Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)1328.11.2023 

7510-2023 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Panda Pizzeria koskien elintarvikehuoneiston puhtautta sekä elintarvikkeiden säilytyksen ja jäähdytyksen lämpötilahallintaa kebab-pizzeria Daliassa, osoitteessa Martinkatu 1, 20810 Turku

Terveystarkastaja Jasmina Karkama:

Toimija

Panda Pizzeria, y-tunnus 2158594-1

Puutarhakatu 44

20100 Turku

Toimipaikan nimi ja osoite

Kebab-pizzeria Dalia

Martinkatu 1

20810 Turku

Päätöksen kohde

Omavalvontajärjestelmä

Elintarvikkeiden säilyttämisen ja jäähdyttämisen lämpötilahallinta

Elintarvikehuoneiston tilojen ja välineiden puhtaus

Asian selostus

Panda Pizzerian elintarvikehuoneistossa Kebab-pizzeria Dalia osoitteessa Martinkatu 1, 20810 Turku on tehty elintarvikelain mukainen tarkastus 5.6.2023, 19.7.2023 ja 17.10.2023.

Tarkastuksella 5.6.2023 todettiin, että toiminnalle ei ole laadittu lainkaan omavalvontasuunnitelmaa.

Tarkastuksella todettiin myös elintarvikehuoneiston tilojen, pintojen ja välineiden olleen paikoin hyvin likaisessa kunnossa ja osa välineistä rikkinäisiä. Lattioilla oli runsaasti pinttynyttä likaa ja laitteissa, seinissä, listoissa, valokatkaisimissa ja kaappien ovissa oli paikoin runsaasti näkyvää likaa. Osaan laitteista oli jätetty suojamuovit paikoilleen ja ne olivat repaleiset. Paistopisteen alle oli asetettu pahvinpalasia ja ne olivat rasvan tahrimia. Pahvia oli myös aterinlaatikoiden ja jääkaapin pohjalla. WC-tilat olivat likaiset. Jääkaappi, kylmiöt ja pakastin olivat sisäpuolelta likaisia sekä harja, rikkalapio ja jakkara pinttyneen lian peitossa.

Kylmälaitteiden lämpötilakirjanpito ei ollut tarkastettavissa. Kahden pakastimen lämpötilojen havaittiin myös olleen lainsäädännön vaatimusten vastaisia. Molemmista pakastimista tiivisteet olivat rikki. Elintarvikkeiden lämpötilat olivat toisesta pakastimesta tarkastajan lämpömittarilla mitattuna -14,8 astetta ja toisesta alimmillaan -5,4 astetta. Toimija hävitti jälkimmäisenä mainitun pakastimen sisällön omavalvontana tarkastuskäynnillä. Pakastimessa säilytettiin pitaleipiä, joiden havaittiin olevan jo pehmenneitä sekä ranskalaisia, falafelpyöryköitä sekä itse pakattuja merkitsemättömiä elintarvikkeita. Pakastimet kehotettiin korjaamaan tai uusimaan. Jäähdytyksen lämpötilaseurantaa ei ole myöskään pidetty ja jäähdytystapaa kehotettiin korjaamaan siten, että jäähdytys ei tapahdu huoneenlämmössä.

Havaitut epäkohdat kehotettiin korjaamaan. Korjaustoimenpiteiden määräajaksi asetettiin 10.7.2023. Tarkastuksella oli paikan päällä ravintolan työntekijä ja myöhemmin ravintolan omistaja.

Seurantatarkastuksella 19.7.2023 todettiin, että epäkohtia ei ole korjattu kehotuksesta huolimatta. Omavalvontasuunnitelmaa ei oltu laadittu ja tiloja ja laitteita ei oltu siivottu ohjeiden mukaisesti. Kylmälaitteiden eikä jäähdytyksen lämpötilakirjanpitoa ei ollut esittää. Ruokia jäähdytettiin tarkastushetkellä suuressa muoviastiassa avoimen ulko-oven edessä. Pakastimia ei oltu

korjattu tai vaihdettu ja lämpötilat eivät olleet lain vaatimusten mukaisia, elintarvikkeiden lämpötiloiksi mitattiin toisesta pakastimesta -14,5 astetta ja -5,8 astetta toisesta. Toimija hävitti tällä kertaa molempien pakastimien sisällön omavalvontana. Pakastimissa säilytettiin kaupallisia elintarvikkeita sekä joitakin itse pakattuja elintarvikkeita. Epäkohdat kehotettiin jälleen korjaamaan ja määräajaksi korjauksille asetettiin 4.10.2023. Tarkastuksella oli läsnä ravintolan työntekijä ja ravintolan omistaja. Tarkastuksen jälkeen omistaja lähetti tarkastajalle kuvia vaihdetuista pakastimista sekä lämpötilakirjanpidosta, mutta tarkastajan sähköpostilla esittämiin kysymyksiin ei enää vastattu. Kirjauksissa oli vain yksi sarake eikä lomakkeesta selvinnyt, mistä kylmälaitteesta kirjaukset ovat tehty. Kirjauksista puuttuivat kokonaan pakastimet ja osa kylmiöistä.

Toisella määräajan jälkeisellä uusintatarkastuksella 17.10.2023 todettiin, että tilat sekä laitteet ovat edelleen siivoamatta, omavalvontasuunnitelma sekä lämpötilakirjanpito jäähdytyksestä puuttui. Jäähdytysprosessia ei ollut kehitetty ohjeiden mukaisesti. Kylmälaitteiden lämpötilakirjanpito oli puutteellista, sillä lomakkeesta oli mahdotonta tunnistaa kylmälaitteita yksilöiden. Siitä puuttui myös kuukausi sekä vuosiluku ja sarakkeita oli liian vähän nähden kylmälaitteiden lukumäärään. Tarkastuksella ravintolassa oli töissä omistajan vaimo sekä toinen työntekijä.

Tarkastuksissa havaitut puutteet Panda Pizzerian Kebab-pizzeria Dalia elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.

Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin Ravintola Kebab-pizzeria Dalia elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.​

PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Panda Pizzerian tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään kahden viikon kuluessa päätöksen tiedoksiannosta

  1. Toiminnalle tulee laatia omavalvontasuunnitelma. Omavalvontasuunnitelman tulee sisältää toiminnan kannalta kriittiset vaiheet, kuten siivoussuunnitelman, ohjeet elintarvikkeiden säilytykselle sisältäen säilytyslämpötilat, raja-arvot sekä toimet poikkeamille, elintarvikkeiden jäähdytyssuunnitelman, kirjanpidon työntekijöiden hygieniapasseista ja terveydentilan selvityksistä, kuvauksen elintarvikkeiden vastaanotosta, toimintaohjeet ruokamyrkytysepäilytilanteessa, jätehuollon ja allergeeniturvallisuuden.
  2. Elintarvikehuoneiston tilat sekä laitteet tulee puhdistaa huolellisesti.
  3. Kaikkien käytettävien kylmälaitteiden lämpötiloja tulee seurata säännöllisesti ja kirjata vähintään kerran viikossa. Kirjauksista tulee käydä ilmi jokainen kylmälaite erikseen, omalla sarakkeella sekä lomakkeesta käydä ilmi kuukausi ja vuosiluku. Mikäli havaitaan poikkeamia, tulee korjaaviin toimenpiteisiin ryhtyä viipymättä. Poikkeamat ja korjaavat toimenpiteet tulee kirjata. Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään vuosi elintarvikkeen käsittelystä.
  4. Elintarvikkeita ei tule jäähdyttää huoneenlämmössä. Toimijan tulee esittää jäähdytysmenetelmä, jolla voidaan varmistua riittävän nopeasta elintarvikkeen jäähtymisestä. Kylmässä säilytettäväksi tarkoitetut elintarvikkeet tulee jäähdyttää alle +6 celsiusasteen lämpötilaan neljän tunnin kuluessa valmistuksesta. Jäähdytyksessä tulee kirjata ruuan lämpötila sekä aika jäähdytyksen alussa ja vastaavasti lämpötila ja aika myös jäähdytyksen lopussa.

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.

Toimijan tulee noudattaa lainsäädännön vaatimuksia toiminnan omavalvonnasta. Elintarvikealan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan tulee myös kirjata omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 297/2021, 15 §.)

Omavalvonnan kirjauksia tulee säilyttää vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä. Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle.(Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 §.)

Toimijalla on vastuu elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattamisesta. (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004 4 art.

Saman asetuksen liitteen II luvun I mukaan elintarvikehuoneistoissa tulee olla asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut varastointiolo- suhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltava siten, että lämpötiloja voidaan valvoa ja että ne voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.

Maa- ja metsätalousministeriön asetuksen 318/2021 23 § mukaan toimijan on noudatettava seuraavia vaatimuksia elintarvikkeiden jäähdytyksestä:

[– –]

10) kylmässä säilytettäväksi tarkoitetun elintarvikkeen jäähdytys on aloitettava välittömästi valmistuksen jälkeen ja elintarvike on jäähdytettävä kyseisen elintarvikkeen säilytyslämpötilavaatimuksen mukaiseen lämpötilaan enintään neljässä tunnissa.

[– –]

Varmistaakseen lainsäädännön lämpötilavaatimusten toteutumisen toimijan on mitattava ja seurattava elintarvikkeiden säilytysolosuhteiden ja jäähdytyksen lämpötiloja. Lämpötilan mittaaminen tulee aina tehdä niistä kohdista, joissa elintarvikkeiden lämpötila todennäköisimmin voi poiketa vaaditusta. Toimija määrittelee mistä ja kuinka usein hän omavalvonnassaan seuraa ja kirjaa elintarvikkeiden olosuhteiden lämpötiloja. (Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1.)

EPNAas (EY) N:o 852/2004 liitteen II luvussa I säädetään elintarvikehuoneistoihin sovellettavista yleisistä vaatimuksista seuraavaa:

1. Elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa. [– –]

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 297/2021, 6§.)

Elintarvikehuoneiston siivous- ja puhdistusvälineet on puhdistettava, huollettava ja säilytettävä hygieenisesti. Siivousvälineet eivät saa altistua likaantumiselle ympäristöstä. (Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1.)

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto, alkutuotantopaikka tai elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia. Elintarvikelain 55 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija ei ole antanut asiaan vastinetta.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki 297/2021 6 §, 15 §, 55 §, 68 §, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus 318/2021, 22 § ja 23 §

Hallintolaki 434/2003 34 §

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 178/2002

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 852/2004

Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta, Ruokaviraston ohje 980/04.02.00.01/2022/1

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 5.6.2023

Tarkastuspöytäkirja 19.7.2023

Tarkastuspöytäkirja 17.10.2023

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa vs. terveystarkastaja Jasmina Karkama puh. 044 790 0556, jasmina.karkama@turku.fi tai vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040 558 3446, jari.jokinen@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoPanda Pizzeria
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta