Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958) | 14 | 05.12.2023 |
7818-2023 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle KOBE sushi Oy koskien elintarvikehuoneistoa JK SHOP Turku osoitteessa; Eerikinkatu 7a, 20100 TURKU
Terveystarkastaja Jari Tulonen:
Toimija
KOBE sushi Oy, y-tunnus 2795161-5
Martinkatu 3
20810 TURKU
Toimipaikan nimi ja osoite
JK SHOP Turku
Eerikinkatu 7a
20100 TURKU
Päätöksen kohde
Pakolliset elintarviketiedot ja pakasteiden lämpötilat
Asian selostus
KOBE sushi Oy:n elintarvikehuoneistossa JK SHOP Turku osoitteessa; Eerikinkatu 7a, 20100 TURKU on tehty OIVA-tarkastukset 21.03.2023, 26.07.2023 ja 31.10.2023.
21.03.2023 tehdyssä OIVA-tarkastuksessa JK SHOP Turun elintarvikemyymälän elintarvikepakkauksissa annettavat tiedot todettiin pääosin riittämättömiksi, suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat ainakin noin puolesta myynnissä olevista pakatuista elintarvikkeista.
JK SHOP Turun elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat 21.03.2023 terveystarkastajan suorittamassa lämpötilamittauksissa -7,1 - -15,5°C asteen välillä, vaikka pakasteiden lämpötilan tulisi olla -18oC tai kylmempi.
Toimija oli pitänyt omavalvonnan kirjanpitoa (lämpötilaseurantaa) osin asteen ja osin desimaaliasteen tarkkuudella katutason myymälässä olevista pakastealtaista, mutta alakerran suuresta pakkasvarastosta ei oltu pidetty laisinkaan omavalvonnan kirjanpitoa. Toimijan omavalvonnan kirjanpitoon merkityt pakastimien lämpötilat poikkesivat huomattavasti terveystarkastajan tekemiin lämpötilamittauksiin nähden.
OIVA-tarkastuksella 26.07.2023 todettiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat edelleen ainakin puolesta myynnissä olleista pakatuista elintarvikkeista. Tarkastuksen perusteella toimija ei ollut tehnyt mitään toimenpiteitä saattaakseen pakkausmerkinnät annettujen säädösten mukaisiksi.
JK SHOP Turun elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat 26.07.2023 terveystarkastajan suorittamassa lämpötilamittauksissa -1,5 - -13,9°C asteen välillä. Pakasteiden lämpötilan tulisi olla -18oC tai kylmempi. Osa pakasteista oli tarkastushetkellä jäähileisiä, joka viittaa pakasteiden hetkelliseen sulamiseen kuljetuksen tai varastoinnin aikana.
Toimija ei esittänyt terveystarkastajalle, että hän olisi tehnyt omavalvonnan kirjanpitoa(lämpötilaseurantaa) kaikista kylmälaitteista erillisellä EN 13485 standardin mukaisella lämpömittarilla vähintään kerran viikossa desimaaliasteen tarkkuudella edellisen OIVA-tarkastuksen jälkeen.
Tarkastuksella 31.10.2023 todettiin, että suomen- ja ruotsinkieliset pakkausmerkinnät puuttuivat noin 2/3 pakatuista elintarvikkeista eli tilanne oli huonontunut edelliseen OIVA-tarkastukseen nähden. Syy heikennykseen on todennäköisesti se, että ennen toimija tilasi lähes kaikki elintarvikkeet Helsingistä, kun nyt hän tilaa elintarvikkeet nykyisin suoraan Hollannista. Tarkastuksessa havaittiin, että toimija ei ole rekisteröitynyt Ruokavirastoon eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuojaksi, eikä toimija ollut tehnyt eläinperäisten elintarvikkeiden maahantuonnista tuonti-ilmoitusta Ruokavirastoon.
JK SHOP Turun elintarvikemyymälässä olleiden arkkupakastimien lämpötilat vaihtelivat 31.10.2023 terveystarkastajan tekemässä lämpötilamittauksissa -4,9 - -17,5°C asteen välillä, eikä yhdenkään arkkupakastimen lämpötila edelleenkään ollut annettujen säädösten mukainen. Vaikka arkkupakastimien lämpötilaongelmat oli havaittu jo aikaisemmissa OIVA-tarkastuksissa, ei toimija ollut ryhtynyt toimenpiteisiin lämpötilojen saattamiseksi säädösten mukaisiksi.
Toimija kertoi tarkastuksella, että arkkupakastimien lämpötilaongelmat on tiedostettu ja kylmäkonekorjaaja on tilattu huoltamaan koneita. Toimija ei kuitenkaan osannut kertoa, että milloin arkkupakastimien huoltoajankohta on ja miksi korjauksia ei ole suoritettu aikaisemmin, vaikka arkkupakastimien lämpötilaongelma on jo aikoja sitten tiedostettu. Terveystarkastaja kyseli tarkastuksella pakastimien omavalvonnan kirjanpitoa (lämpötilaseurantaraportteja), mutta toimija kertoi, että kylmälaitteiden ja pakastimien omavalvonnan kirjanpito (lämpötilaseurantaraportit) ovat toimistolla, joka sijaitsee toimijan kotona.
Toimija lähetti 6.11.2023 terveystarkastajalle OIVA-tarkastuksen jälkeen sähköpostin, jossa hän kertoi, että ”markkinoillamme olevat pakastimet on kaikki korjattu, ja ne kaikki voivat saavuttaa -20 lämpötilan”. Sähköpostin liitteenä oli 3.11.2023 mitatut kylmä- ja pakastekalusteiden sekä varastojen lämpötilanseurantaraportit, joiden mukaan lämpötilat kylmälaitteissa ja pakastekalusteissa oli lainmukaiset. Toimijan sähköpostitse lähettämiä kylmä- ja pakastekalusteiden lämpötiloja ei kuitenkaan viranomaisten osalta ole varmistettu lämpötilamittauksin. 21.03.2023 JK SHOP Turkuun tehdyssä OIVA-tarkastuksessa havaittiin, että toimija oli merkinnyt kylmä- ja pakastekalusteiden lämpötilanseurantaraportteihin asianmukaisia lämpötiloja, jotka poikkesivat huomattavasti terveystarkastajan mittaamiin lämpötiloihin nähden.
Tarkastuksissa havaitut puutteet JK SHOP Turun elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.
Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin JK SHOP Turun elintarvikehuoneistossa olevien yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimijan tulee tehdä seuraavat toimenpiteet JK SHOP Turussa
1. Kaikissa pakattuina myytävissä elintarvikkeissa tulee olla elintarviketietoasetuksen edellyttämät pakolliset pakkausmerkinnät suomeksi ja ruotsiksi pysyvällä tavalla, niin, että ne ovat kuluttajan helposti luettavissa välittömästi tai viimeistään 30.4.2024 mennessä.
2. Toimijan tulee varmistua, että kaikkien vähittäismyynnissä olevien pakasteiden lämpötila on -18oC tai kylmempi. Kaikkien käytettävien kylmälaitteiden lämpötiloja tulee seurata säännöllisesti ja kirjata vähintään kerran viikossa. Kirjaukset tulee toteuttaa siten, että ne yksilöivät kylmälaitteen sekä kirjaamispäivämäärän. Seurannassa mahdollisesti havaitut poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet tulee kirjata. Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Lämpötilahallinnan osalta määräykset tulee toteuttaa välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista.
Päätöksen perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.
Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelain 297/2021 §6)
Elintarviketietojen antamisella on pyrittävä kuluttajien terveyden ja etujen suojelun korkeaan tasoon antamalla loppukuluttajille perusta tietoon perustuvien valintojen tekemistä ja elintarvikkeiden turvallista käyttöä varten, kiinnittäen erityistä huomiota terveydellisiin, taloudellisiin, ympäristöön liittyviin, sosiaalisiin ja eettisiin näkökohtiin. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 3)
Elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan tai jos tämä toimija ei ole sijoittautunut unioniin, tuontia unionin markkinoille harjoittava toimija.
Elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 8)
Kun on kyse valmiiksi pakatuista elintarvikkeista, pakolliset elintarviketiedot on esitettävä suoraan pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä. (Elintarvike-tietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 12)
Rajoittamatta 9 artiklan 3 kohdan soveltamista, pakolliset elintarviketiedot on annettava kielellä, jota kuluttajat niissä jäsenvaltioissa, joissa elintarviketta pidetään kaupan, ymmärtävät helposti.
Jäsenvaltiot, joissa elintarviketta pidetään kaupan, voivat omalla alueellaan määrätä, että tiedot on annettava yhdellä tai useammalla unionin virallisista kielistä. (EU) N:o 1169/2011 artikla 15)
Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä. (Mmm asetus 834/2014 § 4 kohta 1)
Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (Elintarviketieto-asetus (EU) N:o1169/2011 artikla 9):
a) elintarvikkeen nimi;
b) ainesosaluettelo;
c) elintarvikkeen tuotannossa tai valmistuksessa käytetyt ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka on lueteltu liitteessä II, tai liitteessä II luetelluista allergioita tai intoleransseja aiheuttavista aineista tai tuotteista johdetut ainesosat tai valmistuksen apuaineet, jotka ovat mukana valmiissa tuotteessa sellaisenaan tai jossakin muussa muodossa;
d) tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät;
e) elintarvikkeen sisällön määrä;
f) vähimmäissäilyvyysaika tai viimeinen käyttöajankohta;
g) erityiset säilytysolosuhteet ja/tai käyttöolosuhteet;
h) 8 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu elintarvikealan toimijan nimi tai toiminimi ja osoite;
i) alkuperämaa tai lähtöpaikka siten kuin siitä on säädetty 26 artiklassa;
Alkuperämaan tai lähtöpaikan ilmoittaminen on pakollista:
a) jos sen ilmoittamatta jättäminen voisi johtaa kuluttajaa harhaan elintarvikkeen todellisesta alkuperämaasta tai lähtöpaikasta, erityisesti siinä tapauksessa, että elintarvikkeen mukana seuraavista tiedoista tai etiketistä sellaisenaan voisi muuten saada sen käsityksen, että elintarvikkeella on eri alkuperämaa tai lähtöpaikka;
b) liitteessä XI lueteltuihin yhdistetyn nimikkeistön (CN) koodeihin kuuluvan lihan osalta. Tämän alakohdan soveltaminen edellyttää 8 kohdassa tarkoitettujen täytäntöönpanosäädösten antamista.
Toimijalla on vastuu elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattamisesta. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 art.
Saman asetuksen liitteen II luvun I mukaan elintarvikehuoneistoissa tulee olla asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut varastointiolo- suhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltava siten, että lämpötiloja voidaan valvoa ja että ne voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.
Pakasteen lämpötilan on oltava vakaa ja sen on pysyttävä elintarvikkeen kaikissa osissa - 18°C asteessa tai sitä kylmempänä. Varastoinnin, kuljetuksen tai myynninaikana sallitaan kuitenkin lämpötilan lyhytaikainen muutos enintään -15°C asteeseen. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus pakasteista 818/2012 9§)
Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 §.)
Elintarvikelain 297/2021 55 §:n mukaan Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55.4 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Kuuleminen
Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on ollut mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei antanut vastinetta asiaan.
Sovellettavat säännökset
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 artikla
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1169/2011 3 - 26 artikla
Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 55 §, 68 §, 78 §
Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 § ja 23 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
MMM:n asetus 834/2014 4 §
Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
OIVA-tarkastusraportti 21.03.2023
OIVA-tarkastusraportti 26.07.2023
OIVA-tarkastusraportti 31.10.2023
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.
Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.
Voimassaoloaika
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)
Lisätietoja
Lisätietoja antaa terveystarkastaja Jari Tulonen puh. 0401523309,
jari-pekka.tulonen@turku.fi tai vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen,
puh. 040 558 3446, jari.jokinen@turku.fi
Allekirjoitukset
Jari Jokinen
vs. johtava terveystarkastaja
Jakelu
aoKOBE Sushi Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta