Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys 
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958)725.07.2023 

13398-2022 (11 02 00)

Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys koskien elintarvikehuoneistoa Deli Market Deli Cash & Carry, osoitteessa Itäkaari 30 20750 Turku

Toimija

Bagdad Export & Import Oy

Itäkaari 30

20750 Turku

y-tunnus 1701951-7

Toimipaikan nimi ja osoite

Deli Market Deli Cash & Carry

Itäkaari 30

20750 Turku

Päätöksen kohde

Naudanlihan merkintäjärjestelmä, palvelumyynnissä esitettävät naudanlihan merkinnät, pakkausmerkinnät sekä omavalvontanäytteiden näytteenottosuunnitelma ja näytteenotto

Asian selostus

Bagdad Export & Import Oy:n elintarvikehuoneistossa Deli Market Deli Cash & Carry, osoitteessa Itäkaari 30 20750 Turku, on tehty tarkastukset 21.12.2022 ja 24.3.2023.

Tarkastuksella 21.12.2022 todettiin, että palvelumyynnissä ei ole ilmoitettu naudanlihan tai naudanlihasta valmistetun jauhelihan eränumeroa. Muut naudanlihan vaaditut tiedot on ilmoitettu. Naudanlihan merkintäjärjestelmästä on jonkinlainen kuvaus omavalvontasuunnitelmassa, mutta sen mukaisesti ei ole toimittu. Vastaanotetuilla naudanlihoilla on vaatimusten mukaiset lähetysasiakirjat. Lihaerien tiedot lisäksi on kirjattu vastaanottotarkastuksen kirjanpitoon, käytännössä siirretty lähetyslistan tiedot. Mistään kirjauksista ei selviä mitä naudanlihaerää milloinkin on otettu palvelumyyntiin ja milloin myyty asiakkaalle. Toimijan kertoman mukaan ainakin yleensä kerrallaan on vain yhtä erää.

Myymälässä suuresta osasta pakkauksia puuttuu pakolliset pakkausmerkinnät suomen ja ruotsin kielellä. Osassa elintarvikkeista pakkausmerkinnät ovat ainoastaan ruotsin kielellä. Itse pakatuissa elintarvikkeissa, mm. maustepusseissa, ilmoitetaan ainoastaan hinta. Tuotemäärä on laaja ja toimija on suullisesti ilmoittanut, että pakkausmerkintöjen teko on hyvin hankala tehtävä.

Toimijan omavalvontasuunnitelmaan (versiot 30.5.2020 ja 15.6.2021) on sisältynyt omavalvontanäytteiden näytteenottosuunnitelma. Näytteenottosuunnitelmaa ei kuitenkaan ole laadittu täysin nykyiselle toiminnalle, eikä mitään omavalvontanäytteitä ei ole otettu. Toimintaa on ollut noin kolmen vuoden ajan. Toimija on esittänyt ainoastaan ympäristöterveyden v.2022 ottaman jauhelihanäytteen analyysitodistuksen.

Havaitut epäkohdat kehotettiin korjaamaan, korjauksille annettiin määräaika 28.2.2023. Määräajan jälkeen uusintatarkastuksella 24.3.2023 todettiin, ettei epäkohtia ollut korjattu kehotuksesta huolimatta.

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia. Tarkastuksissa havaitut puutteet Deli Market Deli Cash& Carry elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.​

Päätös

Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimija Bagdad Export & Import Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 3 kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksiannosta:

1.​ ​ ​ ​ Kirjallinen naudanlihan merkintäjärjestelmä tulee laatia ja toimittaa ympäristöterveyteen. Naudanlihan merkintäjärjestelmää on noudatettava toiminnassa.

2.​ ​ ​ ​ Naudanlihan eränumero on ilmoitettava palvelutiskillä.

3.​ ​ ​ ​ Kaikissa myynnissä olevissa elintarvikepakkauksissa on oltava pakolliset pakkausmerkinnät sekä suomen että ruotsin kielellä.

4.​ ​ ​ ​ Mikrobikriteeriasetuksen mukainen, koko toiminnan kattava vuosittainen näytteenottosuunnitelma tulee laatia ja näytteenotto tulee aloittaa. Näytteenottoon on sisällyttävä sekä pintapuhtausnäytteet että elintarvikenäytteet (myös eläinperäisten elintarvikkeiden sisämarkkinatuontiin liittyvä näytteenotto ja säilyvyystutkimukset).

Päätöksen perustelut

Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksesta huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa.

Elintarviketoimintaa koskevat vaatimukset

Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan. (Elintarvikelaki 6.1 §)

Elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 6.3 §)

Elintarvikkeista, elintarviketuotantoon käytettävistä eläimistä ja elintarvikekontaktimateriaaleista on ilmoitettava vastaanottajalle elintarvikesäännöksissä edellytetyt jäljitettävyystiedot. (Elintarvikelaki 14§)

Elintarvikealan toimijoiden velvoitteet

Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3)

Elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa toteutettava seuraavat erityiset hygieniatoimenpiteet:

a) elintarvikkeita koskevien mikrobiologisten vaatimusten noudattaminen;

b) tarvittavien menettelyjen käyttöön ottaminen niiden tavoitteiden saavuttamiseksi, jotka on asetettu tämän asetuksen tavoitteisiin pääsemiseksi;

c) elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattaminen;

d) kylmäketjun jatkuminen;

e) näytteiden ottaminen ja analysointi

(EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 4)

1. Elintarvikealan toimijoiden on laadittava ja toteutettava HACCP-periaatteisiin perustuva pysyvä menettely tai niihin perustuvat pysyvät menettelyt sekä pidettävä yllä sitä tai niitä.

2. 1 kohdassa tarkoitetut HACCP-periaatteet ovat seuraavat:

a) tunnistetaan vaarat, jotka on torjuttava, poistettava tai saatettava hyväksyttävälle tasolle;

b) määritetään kriittiset valvontapisteet vaiheessa tai vaiheissa, jossa tai joissa valvonta on tärkeää vaaran torjumiseksi, poistamiseksi tai saattamiseksi hyväksyttävälle tasolle;

c) määritellään tunnistettujen vaarojen torjumista, poistamista tai vähentämistä varten kriittisten valvontapisteiden kriittiset rajat hyväksyttävän tason erottamiseksi tasosta, jota ei voida hyväksyä;

d) laaditaan tehokkaat kriittisten valvontapisteiden seurantamenettelyt ja pannaan ne täytäntöön;

e) toteutetaan korjaavia toimia, jos seuranta osoittaa, että kriittinen valvontapiste ei ole hallinnassa;

f) laaditaan menettelyjä, joita on toteutettava säännöllisin väliajoin, a–e alakohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden tehokkuuden tarkistamiseksi; ja

g) laaditaan elintarvikeyrityksen koon ja luonteen mukaisesti asiakirjoja ja pidetään kirjaa sen osoittamiseksi, että a–f alakohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä sovelletaan tehokkaasti.

4.Elintarvikealan toimijoiden on:

a) osoitettava noudattavansa 1 kohtaa toimivaltaiselle viranomaiselle tavalla, jota kyseinen viranomainen edellyttää ottaen huomioon elintarvikeyrityksen luonne ja koko;

b) varmistettava, että kaikki asiakirjat, joissa kuvataan tämän artiklan mukaisesti kehitettyjä menettelyjä, ovat aina ajan tasalla;

c) säilytettävä muita asiakirjoja ja merkintöjä tarkoituksenmukainen aika.

(EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 5 artikla)

Omavalvonta

Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella.

Elintarvikealan toimijan tuodessa eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o​ 853/2004​ 8 artiklassa tarkoitettujen salmonellaa koskevien erityistakuiden piiriin kuuluvia elintarvikkeita Euroopan unionin toisesta jäsenvaltiosta Suomeen, omavalvontaan on sisällyttävä kyseisiä elintarvikkeita koskeva näytteenotto- ja tutkimussuunnitelma salmonellan varalta. (Elintarvikelaki 15§)

Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 22.1 §)

Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 22.2 §)

Toimijan on säilytettävä elintarvikkeiden jäljitettävyystietoja vähintään yksi vuosi elintarvikkeiden lähettämisestä tai vastaanottamisesta. (Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarvikehygieniasta 22.3 §)

Naudanlihan merkintäjärjestelmä

Pakollisen naudanlihan merkintäjärjestelmän kuvaus on liitettävä toimijan elintarvikelain 15.1 §:n mukaiseen omavalvontajärjestelmään. Järjestelmä on pidettävä ajan tasalla. Merkintäjärjestelmää koskeva kirjanpito on säilytettävä vähintään kaksi vuotta lukuun ottamatta vähittäismyymälöitä, joiden osalta kirjanpidon säilytysaika on vähintään yksi vuosi.

​Merkintäjärjestelmän tulee sisältää vähintään seuraavat tiedot:

1. kuvaus naudanlihan kulusta ja siitä, miten eri naudanlihaerät pidetään erillään sekä tähän liittyvistä työvaiheista;

2. kuvaus naudanlihan jäljittämisestä ja merkitsemisestä;

3. selostus erätunnuksen määrittelystä ja naudanlihan merkitsemiseen käytetyistä merkinnöistä;

4. kirjanpito vastaanotetusta sekä lähetetystä ja/tai myydystä naudanlihasta sisältäen sen määrän ja merkinnät;

5. teurastamon ja pienteurastamon osalta kirjanpito teurastettavaksi tuoduista naudoista;

6. suunnitelma virheellisesti merkittyjen tuotteiden vetämisestä pois markkinoilta sekä siihen liittyvä tiedotussuunnitelma;

7. suunnitelma henkilökunnan perehdyttämisestä merkintäjärjestelmään; sekä

8. merkintäjärjestelmästä vastaavan henkilön nimi. (Naudanlihan merkintäasetus 434/2008 § 3)

Naudanlihan pakolliset merkinnät:

Pakatun ja leikatun naudanlihan tai naudanlihatuotteen tai naudanlihaa sisältävien jauhelihojen alkuperämerkintöjen vaatimustenmukaisuus, pakollisia merkintöjä ovat:

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ erätunnus

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ alkuperä -merkintä

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ teurastettu -merkintä (jauheliha: ei merkitä teurastamon hyväksymisnumeroa)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ leikattu -merkintä (vain leikatussa lihassa)

·​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ valmistettu -merkintä (vain jauheliha: ei merkitä valmistuslaitoksen hyväksymisnumeroa).

Irtomyynnissä olevan naudanlihan ja siitä valmistetun jauhelihan välittömässä läheisyydessä esimerkiksi erillisellä taululla näkyvällä tavalla merkittynä on oltava vastaavat alkuperätiedot kuin lihapakkauksissa lukuun ottamatta naudanlihan osalta teurastamoiden ja leikkaamoiden hyväksymisnumeroita.

(Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys, Ruokaviraston ohje 16024/1)

Pakkausmerkinnät:

Elintarviketiedoista vastuussa oleva elintarvikealan toimija on toimija, jonka nimellä tai toiminimellä elintarviketta pidetään kaupan tai jos tämä toimija ei ole sijoittautunut unioniin, tuontia unionin markkinoille harjoittava toimija.

Elintarviketiedoista vastuussa olevan elintarvikealan toimijan on varmistettava elintarviketietojen mukanaolo ja oikeellisuus sovellettavan elintarviketietoja koskevan lainsäädännön ja asiaan liittyvien kansallisten säännösten vaatimusten mukaisesti. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 8)

Valmiiksi pakatun elintarvikkeen pakolliset pakkausmerkinnät on kaksikielisessä kunnassa myytäviin tai muuten luovutettaviin elintarvikkeisiin tehtävä ainakin suomen ja ruotsin kielellä.

(Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille 834/2014 4 §)

Pakollisten elintarviketietojen on oltava saatavilla ja helposti käytettävissä tämän asetuksen mukaisesti kaikkien elintarvikkeiden osalta.

Kun on kyse valmiiksi pakatuista elintarvikkeista, pakolliset elintarviketiedot on esitettävä suoraan pakkauksessa tai siihen kiinnitetyssä etiketissä. (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 12)

Pakolliset elintarviketiedot on merkittävä näkyvään kohtaan ja niiden tulee olla: helposti luettavia, helposti havaittavia, selviä, riittävän suurikokoisin kirjasimin tehtyjä, ymmärrettäviä ja pysyvällä tavalla tehtyjä.

Pakollisten elintarviketietojen merkintä:

1. Pakolliset elintarviketiedot on merkittävä näkyvään kohtaan helposti havaittavalla, luettavalla ja tarvittaessa pysyvällä tavalla, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 44 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksyttyjen kansallisten toimenpiteiden soveltamista. Niitä ei saa millään tavalla peittää, himmentää tai katkaista eikä niiden huomioarvoa saa vähentää kirjallisella tai kuvallisella ilmaisulla eikä muulla väliin tulevalla materiaalilla.

2. Rajoittamatta tiettyihin elintarvikkeisiin sovellettavien unionin erityissäännösten soveltamista, on 9 artiklan 1 kohdassa luetellut pakolliset tiedot, kun ne esitetään pakkauksessa tai siihen liitetyssä etiketissä, painettava pakkaukseen tai etikettiin selkeän luettavuuden varmistavalla tavalla sellaisella kirjasinkoolla, jonka liitteessä IV määritelty x-korkeus on vähintään 1,2 mm.

3. Edellä 2 kohdassa tarkoitetun kirjasinkoon x-korkeuden on oltava vähintään 0,9 mm, kun on kyse pakkauksista ja astioista, joissa suurimman pinnan pinta-ala on pienempi kuin 80 cm2.

(Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 13)

Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet on ilmoitettava korostetusti pakkausmerkinnöissä.

(EU) N:o 1169/2011 artikla 21:

Rajoittamatta 44 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksyttyjen sääntöjen noudattamista 9 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen tietojen on täytettävä seuraavat vaatimukset: a) ne ilmoitetaan ainesosaluettelossa 18 artiklan 1 kohdassa säädettyjen sääntöjen mukaisesti siten, että liitteessä II luetellun aineen tai tuotteen nimi mainitaan selkeästi; ja b) ainesosan tai tuotteen nimi, sellaisena kuin se on ilmoitettu liitteessä II, korostetaan ladonnalla, jolla se erottuu selvästi muusta ainesosaluettelosta, esimerkiksi kirjasinlajilla, kirjasintyylillä tai taustavärillä.

Kun elintarviketta myydään loppukuluttajalle tai suurtalouksille pakkaamattomana tai kun elintarvike pakataan myyntipaikalla ostajan pyynnöstä taikka pakataan valmiiksi välitöntä myyntiä varten, a) 9 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettujen tietojen antaminen on pakollista.

(Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 44)

Elintarvikkeen pakkauksessa tulee ilmoittaa seuraavat tiedot (Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011 artikla 9):

*elintarvikkeen nimi

*ainesosaluettelo

*allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa (elintarviketietoasetus, liite II)

*tiettyjen ainesosien tai ainesosien ryhmien määrät (tarvittaessa)

*sisällön määrä (paino- tai tilavuusyksikkö)

*vähimmäissäilyvyysaika (parasta ennen -päivämäärä) tai viimeinen käyttöajankohta sekä pakastuspäivämäärä (joka koskee yksinomaan pakastettua lihaa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)​

*vastuussa olevan elintarvikealan toimijan nimi, toiminimi tai aputoiminimi ja osoite

*alkuperämaa tai lähtöpaikka (siten kuin elintarviketietoasetuksessa tai sen nojalla säädetään tai siten kuin muussa lainsäädännössä säädetään)

**säilytysohje (tarvittaessa)

käyttöohje (tarvittaessa, muun muassa varoitusmerkintä tarvittaessa)

*juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos alkoholipitoisuus on suurempi kuin 1,2 tilavuusprosenttia (Ruokaviraston suositus: kiinteässä elintarvikkeessa, jos alkoholipitoisuus enemmän kuin 1,8 painoprosenttia)

*ravintoarvo (eli ravintoarvoilmoitus) (poikkeukset huomioiden).

Lisäksi tulee ilmoittaa pakatusta tarvittaessa muun muassa seuraavat tiedot:

*elintarvike-erän tunnus (MMMa 834/2014, 5 §)

*voimakassuolaisuusmerkintä (MMMa 1010/2014, 4 §)

*tunnistusmerkki (laitoksessa valmistetut eläinperäiset elintarvikkeet, EPNAs EY N:o 853/2004, art. 5–6 ja liite II)

Markkinoille saatetuissa tai todennäköisesti markkinoille saatettavissa elintarvikkeissa ja rehuissa on niiden jäljitettävyyden helpottamiseksi oltava riittävät ja asianmukaiset pakkausmerkinnät tai tunnistetiedot tarkempiin säännöksiin sisältyvien asiaa koskevien vaatimusten mukaisesti. (EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18)

EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 4:

3. Elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa toteutettava seuraavat erityiset hygieniatoimenpiteet: a) elintarvikkeita koskevien mikrobiologisten vaatimusten noudattaminen; b) tarvittavien menettelyjen käyttöön ottaminen niiden tavoitteiden saavuttamiseksi, jotka on asetettu tämän asetuksen tavoitteisiin pääsemiseksi; c) elintarvikkeiden lämpötilan valvontaa koskevien vaatimusten noudattaminen; d) kylmäketjun jatkuminen; e) näytteiden ottaminen ja analysointi.

4. Komissio vahvistaa 3 kohdassa tarkoitetut vaatimukset ja tavoitteet sekä niihin liittyvät näytteenotto- ja analyysimenetelmät. Nämä toimenpiteet, joiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia täydentämällä sitä, hyväksytään 14 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

5. Jollei tässä asetuksessa, asetuksessa (EY) N:o 853/2004 tai niiden täytäntöönpanotoimenpiteissä määritellä näytteenotto- tai analyysimenetelmiä, elintarvikealan toimijat voivat käyttää muussa yhteisön lainsäädännössä tai kansallisessa lainsäädännössä säädettyjä asianmukaisia menetelmiä tai tällaisten menetelmien puuttuessa menetelmiä, jotka antavat vertailumenetelmillä saatuja tuloksia vastaavat tulokset, mikäli menetelmät on tieteellisesti validoitu kansainvälisesti tunnustettujen sääntöjen tai pöytäkirjojen mukaisesti.

6. Elintarvikealan toimijat voivat käyttää 7, 8 ja 9 artiklassa säädettyjä ohjeita apuna tässä asetuksessa asetettujen velvoitteidensa täyttämisessä.

Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset, testaus ja näytteenotto

Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 3 artikla:

1.Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että elintarvikkeet täyttävät liitteessä I vahvistetut asiaa koskevat mikrobiologiset vaatimukset. Tätä varten elintarvikealan toimijoiden on toteutettava kaikissa elintarvikkeiden tuotanto-, käsittely- ja jakeluvaiheissa, myös vähittäismyyntivaiheessa, toimenpiteitä osana HACCP-periaatteisiin perustuvia menettelyitä ja hyvien hygieniakäytäntöjen täytäntöönpanoa seuraavien seikkojen varmistamiseksi: a) raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hankinta, käsittely ja jalostus toteutetaan heidän valvonnassaan siten, että prosessin hygieniavaatimukset täyttyvät; b) elintarvikkeiden turvallisuutta koskevat vaatimukset, joita sovelletaan tuotteiden koko myyntiajan, täyttyvät kohtuullisesti ennakoitavissa jakelu-, varastointi- ja käyttöolosuhteissa.

2.Tuotteen valmistuksesta vastaavien elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa tutkittava liitteen II mukaisesti, noudatetaanko vaatimuksia koko myyntiajan. Tämä koskee erityisesti sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita, jotka pystyvät muodostamaan kasvualustan​ Listeria monocytogenes​ -bakteerille ja jotka saattavat aiheuttaa​ Listeria monocytogenes -riskin kansanterveydelle. Elintarvikealan toimijat voivat toteuttaa näitä tutkimuksia yhteistyössä.

Tutkimusten tekemistä koskevat ohjeet voidaan sisällyttää asetuksen (EY) N:o 852/2004 7 artiklassa esitettyihin hyviä käytäntöjä koskeviin ohjeisiin.

Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 4 artikla:

Elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa käytettävä liitteessä I esitettyjen vaatimusten mukaista mikrobiologista testausta validoidessaan ja tarkastaessaan HACCP-periaatteisiin perustuvien menettelyidensä tai muiden hyvien hygieniakäytäntöjensä moitteetonta toimintaa.

Elintarvikealan toimijoiden on päätettävä asianmukaisesta näytteenottotiheydestä, paitsi jos liitteessä I säädetään erityisestä näytteenottotiheydestä, jolloin näytteet on otettava vähintään liitteessä I säädetyllä tiheydellä. Elintarvikealan toimijoiden on tehtävä tämä päätös HACCP-periaatteisiin perustuvien menettelyiden ja hyvien hygieniakäytäntöjen puitteissa ottaen huomioon elintarvikkeiden käyttöohjeet.

Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 5 artikla:

Liitteessä I esitettyjä määritysmenetelmiä sekä näytteenottosuunnitelmia ja ‐menetelmiä on käytettävä vertailumenetelminä.

Näytteitä on otettava käsittelyalueilta ja elintarviketuotantoon käytetyistä laitteista, kun näytteenotto on tarpeen sen varmistamiseksi, että vaatimukset täytetään. Näytteenotossa on käytettävä vertailumenetelmänä ISO-standardia 18593.

Sellaisenaan syötäviä elintarvikkeita, joihin saattaa liittyä​ Listeria monocytogenes​ ‐riski kansanterveydelle, valmistavien elintarvikealan toimijoiden on otettava​ Listeria monocytogenes​ ‐näytteet käsittelyalueilta ja -laitteista osana näytteenotto-ohjelmaansa.

Jos testauksen tarkoituksena on arvioida nimenomaan tietyn elintarvike-erän tai prosessin hyväksyttävyyttä, liitteessä I esitettyjä näytteenottosuunnitelmia on pidettävä vähimmäisvaatimuksena.

Elintarvikelaki 35§:

Elintarvikesäännöksissä tutkittavaksi edellytetyt omavalvontanäytteet on tutkittava nimetyssä omavalvontalaboratoriossa, virallisessa laboratoriossa tai kansallisessa vertailulaboratoriossa.

Elintarvikesäännösten vastaisuuden korjaaminen

Elintarvikelain 55 §:n mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:

1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai

2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa

Kuuleminen

Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija ei ole antanut vastinetta asiaan.

Sovellettavat säännökset

Elintarvikelaki (297/2021) 6§, 14§, 15§, 35§, 55 §, 68§, 78 §

Maa- ja metsätalousministeriön asetus (318/2021) 22 §

Hallintolaki (434/2003) 34 §

Elintarviketietoasetus (EU) N:o 1169/2011

Maa- ja metsätalousministeriön asetus elintarviketietojen antamisesta kuluttajille (834/2014)

Maa- ja metsätalousministeriön asetus N:o 434/2008 naudanlihan merkitsemisestä

Komission asetus (EY) N:o 2073/2005 artikla 3, 4, 5

EPNAs (EY) N:o 178/2002 artikla 18

EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3, artikla 4, artikla 5

Naudanlihan merkitseminen ja jäljitettävyys, Ruokaviraston ohje 16024/1

Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat

Tarkastuspöytäkirja 27.4.2023

Tarkastuspöytäkirja 18.1.2023

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.

Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.

Voimassaoloaika

Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)

Lisätietoja

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Jenni Aalto; 040​ 139 9729, jenni.aalto@turku.fi ja vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen; 050​ 558 3446; jari.jokinen@turku.fi

Allekirjoitukset

Jari Jokinen

vs. johtava terveystarkastaja

Jakelu

aoBagdad Export & Import Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta