Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18909.08.20234

279-2022 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Rakennuslupa, Asunto Oy Turun Karjakuja 28

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt rakennuslupa-asiasta tehdyn valituksen ja vaatimuksen päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämisestä. Valituksen mukaan myönnetty rakennuslupa muun muassa muuttaa asemakaavan mukaista käyttötarkoitusta, ei täytä paloturvallisuus- ja esteettömyysvaatimuksia ja luvan yhteydessä hyväksytty vähäinen poikkeus koskien kerrosalan ylitystä ei tosiasiallisesti ole vähäinen poikkeus. Hallinto-oikeuden mukaan rakennuslupa ei ole maankäyttö- ja rakennuslain eikä sen nojalla annettujen rakentamista koskevien säännösten vastainen valituksessa esitetyillä perusteilla.

Rlupalk § 189

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ valvontalakimies Esa Mettälä 13.7.2023:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on 31.3.2022 § 76 päättänyt hyväksyä Nummen kaupunginosassa 57. korttelissa sijaitseva tontti nro 33 (kiinteistötunnus 853-11-57-33) sijaitsevan rakennuksen korjaus- ja muutostöille, jotka koskevat asuinhuoneiden yhdistämistä, WC:n ja suihkun toteuttamista jokaiseen asuntoon, uuden teknisen tilan 6,5 k-m2 rakentamista A-talon terassin alle, lämmöneristävyyden parantamista, paloseinien ja -välipohjien korjaamista, sekä maalämpökaivojen toteuttamista. Luvan yhteydessä on hyväksytty vähäisenä poikkeamisena asemakaavasta kerrosalan ylitys yhteensä 37,5 k-m2:llä, oikeastaan 45 k-m2:llä, josta uutta ylitystä on 6,5 k-m2. Samalla on myönnetty rakennustöiden aloittamisoikeus ennen kuin päätös on saanut lainvoiman.

Valittajat vaativat lautakunnan päätöksen kumoamista, lupahakemuksen hylkäämistä ja päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämistä. Valittajien mukaan kyseisessä korjaus- ja muutostöiden lopputuloksena on tosiasiallisesti kyseisen rakennuksen käyttötarkoituksen muutoksesta asemakaavan vastaisesti, kun vuokrahuoneista käytännössä muutetaan jatkuvan asumiskäytön huoneistoja.

Valittajien mukaan asemakaava on vanhentunut, ja rakennusluvan myöntäminen edellyttäisi kaavan muuttamista.

Valittajien mukaan vähäisenä poikkeuksena myönnettyä rakennusoikeuden ylitystä ei ole voitu myöntää vähäisenä poikkeuksena.

Valittajien mukaan rakennukset eivät myöskään täytä paloturvallisuus- ja esteettömyysvaatimuksia. Lisäksi huonekorkeudet alittuvat ullakkorakentamisessa ja ikkunapinta-ala jää liian alhaiseksi joissakin muodostettavissa huoneistoissa.

Hallinto-oikeuden arviointi asiaan

Asemakaavan vanhentuneisuus

Hallinto-oikeus toteaa, ettei Turun kaupunki ole tehnyt päätöstä, jossa kyseinen asemakaava olisi todettu vanhentuneeksi. Rakennuslupapäätöksen ratkaisuajankohtana asemakaava ei ollut ollut voimassa yli 13 vuotta, ja rakennus- ja lupalautakunnan lausunnon mukaan asemakaava-alue on ollut pääosin rakennettu jo kaavan voimaantullessa, minkä vuoksi hallinto-oikeuden mukaan asemakaava on ajantasainen.

Käyttötarkoituksen muutos

Hallinto-oikeus toteaa, että hankkeen yhteydessä ei ole tarkoitus muuttaa rakennusten nykykäyttöä, joka on asuminen. Asiassa saadun selvityksen perusteella rakennuksia on kohdeltu ja voitukin kohdella lupaharkinnassa pienkerrostaloina. Hankkeen mukaiset muutostyöt rakennuksissa eivät merkitse käyttötarkoituksen muuttamista.

Julkisivun korkeus

Hallinto-oikeuden mukaan rakennushankkeessa on kyse rakennusten seinien sisällä tapahtuvista korjaus ja muutostöistä, minkä lisäksi A-taloon rakennetaan pieni tekninen tila. Kyseessä olevassa rakennushankkeessa ei saadun selvityksen perusteella muuteta rakennusten julkisivun korkeutta, eikä rakennusluvan mukaisten korjaus- ja muutostöiden myötä rakennuksiin synny uusia kerroksia. Asemakaavan julkisivun korkeutta ja kerroslukua koskevat määräykset eivät siten ole olleet nyt kyseessä olevan rakennusluvan myöntämisen esteenä.

Kerrosalan ylitys vähäisenä poikkeuksena

Hallinto-oikeuden mukaan pääpiirustuksista ja rakennuslupapäätöksestä ilmenee, että laajennuksessa on kyse uudesta teknisestä tilasta A-talon kylmän varaston yhteyteen terassin alle. Kun otetaan huomioon, että nyt lupaharkinnan kohteena oleva laajennus koskee vain 6,5 k-m2 kokoista teknistä tilaa eikä rakennusta muutoin laajenneta, on poikkeaminen kerrosalaa koskevasta asemakaavan määräyksestä voitu myöntää vähäisenä poikkeuksena rakennusluvan yhteydessä.

Paloturvallisuus

Hallinto-oikeuden mukaan rakennusten käyttötarkoitus ei edellä todetusti korjaus- ja muutostöiden yhteydessä muutu. Saatavilla olevien tietojen perusteella ei voida katsoa, että rakennus muuttuisi luvan mukaisten korjaus- ja muutostöiden seurauksena paloturvallisuuden kannalta vaarallisemmaksi. Siten ympäristöministeriön asetus rakennusten paloturvallisuudesta ei tule asiassa sovellettavaksi, eikä rakennusluvan myöntämisen esteeksi muodostu se, etteivät rakennukset mahdollisesti täytä kyseisen asetuksen mukaisia vaatimuksia.

Esteettömyys

Hallinto-oikeuden mukaan valtioneuvoston asetus rakennusten esteettömyydestä ei tule asiassa sovellettavaksi korjaus- ja muutostöihin, koska ne kohdistuvat asuinhuoneistoihin eivätkä rakennusten yleisiin tiloihin. Hankkeen mukainen laajentaminen koskee uuden teknisen tilan rakentamista, eikä toimenpiteen laatuun nähden asetuksen soveltaminen ole ollut tarpeen. Rakennusluvan myöntämisen esteeksi ei siten muodostu se, että rakennukset eivät mahdollisesti täytä kyseisen asetuksen mukaisia vaatimuksia.

Ikkunapinta-alat ja huonekorkeus

Hallinto-oikeus toteaa, että ympäristöministeriön asetus asuin-, majoitus- ja työtiloista ei tule asiassa sovellettavaksi, koska tässä päätöksessä aiemmin todetulla tavalla hankkeen mukaiset korjaus- ja muutostyöt eivät merkitse rakennusten tai niiden osien käyttötarkoituksen olennaista muuttamista. Näin ollen kyseisen asetuksen ikkunapinta-alaa ja huonekorkeutta koskevat säännökset eivät tule sovellettaviksi.

Näin ollen Turun hallinto-oikeus on 29.6.2023 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen ja vaatimuksen päätöksen täytäntöönpanon keskeyttämisestä.​

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 29.6.2023

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:​​

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

Päätös​Hyväksyttiin ehdotuksen mukaisesti.​