-14-6 osaomistajan Leena Kaunislahden poistamaan tukimuurin päälle sekä piharakennuksen seinään kiinteistön 71-14-5 puolelle rakentamansa aidan kiinnittämiseen tarkoitetut rakenteet 31.12.2023 mennessä.

Lisäksi lautakunta päättää, että oikaisuvaatimuksessa esitetyt vaatimukset eivät muilta osin anna aihetta toimenpiteille.

Samalla lautakunta päättää, että tätä päätöstä on noudatettava mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Päätös​Rakennus- ja lupalautakunta päätti Pälven ehdotuksesta ja Lumpeen kannattamana yksimielisesti palauttaa asian uuteen valmisteluun siten, että ennen oikaisuvaatimuksen uutta käsittelyä rakennusvalvonta suorittaa rakennuspaikalla katselmuksen, johon kutsutaan kiinteistöjen 71-14-5 ja 6 omistajat/haltijat. Katselmuksessa sovitaan sekä tukimuurin kunnostamisesta että tukimuurin päälle sijoitetun aidan poistamisesta siten, että kunnostussuunnitelma toimitetaan rakennusvalvontaan hyväksytettäväksi ennen kunnostustyön toteuttamista. Tukimuurin kunnostamiselle sekä aidan poistamiselle annetaan katselmuksessa määräaika. Lähtökohtaisesti tukimuurin kunnostaa sen omistaja eli tontin 5 omistaja ja tukimuurin päällä olevan aidan poistaa sen rakentaja eli XXXXX (tontin 6 osaomistaja).

Päätös asiassa tehtiin esittelijän tarkistettua esittelytekstiä kokouksessa.​