Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta21431.08.20236

3736-2022 (11 04 01)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös kantelusta / terveydensuojeluviranomainen

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kantelun johdosta päätöksellään todennut, että terveydensuojeluviranomaisen olisi tullut suorittaa kaivoa koskeva tarkastus ennen toimenpiteistä tai lisäselvitystarpeesta päättämistä. Ottaen kuitenkin huomioon terveydensuojeluviranomaisen tehtävät ja toimivalta yksityisiä käyttövesikaivoja koskien, ei asiassa ole ilmennyt sellaista lainvastaista tai virheellistä menettelyä, joka antaisi aihetta aluehallintoviraston enempiin toimenpiteisiin.

Rlupalk § 214

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ ympäristölakimies Nina Mattila 21.8.2023:

Kuvaus asiasta

Kantelija on Lounais-Suomen aluehallintovirastoon 28.2.2023 saapuneessa kantelussa katsonut, että hänen naapurinsa on aiheuttanut ympäristörikoksen, josta on samalla seurannut kantelijan talousvesikaivon saastuminen. Kantelussa todetaan, että terveystarkastajan kannan mukaan asian kuntoon saattamiseksi kantelijan olisi tullut omakustanteisesti korjata ja pestä kaivo. Kantelun mukaan terveystarkastaja ei ole käynyt katsomassa kaivoa eikä ole lukuisista pyynnöistä huolimatta ohjeistanut miten tai miksi kaivo pitäisi korjata tai puhdistaa. Kantelijan näkemyksen mukaan kaivo on täysin ehjä ja tässä tapauksessa naapurin toiminnasta on aiheutunut pohjaveden saastuminen, joka on tehnyt veden juomakelvottomaksi.

Rakennus- ja lupalautakunnan 14.4.2023 antaman selvityksen mukaan ennen kuin lautakunta on terveydensuojeluviranomaisena ratkaissut asian, kantelijaa ja kiinteistön omistajaa on kuultu päätösehdotuksesta. Selvityksen mukaan kantelija on päätösehdotukseen antamassaan vastineessa ilmoittanut, että talousvesi otetaan vesijohtoverkosta eikä enää kyseisestä kaivosta. Rakennus- ja lupalautakunta on näin ollen 14.3.2023 § 59 päättänyt, ettei asiassa ole aihetta terveydensuojeluviranomaisen toimenpiteisiin.

Perustelut

Aluehallintovirasto toteaa, että asiassa saadun selvityksen perusteella terveydensuojeluviranomaisen menettelyä ei voida pitää lainvastaisena tai virheellisenä kun otetaan huomioon ne toimenpiteet, joita asiassa on tehty tai suunniteltu. Edellä olevien säännösten edellyttämällä tavalla terveydensuojeluviranomainen on siten ryhtynyt toimiin asian selvittämiseksi ja ratkaisemiseksi.

Aluehallintovirasto toteaa kuitenkin, että kantelijan asiassa esittämän mukaan terveydensuojeluviranomainen ei ole käynyt katsomassa kaivoa. Kantelijan mukaan terveydensuojeluviranomainen ei myöskään ole ohjeistanut, neuvonut tai selvittänyt sitä, mistä kaivoveden saastuminen johtuu.

Aluehallintovirasto toteaa, että vireillä olevassa asiassa suoritettava tarkastus on tärkeä osa asian riittävää ja asianmukaista hallintolain 31 §:n 1 momentin edellyttämää selvittämistä.

Aluehallintovirasto toteaa, että menetelläkseen hallintolain säännöksen edellyttämällä tavalla, olisi terveydensuojeluviranomaisen tullut suorittaa kaivoa koskeva tarkastus ennen toimenpiteistä tai lisäselvitystarpeesta päättämistä. Aluehallintoviraston mukaan tarkastuksen perusteella on mahdollista arvioida asiassa tarvittavia toimenpiteitä sekä lisäselvitystarvetta. Vireillä olevasta asiasta riippumatta tarkastus on tästä syystä lähtökohtaisesti suoritettava, ellei voida pitää ilmeisenä tarkastuksen tarpeettomuutta.

Ottaen kuitenkin huomioon terveydensuojeluviranomaisen tehtävät ja toimivalta yksityisiä käyttövesikaivoja koskien, ei asiassa ole ilmennyt sellaista lainvastaista tai virheellistä menettelyä, joka antaisi aihetta aluehallintoviraston enempiin toimenpiteisiin.

Oheismateriaali 1​Aluehallintoviraston päätös 17.8.2023

Vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.