Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta25826.10.20236

7831-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17 (valvonta-asia 853-2020-56)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen pääosin, mutta pidentänyt velvoitteelle asetettua määräaikaa.

Rlupalk § 258

Ympäristölakimies Nina Mattila 16.10.2023:

Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 8.6.2022 § 169 velvoittanut kiinteistön 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n toimittamaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. Rakennus- ja lupalautakunta päätti lisäksi velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-10 haltijan juoksevan uhkasakon uhalla välittömästi tai viimeistään neljän viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista huolehtimaan seuraavista toimenpiteistä rakennuksen 1034053050 suojaamiseksi vahingonteolta: 1. Rakennuksen ovet ja ikkunat tulee peittää ja lukita siten, ettei ulkopuolisilla ole niihin pääsyä. ja 2. Tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä. Tarkastusinsinöörin käytyä paikalla ja todettua, että lautakunnan päätöstä ei ole noudatettu, lautakunta on päätöksellään 11.5.2023 § 113 määrännyt RP-Yhtiöt Oy:n maksamaan asetettujen uhkasakkojen kiinteät peruserät (5000 euroa aitaamisen osalta ja 5000 euroa rakennuksen suojaamisen osalta). Samalla RP-Yhtiöt Oy määrättiin toimittamaan uhkasakon uhalla viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskeva kuntotutkimus terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi.

RP-Yhtiöt valitti lautakunnan kesäkuussa tekemästä päätöksestä hallinto-oikeuteen ja vaati päätöksen kumoamista, täytäntöönpanokieltoa ja oikeudenkäyntikulujensa korvaamista. Hallinto-oikeus hylkäsi välipäätöksellään täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen, koska valituksenalaisessa päätöksessä ei ole määrätty, että se voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana. Hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan päätöksen siltä osin, kun RP-Yhtiöt Oy on tuomittu maksamaan uhkasakkoa rakennuksen suojaamisen laiminlyönnistä. Muilta osin hallinto-oikeus on hylännyt valituksen. Asian käsittelyyn kuluneen ajan vuoksi hallinto-oikeus on pidentänyt velvoitteen suorittamiseksi asetettua määräaikaa päättymään 15.1.2024.

Hallinto-oikeus toteaa, että rakennuksen omistaa edelleen RP-Yhtiöt Oy, joka näin ollen vastaa rakennukseen ja sen turvallisuuteen liittyvistä velvoitteista. Kiinteistön hallintaan liittyvien valitusperusteiden osalta kyseinen riita on saatettu käräjäoikeuden ratkaistavaksi eikä kuulu hallinto-oikeuden toimivaltaan.

Hallinto-oikeus on verrannut velvoitteen asettamisvaiheessa rakennuksesta otettuja kuvia tuomitsemisvaiheessa otettuihin kuviin. Vertaamalla mainittuja valokuvia ilmenee, että toisin kuin velvoitteen asettamisvaiheessa, rakennuksen kaikki ikkunat ja ovet oli ennen lautakunnan tekemää uhkasakon tuomitsemispäätöstä peitetty tai teljetty yhtä rikottua ikkunaa lukuun ottamatta. Hallinto-oikeus arvioi, että päävelvoitetta on niiden osalta olennaiselta osin noudatettu. Edellytyksiä uhkasakon tuomitsemiselle rakennuksen suojaamisen osalta ei siten ole ollut. Koska tontin yhdeltä sivulta puuttuu aita kokonaan, hallinto-oikeus toteaa, että tontin aitaamista koskeva velvoite on ollut täyttämättä ja uhkasakko on voitu sen osalta tuomita. Hallinto-oikeuden mukaan lautakunta on voinut velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n toimittamaan rakennusta koskevan kuntotutkimuksen määräajassa ja sakon uhalla. RP-Yhtiöt Oy vastaa rakennuksen omistajana edelleen rakennusta koskevista velvoitteista.

Valitus on pääosin hylätty. Hallinto-oikeus toteaa, että näin ollen ei ole kohtuutonta, että RP-Yhtiöt Oy joutuu pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 10.10.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi

PäätösEhdotus hyväksyttiin.