Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta26426.10.20231

2571-2022 (11 03 03)

Aurajoen tarkkailututkimus vuosiraportti 2022

Tiivistelmä:

Aurajoen tarkkailututkimuksen vuosiraportin 2022 mukaan joen ravinnevirtaamat olivat vuonna 2022 edellistä vuotta merkittävästi pienemmät.

Rlupalk § 264

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Ville Wahteristo, ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki, 23.10.2023:

Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus on toimittanut vuosiraportin vuoden 2022 Aurajoen tarkkailututkimuksesta. Aurajoen tarkkailututkimuksen tarkoituksena on ollut seurata Aurajoen varren taajamien sekä Aurajoki Oy:n Auran tehtaan jätevesien mahdollisia vaikutuksia Aurajoen vedenlaatuun. Lisäksi tarkkailussa on seurattu Aurajoen alajuoksun ja Vähäjoen vedenlaatua. Aurajokeen kohdistuva pistemäinen jätevesikuormitus on nykyisin vähäistä, sillä Oripään, Pöytyän Riihikosken ja Auran jätevedenpuhdistamoiden toiminta loppui vuoden 2015 aikana. Tämän jälkeen jätevedet on johdettu Turkuun Kakolanmäen jätevedenpuhdistamolle. Vesistöön pääsee kuitenkin ajoittain asumajätevesiä jätevedenpumppaamoiden ylivuototilanteissa. Aurajoki Oy:n Auran tehtaan jätevedet johdetaan edelleen ojan kautta Aurajokeen.

Tarkkailututkimuksessa havaintopaikkoja oli yhteensä yhdeksän; kaksi yläjuoksulla Oripäässä, Pöytyällä ja Aurassa yhteensä neljä. Havaintopaikkoja oli yksi Halistenaltaan yläosassa ja Halistenkosken alapuolella sekä Vähäjoessa.

Vuonna 2022 Aurajoen kuukausittaiset keskivirtaamat olivat suurimmalta osin pitkänajan keskiarvoa pienempiä. Virtaamat olivat pitkänajan keskiarvoja suuremmat vain maalis-huhtikuussa. Vuositasolla vuoden 2022 keskivirtaama jäi yli kolmanneksen pitkänajan keskiarvoa alhaisemmaksi. Vuonna 2022 Aurajoen koko valuma-alueen fosforivirtaama oli yhteensä 35 tonnia (44) ja typpivirtaama 389 tonnia (772). Suluissa vuoden 2021 luvut. Fosforivirtaama oli 36 % ja typpikuormitus 43 % pienempi kuin 2000-luvulla keskimäärin. Pääosa ravinnevirtaamista on peräisin hajakuormituksesta ja luonnonhuuhtoumasta. Vedenlaatu ja hygieeninen tila vaihteli havaintopaikkojen välillä sekä vuodenkierron sisällä paljon.

Aurajoen alajuoksulla ammoniumtyppipitoisuudet olivat talvella ja kesällä 2022 lievästi likaantuneelle ja kesällä puhtaalle vedelle ominaiset. BOD7-arvot olivat lievästi likaantuneelle vedelle ominaiset. Veden hygieeninen laatu oli enimmäkseen hyvä tai tyydyttävä, ja kerran välttävä, mutta silloinkin lähellä tyydyttävää. Happipitoisuus oli ylemmässä ohikulkutien havaintopaikassa kesällä ja syksyllä selvästi alentunut. Muilta osin happipitoisuudet pysyivät hyvinä.

Raportti on oheismateriaalina.

Oheismateriaali 1​Aurajoen tarkkailututkimus, vuosiraportti 2022

​Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.