Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö10928.11.2023 

5722-2023 (11 03 08)

Päätös ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukaisesta leirintäaluetta koskevasta ilmoituksesta, SFC-Margareta, Hirvensalo, Turku

Ympäristötarkastaja Katja Holttinen 10.11.2023:

Asia

Ulkoilulain (606/1973) mukainen ilmoitus leirintäalueesta, SFC-Margareta, Hirvensalo, Turku

Leirintäalueilmoitus

Leirintäalueen nimi

SFC-Margareta

Leirintäalueen pitäjä

SF-Caravan Turku ry, 0834970-9

Ilmoituksen vireille tulo

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle osoitettu ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukainen leirintäalueilmoitus on jätetty 21.8.2023.

Margaretan leirintäalue on ollut toiminnassa jo useita vuosia ja ilmoituksen tullessa vireille leirintäalue on aktiivisessa toiminnassa. Edellinen aluetta koskeva leirintäalueilmoitus on hyväksytty 23.4.1997 ja päätös on ollut voimassa toistaiseksi, kuitenkin enintään 31.12.2002 asti.

Ilmoitusvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen

Ulkoilulain § 20 mukaan leirintäalueen perustamisesta ja alueen toiminnan olennaisesta muuttamisesta on viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan aloittamista ja muuttamista tehtävä kirjallinen ilmoitus alueen sijaintikunnan määräämälle viranomaiselle.

Ilmoituksen tulee sisältää tarpeelliset tiedot leirintäalueen pitäjästä ja alueen sijainnista sekä toiminnan luonteesta ja laajuudesta.

Päätös ulkoilulain mukaisissa asioissa on delegoitu ympäristönsuojelupäällikölle.

Toiminta ja sijainti

Leirintäalue sijaitsee Hirvensalossa, Turun kaupungin omistamien kiinteistöjen 853-467-1-4 Margareta, 853-467-1-6 Margareta III, 853-467-1-7 Margareta IV, 853-467-1-17 Margareta V sekä 853-467-1-5 Margareta II alueilla osoitteessa Margareetantie 31, Turku. Leirintäalueen pinta-ala on 3,6 hehtaaria.

Majoitustoimintaan on 62 paikkaa matkailuajoneuvoille, 19 leirintämökkiä sekä 21 huonetta. Huoneiden ja mökkien kapasiteetti on yhteensä 80 henkilöä. Telttapaikkoja alueella ei ole. Leirintäalue on yhdistyksen jäsenistön käytössä ympäri vuoden. Kaikille avoin leirintäalue on kesäkaudella 15.4.–30.9.

Vesi- ja jätevesihuolto

Alueelle tulee kunnallinen vesijohto uudelle saunalle, josta on vedetty kesävesijohto alueelle. Alueella on useampia vesipisteitä.

Umpisäiliöihin johdetaan jätevedet uudelta saunalta, kemiallisten vessojen tyhjennyspisteistä, wc-kontista sekä alavaunualueen ja ylävaunualueen vessoista. Vanhalta saunalta ja päätalolta syntyvät pesuvedet johdetaan imeytyskenttään, alavaunualueella olevan kesäsuihkun vedet johdetaan läheiseen ojaan.

Viikkoisännät tarkastavat umpisäiliöt päivittäin ja ne tyhjennetään tarpeen mukaan, kesällä viikoittain. Tyhjennyksistä vastaa Turun kaupunki.

Jätehuolto

Alueella on kaksi käyttäjille tarkoitettua jätepistettä, joissa molemmissa on astiat polttokelpoiselle jätteelle, metallille, lasille, kartongille, muovipakkauksille, paperille ja biojätteelle. Jäteastiat tyhjennetään kahden viikon välein, lukuun ottamatta paperia, joka tyhjennetään kahdeksan viikon välein.

Turvallisuus ja vartiointi

Alkusammutusvälineistö koostuu jauhesammuttimista ja vesiastioista. Sammuttimia on 12 kpl eri paikoissa. Ensiapuvälineitä löytyy leirintäalueen toimistosta.

Leirintäalueella on alueisäntä- ja viikkoisäntävuorot. Isännät seuraavat liikkumista alueella ja raportoivat tapahtumista. Alueisäntä päivystää puhelimitse 24/7. Alueella on lisäksi järjestyksenvalvojien luvat omaavia henkilöitä.

Kaavoitus

Hirvensalon osayleiskaavassa (853 13/2007) alue sijaitsee asuntoalueella (A-5), jonka aluevaraus sisältää asuinkorttelit, kadut sekä lähipuistot. Alueelta on varattava asemakaavoituksessa riittävästi tilaa asumiselle tarpeellisia julkisia ja yksityisiä palveluja varten.

Alueelle saa sijoittaa myös sellaisia pienimuotoisia työtiloja, joista ei aiheudu melua, raskasta liikennettä, ilman pilaantumista tai näihin verrattavia ympäristöhaittoja.

Asemakaavoitettavilla alueilla rantavyöhyke on jätettävä yleiseksi alueeksi. Rantaviivaa tulee avata kaikkien käyttöön.

Leirintäalueella sijaitsee myös yleiskaavassa suojeltavaksi merkitty kohde (sr). Rakennuksiin liittyvistä luvanvaraisista toimenpiteistä on pyydettävä museoviranomaisen lausunto.

Ilmoituksen käsittely

Leirintäalueilmoituksesta ja alueelle tehdyn tarkastuksen perusteella laaditusta tarkastusmuistiosta on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen aluepelastuskeskukselta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta sekä Turun kaupungin ympäristöterveydeltä.

Turun kaupungin ympäristöterveys

Turun kaupungin ympäristöterveys on lausunnossaan todennut, että kesäveden osalta vesi ei välttämättä täytä talousveden laatukriteereitä ja siksi talousvetenä käytettävät vesipisteet tulee merkitä selkeästi. Kun toiminta järjestetään esitetyllä tavalla ja varmistutaan talousveden laadusta mahdollisten käyttökatkojen jälkeen, leirintäalueesta ei ole odotettavissa haittaa tai vaaraa terveydelle.

Lounais-Suomen poliisilaitos

Lounais-Suomen poliisilaitos on lausunnossaan todennut, että alue soveltuu leirintäalueeksi.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Varsinais-Suomen pelastuslaitos on lausunnossaan todennut, että operoinnin leirintäalueella tai alueen rakennuksissa tulee olla mahdollista tulipalossa tai muussa äkillisessä onnettomuustilanteessa. Leirintäalue on varustettava riittävällä ja soveltuvalla alkusammutuskalustolla. Lisäksi lausunnossa todetaan, että leirintäalueella on pelastussuunnitelman laadintavelvoite.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy SF-Caravan Turku ry:n Margaretan leirintäaluetta koskevan ulkoilulain mukaisen leirintäalueilmoituksen. Leirintäalueen pitäminen on toteutettava oheisten määräysten mukaisesti:

  1. Toimintaa tulee harjoittaa leirintäalueilmoituksen sekä ulkoilulain säännösten mukaisesti.
  2. Kaikki leirintäalueella syntyvät jätevedet tulee käsitellä asianmukaisella tavalla ja noudatettava valtioneuvoston asetuksen (157/2017) 4 §:n mukaisia ohjeellisia puhdistustasoja pilaantumiselle herkillä alueilla. Umpisäiliöt tulee varustaa täyttymishälyttimellä. Tarkastus-, huolto- ja tyhjennystoimenpiteistä tulee pitää kirjaa.
  3. Leirintäalueen siisteydestä tulee huolehtia niin, ettei alue roskaannu. Alueella tulee olla riittävä määrä jäteastioita. Astiat tulee tyhjentää riittävän usein, jottei synny haju- ym. haittoja. Jätteet tulee lajitella voimassa olevien määräysten mukaisesti.
  4. Vaaralliset jätteet ja muut ympäristölle haitalliset aineet on säilytettävä asianmukaisesti merkityissä astioissa, lukittavassa tilassa tai katoksessa. Vaaralliset jätteet on toimitettava vähintään kerran vuodessa sellaiselle vastaanottajalle, jolla on lupa vastaanottaa kyseistä jätelajia.
  5. Leirintäalueella käytössä olevan veden tulee täyttää Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1352/2015) mukaiset laatuvaatimukset talousvedelle. Talousveden laatu tulee varmistaa säännöllisellä näytteenotolla.
  6. Leirintäalueen toiminnasta ei saa aiheuttaa haittaa alueen luonnolle.
  7. Toiminnan loppumisesta tai olennaisesta muuttamisesta tulee ilmoittaa Turun kaupungin ympäristönsuojeluun.

Ratkaisun perustelut

Ulkoilulain 19 §:ssä on vähimmäisvaatimukset, jotka leirintäalueen on täytettävä. Niiden mukaan leirintäalue ei saa aiheuttaa vaaraa tai terveydelle, vahingoittaa luontoa, aiheuttaa ympäristön pilaantumista tai roskaantumista, vähentää merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä, vaarantaa liikenneturvallisuutta eikä loukata muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua. Lisäksi toiminnalle on oltava maanomistajan lupa.

Ilmoituksen ja annettujen määräysten mukaisesti toimittuna leirintäalueen voidaan katsoa täyttävän ulkoilulain vaatimukset.

Määräysten perustelut

Tässä päätöksessä annetuilla määräyksillä varmistetaan, että leirintäalue täyttää ulkoilulain 19 §:n vaatimukset.

Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että leirintäaluetta hoidetaan ja käytetään asianmukaisesti turvallisuus ja ympäristönäkökohdat huomioiden. (määräykset 1-6)

Jätehuoltoa koskevat määräykset on annettu asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi sekä roskaantumisen, ympäristön pilaantumisen ja viihtyvyyshaitan ehkäisemiseksi. (määräys 3-4)

Sovelletut oikeusohjeet

Ulkoilulaki (606/1973 UlkL) 18-24, 26 ja 30a §

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 7, 14-17, 155-156, 156c §

Jäteasetus (978/2021) 10, 21 §

Hallintolaki (434/2003) 55, 62b

Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2003) 7, 13-16 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Päätöksen voimassaolo

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Toiminnan olennainen muuttaminen edellyttää uutta ilmoitusta. Tämä päätös on voimassa, kunnes uusi ilmoitus on käsitelty.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen (UlkL 30a §). Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSF-Caravan Turku ry
tiedVarsinais-Suomen pelastuslaitos
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta