Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Ympäristöterveyspäällikkö | 11 | 27.09.2023 |
1395-2021 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys koskien elintarvikehuoneistoa Bazaar4all Oy osoitteessa Viilarinkatu 3, 20320 Turku, toimittaa sisämarkkinatuonnin edellyttämät ilmoitukset valvontaviranomaiselle sekä 56 §:n mukaisesta kiellosta myydä, luovuttaa tai muuten hävittää päätöksessä yksilöidyt ja Bazaar4all Oy:n omistamat tuotteet
Toimija
Bazaar4all Oy
Viilarinkatu 3
20320 Turku
y-tunnus 3112365-2
Toimipaikan nimi ja osoite
Bazaar4all Oy
Viilarinkatu 3
20320 Turku
Päätöksen kohde
Elintarvikkeiden jäljitettävyys, lihojen erityistakuu
Asian selostus
Bazaar4all Oy:n elintarvikehuoneistossa Bazaar4all osoitteessa Viilarinkatu 3, 20320 on tehty tarkastus 14.8.2023 ja 23.8.2023.
Tarkastuksella 14.8.2023 todettiin, että toimija on aloittanut lihojen sisämarkkinatuonnin siitä ympäristöterveyteen ilmoittamatta. Toimija on tuonut mm. pakasteita. Kuukausi-ilmoituksia lihojen tuonnista ei ole tehty valvontaviranomaiselle. Toimijaa pyydettiin toimittamaan myymälässä olevien pakasteiden lähetteet sekä lisäksi siipikarjanlihan kaupalliset asiakirjat ja salmonellatodistukset. Asiakirjat pyydettiin toimittamaan 22.8.2023 mennessä. Pyydettyjä asiakirjoja ei toimitettu, toimija toimitti ainoastaan kahden tuotteen tuotekortit sekä kahdet asiakirjat pakasteiden ostoista.
Tarkastuksella 23.8.2023 saatiin suullisesti lisätietoa pakasteiden kuljetustavasta ja kuljetustoimijasta sekä mahdollisista ostopaikoista. Tarkastuksen aikana ei saatu lisätietona tarvittavia dokumentteja. Pyydettyjä asiakirjoja ei ole toimitettu tarkastuksen jälkeenkään. Toimitetut asiakirjat olivat eri mitä oli pyydetty.
Liitteessä mainitut tuotteet asetettiin 56§:n mukaisesti väliaikaiseen kieltoon. Tuotteita ei saa myydä, muulla tavoin luovuttaa tai hävittää ilman viranomaisen lupaa.
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia eikä ole riittävän nopeasti ryhtynyt vaadittuihin toimiin.
Liitteenä luetelluissa elintarvikkeita koskevissa asioissa on havaittu epäkohtia tai niitä ei kyetä osoittamaan.
a) jäljitettävyys (elintarvikkeiden yhdistäminen asiakirjoihin)
b) lihalle annetut erityistakuuvaatimukset eivät täyty (kaupallisia asiakirjoja eikä salmonellatodistuksia ole esitetty)
Toimijalle on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vas-tine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa. Toimija on sen sijaan esittänyt riittävät asiakirjat jäljitettävyyden varmistamiseksi yhden tuotteen osalta (Bluesky pastures, bone in lamb shanks). Tämä tuote on vapautettu myyntiin. Erityistakuutuotteiden osalta asiakirjat ovat vielä puutteelliset. Lampaan kallojen ja kalkkunan osalta toimija on ilmoittanut, ettei aio toimittaa asiakirjoja.
Tarkastuksissa havaitut puutteet Bazaar4all elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.
PäätösMäärään elintarvikelain 56§:n perusteella, että päätöksen liitteenä olevassa tuotelistauksessa elintarvikehuoneistossa Bazaar4all Viilarinkatu 3 olevat elintarvikkeet ovat kiellossa toistaiseksi. Tuotteita ei saa myydä, muulla tavoin luovuttaa tai hävittää ilman viranomaisen lupaa. Aiemmin asetettu kielto on edelleen voimassa kaikkien tuotteiden osalta.
Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Bazaar4all Oy tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 2 viikon kuluessa päätöksen tiedoksiannosta:
1. Toimijan tulee varmistaa ostaessaan elintarvikkeita riittävät lähetysasiakirjat sekä läheteasiakirjojen riittävistä tiedoista. Elintarvikepakkaukset tulee olla yhdistettävissä asiakirjoihin esim. eränumeron avulla.
2. Toimijan tulee toimittaa liitteenä 1 olevien elintarvikkeiden jäljitettävyysasiakirjat sekä maahantuomansa siipikarjan lihan osalta lisäksi kaupalliset asiakirjat sekä salmonellatodistukset ympäristöterveyteen. Eläinperäisillä elintarvikkeilla, jotka kuuluvat EU:n sisämarkkina-valvonnan piiriin ja/tai salmonellatakuun piiriin (kuten raaka nauta, siipikarja sekä lihaan rinnastettavat tuotteet kuten suoli, aivot, veri) tulee olla kaupalliset asiakirjat sekä salmonellatutkimukset tehtynä lähtömaassa ja tarkastettavissa toimijalla.
3. Toimijan tulee toimittaa sisämarkkinakaupasta tuonti-ilmoitukset Turun ympäristöterveyteen ja Ruokavirastoon vuoden 2023 ajalta takautuvasti. Tuonti-ilmoitukset tulee jatkossa tehdä kerran kuukaudessa tai vähintään kolmen kuukauden välein. Ilmoitus tulee tehdä, vaikka sisämarkkinatuontia ei olisi ollutkaan ilmoitusjaksolla.
4. Toimijan tulee ilmoittaa ympäristöterveyteen sisämarkkinatuonnin aloittamisesta. Ilmoituksen tulee sisältää tiedot aloittamisajankohdasta, maahantuotavat tuoteryhmät, kuvaus sisämarkkinatuonnista erityistakuumaista ja/tai sen ulkopuolelta, maahantuonnin laajuus, tuontikerrat/vuosi sekä käytössä oleva ulkopuolinen varastolaitos.
Päätöksen perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia.
Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.
Elintarviketoiminnan tulee olla sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 6§)
10 § Elintarvikelaki
Rekisteröity elintarviketoiminta
Elintarvikealan toimijan on tehtävä ilmoitus elintarviketoiminnasta toiminnan rekisteröintiä varten toimivaltaisen valvontaviranomaisen tarjoamaan sähköiseen palveluun tai toimitettava tiedot muulla tavoin toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista tai olennaista muuttamista. Lisäksi toiminnan keskeyttämisestä ja lopettamisesta on viivytyksettä tehtävä ilmoitus toimivaltaiselle valvontaviranomaiselle.
Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 14§)
Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 15§)
Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3)
Elintarvikealan toimijoiden on:
a) osoitettava noudattavansa 1 kohtaa toimivaltaiselle viranomaiselle tavalla, jota kyseinen viranomainen edellyttää ottaen huomioon elintarvikeyrityksen luonne ja koko;
b) varmistettava, että kaikki asiakirjat, joissa kuvataan tämän artiklan mukaisesti kehitettyjä menettelyjä, ovat aina ajan tasalla;
c) säilytettävä muita asiakirjoja ja merkintöjä tarkoituksenmukainen aika.
(EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 5 artikla, luku VI kohta 4)
Kaikissa tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheissa on huolehdittava siitä, että on mahdollista jäljittää elintarvikkeet, rehut, elintarviketuotantoon käytettävät eläimet ja muut mahdolliset aineet, jotka on tarkoitettu tai joiden voidaan olettaa tulevan lisätyksi elintarvikkeeseen tai rehuun.
4. Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti. (EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18)
Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle.
Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta. (Mmm asetus elintarvikehygieniasta 318/2021 § 22 mom 1)
1 artikla Näytteenotto naudan lihasta
Näytteenotto naudan lihasta, mukaan luettuna jauheliha ja lukuun ottamatta raakalihavalmisteita ja mekaanisesti erotettua lihaa, joka on tarkoitettu Suomeen ja Ruotsiin ja jolle on suoritettava mikrobiologinen testaus, on tehtävä liitteen I mukaisesti.
2 artikla Näytteenotto sian lihasta
Näytteenotto sian lihasta, mukaan luettuna jauheliha ja lukuun ottamatta raakalihavalmisteita ja mekaanisesti erotettua lihaa, joka on tarkoitettu Suomeen ja Ruotsiin ja jolle on suoritettava mikrobiologinen testaus, on tehtävä liitteen I mukaisesti.
3 artikla Näytteenotto siipikarjan lihasta
Näytteenotto kotieläiminä pidetyistä kanalinnuista, kalkkunoista, helmikanoista, ankoista ja hanhista saatavasta lihasta, mukaan luettuna jauheliha ja lukuun ottamatta raakalihavalmisteita ja mekaanisesti erotettua lihaa, joka on tarkoitettu Suomeen ja Ruotsiin ja jolle on suoritettava mikrobiologinen testaus, on tehtävä liitteen II mukaisesti.
5 artikla (1223/2011) Näytteiden tutkimiseen tarkoitetut mikrobiologiset menetelmät
1. Edellä olevan 1–4 artiklan mukaan otettujen näytteiden mikrobiologinen testaaminen salmonellan varalta on suoritettava noudattaen seuraavissa asiakirjoissa kuvattuja menetelmiä:
a) edellä 1, 2 ja 3 artiklassa tarkoitettujen lihasta otettujen näytteiden osalta:
i) EN ISO 6579: ”Microbiology of food and animal fee ding stuffs – Horizontal method for the detection of Salmonella spp”;
ii) Pohjoismaisen elintarvikkeiden metodiikkakomitean (NMKL) menetelmä n:o 71: ”Salmonella. Detection in food”; tai
iii) menetelmät, jotka on lihan osalta validoitu i ja ii kohdassa tarkoitettujen menetelmien avulla, tai muut kansainvälisesti hyväksytyt protokollat edellyttäen, että
b) edellä 4 artiklassa tarkoitettujen parvista otettujen näytteiden osalta: EN/ISO 6579-2002/Amd1:2007 Annex D: ”Detection of Salmonella spp. in animal faeces and in environmental samples from the primary production stage”.
2. Jos 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun mikrobiologisen testauksen tuloksista ei ole yksimielisyyttä jäsenvaltioiden välillä, vertailumenetelmänä on käytettävä standardin EN/ISO 6579 viimeisintä painosta.
6 artikla Asiakirjat
1. Edellä olevassa 1, 2 ja 3 artiklassa tarkoitettujen lihaerien mukana on oltava liitteessä IV vahvistetun mallin mukainen kaupallinen asiakirja.
Liite IV
Huomautukset
a) Kaupalliset asiakirjat on laadittava tässä liitteessä olevan mallin ulkoasun mukaan. Kaupallisen asiakirjan on sisällettävä mallissa esitetyssä numerojärjestyksessä ne todistukset, jotka vaaditaan naudan tai sian lihan tai siipikarjan lihan, myös jauhelihan, kuljettamiseen.
b) Se laaditaan yhdellä määräjäsenvaltion virallisista kielistä. Se voidaan laatia myös muilla EU:n kielillä, jos sen mukana on virallinen käännös tai jos määräjäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on antanut siihen etukäteen suostumuksen.
c) Kaupallinen asiakirja on laadittava vähintään kolmena kappaleena (alkuperäiskappale ja kaksi jäljennöstä). Alkuperäiskappaleen on oltava lähetyksen mukana lopulliseen määräpaikkaan asti. Vastaanottajan on säilytettävä se itsellään. Tuottajan ja kuljetuksesta vastaavan on kummankin säilytettävä itsellään yksi jäljennös.
d) Kunkin kaupallisen asiakirjan alkuperäiskappaleen on koostuttava yhdestä kaksipuolisesta paperiarkista, tai jos tarvitaan enemmän tilaa, todistuksen on oltava sellainen, että kaikista sivuista muodostuu yhtenäinen kokonaisuus, jonka sivuja ei voi erottaa toisistaan.
e) Jos asiakirjaan liitetään lisäsivuja lähetyksen sisällön tunnistamista varten, tällaiset sivut katsotaan myös asiakirjan alkuperäiskappaleen osaksi, ja vastuuhenkilön on allekirjoitettava jokainen sivu.
f) Jos asiakirja e kohdassa tarkoitettuine lisäsivuineen käsittää enemmän kuin yhden sivun, kunkin sivun alareunassa on oltava sivunumero – (sivunumero)/(sivujen kokonaismäärä) – ja kunkin sivun yläreunassa on oltava vastuuhenkilön antama asiakirjan koodinumero.
g) Vastuuhenkilön on täytettävä ja allekirjoitettava asiakirjan alkuperäiskappale.
h) Vastuuhenkilön allekirjoituksen on oltava erivärinen kuin painoväri.
(Komission asetus (EU) N:o 1688/2005 art 1, 2, 3, 5, 6, liite IV)
Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa (Elintarvikelaki 55 §).
Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.
Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikekontaktimateriaalin valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, jos elintarvikekontaktimateriaali tai siitä annettavat tiedot tai kontaktimateriaalitoiminta ovat sellaiset, että ne aiheuttavat tai niiden voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.
Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa. Valvontaviranomaisen tulee omalta osaltaan huolehtia siitä, että asiassa tarvittavat selvitykset tehdään viivytyksettä. (Elintarvikelaki 56§)
Valvontaviranomainen päättää, mihin tarkoitukseen elintarvikesäännösten vastaista elintarviketta tai elintarvikekontaktimateriaalia voidaan käyttää tai mihin tarkoitukseen se voidaan luovuttaa, jos elintarviketta tai elintarvikekontaktimateriaalia ei voi muuttaa määräysten mukaiseksi. Valvontaviranomaisen on määrättävä elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali hävitettäväksi, jos sen käyttö ei ole mahdollista tai jos terveydelliset syyt tai elintarvikesäännökset sitä edellyttävät. Valvontaviranomaisen on tehtävä 1 ja 2 momentissa tarkoitettu päätös viivytyksettä. Päätöstä tehtäessä on pyrittävä siihen, että elintarvikealan tai kontaktimateriaalialan toimijan taloudellinen menetys jää mahdollisimman pieneksi. Valvontaviranomaisen on asetettava kohtuullinen määräaika, jonka kuluessa toimijan on noudatettava 1 tai 2 momentin mukaista päätöstä (Elintarvikelaki 59 §).
3 § Ruokaviraston määräys 8/2021
Ilmoitusvelvollisuuden piiriin kuuluvat eläinperäiset elintarvikkeet
Ilmoitusvelvollisuus koskee seuraavia elintarvikkeita:
4 § Ruokaviraston määräys 8/2021
Ilmoitukset
Ilmoitettavat tiedot ovat:
Ilmoituksen tekemisestä vastaa maahantuoja. Ilmoitus tehdään neljästi vuodessa
takautuvasti edeltävien kolmen kuukauden osalta, 15.1., 15.4., 15.7. ja 15.10.
mennessä. Ilmoitukset voi tehdä myös kuukausittain seuraavan kuukauden 15.
3/4
päivään mennessä. Toimija voi tehdä ilmoituksen myös yksittäisistä vastaanotetuista lähetyksistä niin halutessaan. Ilmoitus tulee tehdä myös niiltä kuukausilta, joiden aikana tuontia sisämarkkinoilta ei ole ollut.
Ilmoitus 3 §:ssä mainituista elintarvikkeista tehdään käyttäen Ruokaviraston tätä tarkoitusta varten ylläpitämää sähköistä järjestelmää. Toimija voi kirjautua järjestelmään Ruokaviraston internetsivuilla olevan linkin kautta. Vaihtoehtoisesti toimija voi ilmoittaa tiedot käyttäen Ruokaviraston internetsivuilla olevaa lomaketta tai muuta Ruokaviraston hyväksymää tapaa. Toimijan tulee lähettää tämä ilmoitus kunnan valvontaviranomaiselle ja Ruokavirastolle.
Sovellettavat säännökset
Elintarvikelaki 297/2021 6§, 55 §, 56§, 59§, 68§, 78 §
Mmm asetus 318/2021 § 22
Hallintolaki (434/2003) 34 §
EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 3 artikla, 5 artikla kohta, liite II luku VI, liite II
EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18
Komission asetus (EU) 2015/9 kohta 3, liite II
Komission asetus (EU) N:o 1688/2005 art 1, 2, 3, 5, 6, liite IV
Ruokaviraston määräys 8/2021 27.10.2021 2456/00.00.01.02.00/2021
Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
Tuotelistaus 27.9.2023
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.
Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.
Voimassaoloaika
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)
Lisätietoja
Lisätietoja antaa vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi puh. 050 552 9239
e-mail. paivi.nurmi@turku.fi
Allekirjoitukset
Päivi Nurmi
vs. ympäristöterveyspäällikkö
Jakelu
aoBazaar 4 all Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta