Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta20017.08.20236

7831-2021 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle maankäyttö- ja rakennuslain mukaisessa hallinto-pakkoasiassa, Voimakatu 17

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 200

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma / ympäristölakimies Nina Mattila 24.7.2023:

Kuvaus asiasta

Turun rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 8.6.2022 § 169 velvoittanut kiinteistön 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n toimittamaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. Rakennus- ja lupalautakunta päätti lisäksi velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-10 haltijan juoksevan uhkasakon uhalla välittömästi tai viimeistään neljän viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista huolehtimaan seuraavista toimenpiteistä rakennuksen 1034053050 suojaamiseksi vahingonteolta:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Rakennuksen ovet ja ikkunat tulee peittää ja lukita siten, ettei ulkopuolisilla ole niihin pääsyä.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ Tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä.

RP-Yhtiöt Oy valitti lautakunnan päätöksestä ja vaati sen kumoamista. Turun hallinto-oikeus hylkäsi valituksen, mutta pidensi asetettuja määräaikoja. Ikkunoiden ja ovien peittämistä ja lukitsemista sekä tontin aitaamista koskevat velvoitteet tuli suorittaa 15.12.2022 mennessä. Kuntotutkimus piti toimittaa 15.2.2023 mennessä. Korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt RP-Yhtiöt Oy:lle valituslupaa ja päätös on lainvoimainen.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri edellä mainittujen määräaikojen jälkeen on todennut, että rakennuksen suojaamista ja aitaamista koskevaa velvoitetta ei ole noudatettu. Kuntoselvitystä ei ole toimitettu määräyksen mukaisesti.

Turun rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 11.5.2023 § 113 määrännyt RP-Yhtiöt Oy:n maksamaan asetettujen uhkasakkojen kiinteät peruserät, sekä toimittamaan uhkasakon uhalla viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi.

RP-Yhtiöt Oy on valittanut viimeisimmästä lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Turun hallinto-oikeus on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausuntoa 31.8.2023 mennessä.

Lausunto

Turun hallinto-oikeus on antanut 14.11.2022 päätöksen H1895/2022 asiassa 1077/2022, joka koski RP-Yhtiöt Oy:n valitusta Turun rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä 8.6.2022 § 169. Kyseisessä hallinto-oikeuden päätöksessä on käsitelty jo RP-Yhtiöt Oy:lle rakennuksen suojaamista ja aitaamista koskevaa velvoitetta. Sen mukaisesti RP-Yhtiöt Oy on vastuussa kiinteistöön ja rakennukseen kohdistuvista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista velvoitteista. Hallinto-oikeus on todennut, että Turun rakennus- ja lupalautakunta on voinut velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n peittämään rakennuksen ovet ja ikkunat sekä aitaamaan tontin niin, ettei ulkopuolisilla ole pääsyä tontille tai rakennukseen. Lisäksi lautakunta on voinut määrätä kuntotutkimuksen toimittamisesta. Asiassa ei ole esitetty sellaista uutta selvitystä, jonka perusteella vastuun kohdentamisesta olisi tässä tapauksessa arvioitava toisin.

Tarkastuspöytäkirjan 13.3.2023 mukaan rakennuksen ikkunat ja ovet oli peitetty osittain. Lounaan puolella rakennusta oli avonainen ikkuna, josta oli mahdollista päästä sisälle rakennukseen. Kiinteistön luoteen puolelta puuttui aita ja sieltä oli vapaa pääsy tontille. Koska asetettuja velvoitteita ei ole noudatettu, uhkasakot on lautakunnan 11.5.2023 § päätöksellä tuomittu maksettavaksi. Koska kuntotutkimusta ei ole toimitettu, sen toimittamista on vaadittu uhkasakon uhalla.

Rakennusvalvontaviranomaisen velvollisuutena ei ole yksityiskohtaisesti opastaa ja neuvoa miten kyseisen rakennuksen ovet ja ikkunat tulisi peittää, tai miten tontti tulisi aidata. Tämä on hallinto-oikeuden lainvoimaisella päätöksellä nimenomaan jätetty RP-Yhtiöt Oy:n velvollisuudeksi. Koska ulkopuoliset ovat päässeet tontille ja rakennukseen, RP-Yhtiöt Oy ei ole toiminut velvollisuuksiensa mukaisesti.

Asetettu uhkasakko perustuu Turun rakennus- ja lupalautakunnan 8.6.2022 § 169 päätökseen, jolla on velvoitettu RP-Yhtiöt Oy:n toimittamaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaus toimenpiteiden selvittämiseksi. Velvoitetta on ollut syytä tehostaa uhkasakolla.

Turun kaupunki on alkuperäisen 16.7.1962 allekirjoitetun maanvuokrasopimuksen ehdon 3 mukaisesti tehnyt ja saattanut maanvuokramiehen tietoon kolmea vuotta ennen vuokra-ajan päättymistä tonttipäällikön päätöksen 22.5.2019 § 136 mukaisen uudistetun maanvuokrasopimuksen. RP-Yhtiöt Oy on 30.6.2022 ilmoittanut, että se ei tule allekirjoittamaan päätöksen mukaista vuokrasopimusta.

Turun kaupungin tonttipalvelut on 30.8.2022 kehottanut RP-Yhtiöt Oy:tä poistamaan tontilla olevat rakennukset ja muut laitteet. RP-Yhtiöt Oy ei ole näin menetellyt ja Turun kaupunki on 4.7.2023 toimittanut Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen haastehakemuksen, jossa vaaditaan, että käräjäoikeus velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n poistamaan rakennuksensa ja laitteensa kaupungin omistuksessa olevalta tontilta 853-12-41-10 kuukauden kuluessa käräjäoikeuden kysymyksessä olevaa asiaa koskevan tuomion lainvoimaiseksi tulemisesta lukien uhalla, että kaupunki mainitun määräajan jälkeen voi purkaa tai purattaa ja poistaa rakennukset ja laitteet yhtiön kustannuksella parhaaksi katsomallaan tavalla. Lisäksi kaupunki vaati, että RP-Yhtiöt Oy velvoitetaan suorittamaan kaupungille kyseisestä tontista käypää tontinvuokraa vastaava vuokra 2.7.2022 alkaen siihen asti, kun tontti on yhtiön rakennuksista ja laitteista vapaana kaupungin vapaassa hallinnassa.

Edellä esitetyn perusteella tontti on tosiasiassa yhä RP-Yhtiöt Oy:n hallinnassa ja rakennus on RP-Yhtiöt Oy:n omistama. Näin ollen velvoite on kohdistettu oikein.

Asetetun uhkasakon kiinteänä peruseränä on 10 000 euroa, mikäli velvoitetta ei ole täytetty viimeistään kolmen kuukauden kuluttua päätöksen tiedoksisaannista sekä lisäeränä tuhat euroa jokaiselta alkavalta kuukaudelta, jonka velvoitteen laiminlyönti jatkuu asetetun määräajan jälkeen. Valittajan mukaan ehdotetun uhkasakon määrä on käsillä olevassa tilanteessa virheellinen ja väärä, mutta hän ei ole antanut käytännössä minkäänlaisia perusteluita miksi se olisi virheellinen ja väärä.

Uhkasakkolain 8 §:n mukaan uhkasakon suuruutta harkittaessa on otettava huomioon päävelvoitteen laatu ja laajuus, velvoitetun maksukyky ja muut asiaan vaikuttavat seikat.

Ottaen huomioon RP-Yhtiöt Oy:lle asetetun päävelvoitteen laadun ja laajuuden, RP-Yhtiöt Oy:n maksukyvyn ja RP-Yhtiöt Oy:n pitkäaikaisen laiminlyönnin koskien velvoitteitaan, kyseinen ehdotetun ja maksettavaksi määrätyn uhkasakon määrä on kohtuullinen.

Hallintoprosessilain 95 §:n mukaan oikeudenkäynnin osapuoli on velvollinen korvaamaan toisen osapuolen oikeudenkäyntikulut kokonaan tai osaksi, jos erityisesti asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen on kohtuutonta, että tämä joutuu itse vastaamaan oikeudenkäyntikuluistaan. Korvausvelvollisuuden kohtuullisuutta arvioitaessa voidaan lisäksi ottaa huomioon asian oikeudellinen epäselvyys, osapuolten toiminta ja asian merkitys asianosaiselle. Edellä esitetyn perusteella rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että valitus ja oikeudenkäyntikuluvaatimus tulee perusteettomana hylätä.

Oheismateriaali 1​Valituskirjelmä

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus