Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta27209.11.20235

3736-2022 (11 04 01)

Vaasan hallinto-oikeuden päätös; ympäristönsuojelulain mukainen valvonta-asia

Tiivistelmä:

Rakennus- ja lupalautakunta on päättänyt, että jätevesien käsittelyä koskevassa asiassa tehty kirjallinen vireillepano ei anna aihetta ympäristönsuojeluviranomaisen toimenpiteisiin. Vaasan hallinto-oikeus on hylännyt lautakunnan päätöksestä tehdyn valituksen.

Rlupalk § 272

Ympäristölakimies Nina Mattila 31.10.2023:

Rakennus- ja lupalautakunta on 14.3.2023 § 68 ympäristönsuojelulain 180 §:n nojalla päättänyt, että Kakskerrassa sijaitsevan kiinteistön 853-478-2-64 haltijan tekemä kirjallinen vireillepano ei anna aihetta ympäristönsuojeluviranomaisen toimenpiteisiin. Kyseisen kiinteistön omistaja on valittanut lautakunnan päätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen ja vaatinut, että lautakunnan päätös kumotaan ja asia palautetaan uudelleen käsiteltäväksi.

Vaasan Hallinto-oikeuden mukaan viranomainen on selvittänyt asiaa riittävästi ennen asian ratkaisua. Ympäristönsuojeluviranomainen on toimittanut asiassa muutoksenhakijan kiinteistöllä tarkastuksen sekä hankkinut laboratoriotutkimuksen kiinteistön pihalla olevasta pintavedestä eli jäästä. Tarkastuksen tai tutkimuksen yhteydessä ei havaittu viitteitä kiinteistölle valuneesta jätevedestä. Ympäristönsuojeluviranomaisen käytettävissä on lisäksi ollut terveystarkastajan talousvesikaivovedestä huhtikuussa 2022 ottamasta näytteestä tehty tutkimus. Vedestä löytyi runsaasti koliformisia bakteereita. Hallinto-oikeus toteaa, että koliformiset bakteerit ovat yleisiä maaperässä ja että koliformisten bakteerien löytyminen talousvesikaivon vedestä ei tue väitettä siitä, että kiinteistölle olisi valunut naapurikiinteistöltä jätevettä. Escherichia coli -bakteerien ja enterokokkien löytymättä jääminen tukee päinvastoin sitä lähtökohtaa, ettei tuoretta tai ainakaan laajamittaista jätevesivalumaa muutoksenhakijan kiinteistölle alkuvuodesta 2022 ollut tapahtunut. Hallinto-oikeus arvioi, että jääkertymät muutoksenhakijan kiinteistöllä ovat tulosta tavanomaisesta kiinteistöllä tapahtuneesta lumen sulamisesta piha-alueella. Jään kellertävä väri johtuu todennäköisesti sen värjääntymisestä sulamisvesien vaikutuksesta.

Viranomaisen suorittamia selvitystoimia kokonaisuutena arvioiden on pidettävä riittävinä. Hallinto-oikeus toteaa lisäksi, ettei muutoksenhakijan väite siitä, että maaperä olisi pitkäaikaisten jätevesivalumien vuoksi pilaantunut saa tukea saadusta selvityksestä. Vuonna 2017 tehdyssä talousvesitutkimuksessa talousvesikaivon vedessä ei havaittu Escherichia coli -bakteereja. Kyseinen tutkimustulos yhdistettynä muista laboratoriotutkimuksista saatuihin tuloksiin tukee päinvastoin sitä seikkaa, ettei vireillepanijoiden kiinteistön maaperä tai pohjavesi ole pitkäaikaisten jätevesivalumien johdosta saastunut. Asiassa ei siten ole tullut ilmi sellaisia seikkoja, joiden perusteella ympäristönsuojeluviranomaisen olisi tullut päätöksessään antaa ympäristönsuojelulain nojalla sille tehdyssä vireillepanossa tarkoitettuja määräyksiä tai muita määräyksiä pilaantumisen ehkäisemiseksi

Hallinto-oikeus toteaa, ettei salassapitoa koskevan merkinnän tekeminen asiassa saadun selvityksen mukaan liity viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain 13 §:n nojalla tehtyyn asiakirjapyyntöön. Salassapitomerkintää ei siten voida pitää asiakirjan tai sen sisällön salassa pitoa koskevana ratkaisuna. Valituksenalaisella päätöksellä ei näin ollen ole ratkaistu kysymystä siitä, sisältääkö päätös salassa pidettäviä tietoja. Salassapitomerkinnällä ei siten ole merkitystä valituksenalaisen päätöksen lainmukaisuuden kannalta.

Oheismateriaali 1​Vaasan hallinto-oikeuden päätös 19.10.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.