Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta24712.10.20236

80-2023 (11 03 03)

Turun sataman väylien ja Aurajoen ruoppaaminen sekä valmistelulupa / Etelä-Suomen aluehallintoviraston vesilain mukainen päätös

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 247

Ympäristönsuojelu, ympäristönsuojelusuunnittelija Ville Wahteristo 3.10.2023:​

Tiivistelmä: Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 27.9.2023 antamalla päätöksellään ratkaisut Turun kaupungin ja Turun Satama Oy:n hakemuksen koskien Turun sataman väylien ja Aurajoen ruoppaamista sekä valmistelulupaa. Päätöksellään aluehallintovirasto myönsi Turun kaupungille ja Turun Satama Oy:lle luvan Turun ja Pansion satamien ja Aurajoen väylien ruoppaamiseen. Samalla aluehallintovirasto hylkäsi hakemuksen Pansion väylän turvalaitteiden siirtojen ja väylämerkinnän muutoksien osalta. Aluehallintovirasto jätti tutkimatta hakemuksen valmisteluluvasta.

​Asia

​Turun kaupunki ja Turun Satama Oy ovat hakeneet Etelä-Suomen aluehallintovirastolta vesilain mukaista lupaa Turun sataman ja Aurajoen väylien kunnossapitoruoppaukseen, turvalaitteiden siirtoon ja merkinnän muutoksiin Pansion väylällä sekä ruoppausmassojen läjitykseen Lauttarannan esirakentamiskohteeseen. Lisäksi haettiin valmistelulupaa hankkeen ennakkovalmisteluihin, kuten alueen merkitsemiseen ja kaluston siirtoon.

​Hankkeen tarkoituksena on ylläpitää väylien nykyistä kulkusyvyyttä ja varmistaa turvallinen merenkulku. Hyötynä voidaan pitää lisäksi Turun edustan merialueeseen kohdistuvien pitkäaikaisten riskien vähenemistä hankkeessa tehtävien ruoppausten seurauksena. Lisäksi hanke mahdollistaa Tall Ships Races -tapahtuman järjestämisen kesällä 2024.

​Hankealue sijoittuu Turun edustalle Linnanaukon-Pukinsalmen-Pohjoissalmen-Viheriäistenaukon merialueelle sijoittuville väylä- ja satama-alueille sekä Aurajoelle Martinsillasta länteen. Pansion väyläalue on osin puolustusvoimien suoja-aluetta. Hankkeessa tehtävät ruoppaustoimenpiteet tehdään hakijoiden omistamilla ja hallinnoimilla vesialueilla.

​Hanke on luonteeltaan kunnossapitoruoppausta, jossa poistetaan väylille, satama-altaaseen ja jokeen jo aiemmin ruopatuille alueille liettynyttä sedimenttiä. Ruopattava massamäärä on yhteensä noin 105 200 m3ktr noin 154 200 m2tr:n laajuiselta alueelta. Ruoppauskohteet ovat pienialaisia kohteita väyläalueiden reunoilla. Aurajoessa ruopataan hieman suurempia altaita purjealusten kiinnittymistä varten. Ruoppauksen jälkeen massat siirretään proomulla Lauttarannan esirakentamiskohteeseen. Ruoppausmassojen läjitys tehdään Etelä-Suomen aluehallintoviraston myöntämän päätöksen nro 441/2020 mukaisesti.

​Hankkeesta aiheutuu vedenlaadun muutoksia, kuten paikallista veden samentumista, jotka heikentävät tilapäisesti ruoppauskohtien lähialueiden ekologisia olosuhteita. Ruoppausten aikana lähialueen linnuston ja kalaston elinolosuhteet heikkenevät ja kalastaminen vaikeutuu väliaikaisesti. Pysyvät vesiympäristön muutokset, kuten muutokset pohjaolosuhteisiin ja vähäiset muutokset virtausolosuhteisiin, kohdistuvat toimenpidealueille ja niiden välittömään läheisyyteen. Hankkeen vaikutuksia esitetään tarkkailtavaksi muun muassa vesinäytteenotoin. Vaikutuksia lievennetään suorittamalla työt mahdollisimman yhtäjaksoisesti ja nopeasti sekä pyrkimällä estämään sedimentin sekoittumista vesimassaan työtapamenettelyillä.

​Hankkeen aikataulun reunaehtona on Tall Ships Races -tapahtuma, joka pidetään heinäkuussa 2024. Ruoppaukset on määrä saada valmiiksi ennen sitä. Ruoppaus ja ruoppausmassojen läjitys Lauttarannan esirakentamiskohteeseen suoritetaan lähtökohtaisesti mahdollisimman yhtäjaksoisesti koko ruoppausalueen osalta ja Lauttarannan esirakentamiskohteen toiminta-aikojen puitteissa. Ruoppaus ja massojen siirto Lauttarannan esirakentamiskohteeseen tapahtuu arviolta yhteensä noin neljän kuukauden aikana. Ruoppauksen ja läjityksen kesto riippuu käytettävästä ruoppaus- ja proomukalustosta.

​Lupapäätös

​Ruoppauksille haettu lupa on pitkälti myönnetty hakemuksen ja sen täydennyksien mukaisesti. Ympäristönsuojeluviranomaisen asiassa antama lausunto on otettu huomioon päätöksessä. Lupapäätökseen sisältyy useita lupamääräyksiä joilla muun muassa ohjataan ja rajoitetaan töiden ympäristöön kohdistuvia haittoja sekä tarkkaillaan toimenpiteiden ympäristövaikutuksia.

​Päätöksen valitusaika päättyy 3.11.2023.

Oheismateriaali 1​Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös ESAVI/200/2023

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.