Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta27109.11.20234

15307-2022 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös; rakennuslupa, Aboa Vetus Ars Nova säätiö

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt hakijan kielteisestä rakennuslupapäätöksestä tekemän valituksen.

Rlupalk § 271

Ympäristölakimies Nina Mattila 31.10.2023:

Rakennus- ja lupalautakunta on 5.1.2023 § 4 hylännyt Aboa Vetus Ars Nova säätiön muutostyötä koskevan rakennuslupahakemuksen. Rakennusluvan toimenpiteenä oli museorakennuksen osan (Konsulinnan) 1. kerroksen ikkunoiden vaihtaminen. Asemakaavassa suojelumääräyksellä Sr-4 suojellun rakennuksen puuikkunat olisi hakemuksen mukaan korvattu uusilla puualumiini-ikkunoilla. Hakija on valittanut päätöksestä ja vaatinut lautakunnan päätöksen kumoamista ja katselmuksen toimittamista rakennuspaikalla. Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen ja vaatimuksen katselmuksen toimittamisesta.

Hallinto-oikeus toteaa, että asemakaavan suojelumerkintä (sr) osoittaa, ettei rakennusta tai sen osaa saa purkaa eikä sen suojeluarvoja heikentää korjaus- ja muutostöissä. Kyseiseen merkintään on mahdollista liittää täsmentäviä määräyksiä, jotka tässä tapauksessa koskevat rakennuksen kiinteitä sisustuksia ja laajentavat suojelun koskemaan myös sisätiloja. Täsmentävien määräysten tarkoitus ei ole heikentää tai kaventaa rakennuksen julkisivuihin kohdistuvia suojelutavoitteita.

Rakennusmateriaalit ja julkisivun yksityiskohdat ovat olennainen osa suojeltavan rakennuksen arkkitehtuuria ja suojeltavaa kokonaisuutta. Hallinto-oikeus arvioi, että suojelumääräyksen on katsottava edellyttävän rakennusajalle tyypillisten materiaalien käyttämistä uusissa ikkunoissa, vaikka suojelumääräyksessä ei ole nimenomaisesti mainittu alkuperäisten rakennusmateriaalien käytöstä julkisivujen muutostöissä. Mainituin perustein myöskään sillä seikalla, että korvattavat ikkunat eivät ole alkuperäisiä tai että puu-alumiini-rakenteiset ikkunat olisivat pitkäikäisempiä, ei ole asiassa oikeudellista merkitystä.

Suunnitellut ikkunat muuttaisivat rakennuksen julkisivua ja olisivat vastoin asemakaavassa osoitettua sr-4 suojelumääräystä ja sen tarkoitusta. Edellytyksiä rakennusluvan myöntämiselle ei hallinto-oikeuden mukaan siten ole, koska hanke on asemakaavan vastainen. Hallinto-oikeus toteaa, että sen ratkaistavana on vain nyt kysymyksessä olevan rakennuslupapäätöksen lainmukaisuus. Lautakunnan aikaisemmalla suojeltua rakennusta koskevalla päätöksellä ei ole välitöntä oikeudellista merkitystä asian arvioinnissa.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 20.10.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi

PäätösEhdotus hyväksyttiin.