Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta19009.08.20235

4242-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Toimenpidelupa, Samppaantie 586

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään kumonnut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen laiturin rakentamiseen liittyvästä toimenpideluvasta ja hylännyt toimenpidelupahakemuksen, hylännyt vaatimuksen katselmuksen järjestämisestä ja hylännyt toisen valituksen vaatimukset täytäntöönpanon kieltämisestä ja oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Rlupalk § 190

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ valvontalakimies Esa Mettälä 13.7.2023:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on 3.6.2021 § 157 päättänyt myöntää toimenpideluvan 16,6 metriä pitkän ja 2 metriä leveän laiturin rakentamiseksi. Lupaehtona on muun ohessa, että ennen rakennustyön aloittamista tulee selvittää vesilain mukaisten lupien tarve sekä tarvittaessa hakea viranomaisen edellyttämät luvat.

Asiasta on laadittu kaksi erillistä valitusta.

Ensimmäisen valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä. Lautakunnan jäsenet eivät ole käyneet paikalla asian selvittämiseksi, vaikka asian ratkaiseminen sitä vaatisi. Laituri sijaitsee ongelmallisella paikalla ja tulisi aiheuttamaan huomattavaa haittaa kummallekin naapureille. Luvan hakijoilla ei ole vesilain 2 luvun 5 §:n mukaista oikeutta laiturin rakentamiseen.

Toisen valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä. Päätöksen täytäntöönpano on kiellettävä. Luvanhakijat on velvoitettava korvaamaan valittajien oikeudenkäyntikulut ilmeisen perusteettoman vaatimuksen esittämisen vuoksi. Hallinto-oikeuden tulee järjestää katselmus rakennuspaikalla. Valittajan mukaan hakemus on puutteellinen, kun asemapiirroksessa ei ole esitelty hanketta suhteessa naapurikiinteistöjen rantarakentamiseen. Haittaa aiheutuu laiturin käytöstä ja muun ohessa siitä, että laiturin kiinnitettävät veneet estävät naapurin laiturin käytön. Lisäksi laituri perustuksineen ulottuu naapurin kiinteistölle ja vesialueelle.

Turun hallinto-oikeuden arviointi asiaan

Katselmus

Hallinto-oikeuden mukaan asian ratkaisemisen kannalta tarpeelliset seikat ilmenevät asiakirjoista, joten katselmuksen järjestäminen ei ole asian selvittämiseksi tarpeen.

Toimenpidelupa

Hallinto-oikeuden mukaan toimenpideluvan myöntämisen ehdottomana edellytyksenä on, että hakija hallitsee rakennuspaikkaa. Luvanhakija ei omista vesialuetta, johon laituri

rakennetaan, eikä luvanhakija ole saanut suostumusta rakentaa vesialueelle. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on katsonut, että kiinteistön rannan kapeus ei mahdollista

laiturin toteuttamista siten, että naapurikiinteistöjen rajoille voitaisiin jättää

riittävästi etäisyyttä. Hallinto-oikeuden mukaan koska luvanhakijoilla ei ole ollut riittävää hallintaoikeutta vesialueeseen, toimenpidelupaa ei ole voitu myöntää. Lisäksi hallinto-oikeuden mukaan koska rakennuspaikan hallinta tulee varmistaa lupakäsittelyssä, luvan ehdoksi ei ole voitu asettaa tällaisen lupaharkinnan ehdottoman edellytyksen jälkikäteistä täyttymistä.

Täytäntöönpanokielto

Hallinto-oikeuden mukaan toimenpidelupapäätöstä ei saa panna täytäntöön ennen kuin päätös on tullut lainvoimaiseksi. Myönnetylle toimenpiteelle ei ole myönnetty aloittamisoikeutta. Hallinto-oikeus hylkää täytäntöönpanon kieltämistä koskevan vaatimuksen siten perusteettomana.

Oikeudenkäyntikulujen korvausvaatimus

Hallinto-oikeuden mukaan, vaikka lupapäätös on tällä päätöksellä kumottu, asian laatu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, että toimenpideluvan hakijat velvoitettaisiin vastaamaan valittajien oikeudenkäyntikuluista.

Näin ollen hallinto-oikeus hylkää toisen valituksen vaatimuksen katselmuksen järjestämisestä, kumoaa lautakunnan päätöksen ja hylkää toimenpidelupahakemuksen ja hylkää toisen valituksen vaatimukset täytäntöönpanon kieltämisestä ja oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.​

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 29.6.2023

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:​​

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

Päätös​Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.​