Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö6904.07.2023 

4229-2023 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös United Festivals Oy:n meluilmoituksesta koskien Down By The Laituri -musiikkifestivaalin järjestämistä (Tuomiokirkkotori ja Brahenpuisto)

Ilmoittaja

United Festivals Oy

Kaivokatu 18 D 181

20520 Turku

Ilmoitus

United Festivals Oy on 1.6.2023 jättänyt Down By The Laituri 2023 -festivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua aiheuttavan tilapäisen tapahtuman järjestämisestä kaupungin ympäristönsuojeluun.

Kolmipäiväinen DBTL-festivaali järjestetään neljättä kertaa Tuomiokirkkotorilla ja Brahenpuistossa.

Aikataulu

Esiintymisajat ja äänentoistolaitteiden testausajat päälavalla ovat seuraavat:

To 27.7. klo 12.00–14.00 äänentoiston testaus

klo 15.15–00.00 konsertti

Pe 28.7. klo 12.00–14.00 äänentoiston testaus

klo 17.00–02.00 konsertti (ohjelmiston mukaan klo 01.45)

La 29.7. klo 12.00–14.00 äänentoiston testaus

klo 16.00–02.00 konsertti (ohjelmiston mukaan klo 01.30)

Päälavalla olevien taukojen aikana musiikkiesityksiä on pienemmällä kakkoslavalla jokaisena festivaalipäivänä.

Tapahtuma-alue on avoinna torstaina 27.7.2023 klo 14.30–00.00, perjantaina 28.7. klo 16.30–02.00 ja lauantaina 29.7. klo 15.30–02.00. Tapahtuma-alueen rakentaminen alkaa sunnuntaina 23.7. ja purkaminen sunnuntaina 30.7.2023.

Tapahtuma-alue

Esiintymislava sijoitetaan Tuomiokirkkotorille Brahenpuiston ja kirkon väliselle alueelle siten, että esiintymissuunta on kohti Rothoviuksenkadun ja Akatemiankadun risteyksessä olevaa Akatemian talon kulmaa. Lavan takana on backstagekontit. Pikkulava sijoitetaan Akatemiankadulle Åbo Akademin louteiskulmaan esiintymissuunnan ollessa länsilounaaseen kohti Brahenpuistoa.

Tapahtuma-alue kattaa koko Brahenpuiston ja Tuomiokirkkotorin ulottuen kirkon takana Tuomiokirkkokadun ja Henrikinkadun risteykseen. Åbo Akademin Brahenpuiston puoleiselle sivulle pystytetään VIP-teltta ja -terassi. Maaherran makasiinin edessä on Rosteri-terassi. Sisään- ja uloskäynti alueelle tapahtuu Tuomiokirkkotorin sillan puoleisesta kulmasta. Kirkkopuiston terassi jää festivaalialueen ulkopuolelle.

Lähimmät häiriintyvät kohteet

Lähimmät asuinrakennukset ovat päälavan takana Aninkaistenkadun ja Vähätorin kulmassa noin 150 metrin päässä. Alle 200 metrin päässä on useita asuintaloja. Luoteispuolella oleviin Multavierunkadun ja Eerikinkadun risteyksen asuintaloihin on etäisyyttä yli 200 metriä. Pohjoiskoillisessa oleviin Piispankadun ja Porthaninkadun lähimpiin asuintaloihin on etäisyyttä noin 250 metriä. Tuomiokirkko rajoittaa äänen kantautumista tähän suuntaan. Päälavan esiintymissuunnassa lähimmät asuinkerrostalot ovat runsaan 200 metrin päässä osoitteissa Hämeenkatu 14 ja 16. Esiintymislavalta on lähes esteetön yhteys Hämeenkatu 14:n ja Hovioikeudenkadun risteyksen tuntumassa oleviin asuinhuoneistoihin.

Melun leviäminen

Tapahtuman järjestäjä on vuonna 2021 teettänyt selvityksen musiikista ympäristöön kantautuvista melutasoista. Vuoden 2021 jälkeen järjestelyissä tapahtuma-alueelle ei ole toteutettu merkittäviä muutoksia. Leviämislaskelmissa on tarkasteltu kolmea, musiikin voimakkuuden äänitasoon perustuvaa tilannetta. Ensimmäisessä tarkastelussa musiikin äänitaso LAeq,5 minon 95 dB(A) 20 metrin etäisyydellä päälavasta ennen klo 24.00 ja toisessa tilanteessa klo 24.00 jälkeen äänitason on 90 dB(A) päälavalta. Kolmas tarkastelu on tehty pikkulavan äänitasolla 88 dB(A) 20 metrin etäisyydellä.

Ympäristömelun kannalta tarkastellaan em. melutasoja tapahtuma-alueen ulkopuolella lähimpien häiriintyvien asuinrakennusten kohdalla. Äänitaso 95 dB(A) miksauspöydällä 20 metrin päässä aiheuttaa päälavan takana olevien lähimpien Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevien asuntojen kohdalle 70–75 dB(A) ja vastaavasti äänitaso 90 dB(A) tason 65–75 dB(A). Hämeenkadulle lähimmän asuintalon kohdalle (Hämeenkatu 14) vastaavat tasot ovat 75–80 dB(A) ja 70–75 dB(A). Tasot on ilmoitettu viiden minuutin keskiäänitasoina LAeq,5 min. Osoitteessa Uudenmaankatu 3 vastaavat tasot ovat 70–75 dB(A) ja 65–70 dB(A). Pikkulavan esityksistä eniten melua aiheutuu sen takana olevan Hämeenkadun rakennuksen kohdalle, noin 70–75 dB(A) sekä Aninkaistenkadun ja Linnankadun kulmassa olevan talon kohdalle noin 65–70 dB(A).

Melumallinnuksen alueella on tapahtunut muutoksia sikäli, että Porthaninkatu 3 osoitteessa sijainnut Gadolinia-rakennus on purettu.

Vuonna 2023 United Festivals Oy on ilmoittanut lisäksi kiinnittävänsä erityistä huomiota äänen voimakkuuteen ja äänen mataliin taajuuksiin koko festivaalien ajan. Äänentoistojärjestelmään asetetaan rajoittimet, jolloin sovittuja äänentasoja ei voi ylittää.

Meluseuranta

Tapahtuman melua tarkkaillaan festivaalialueen ympäristössä aiemmin esitetyn mittaussuunnitelman mukaisesti (Promethor Oy PR3222-TYO1). Suunnitelman mukaan äänitasoa mitataan koko tapahtuman ajan yhdessä jatkuvatoimisessa mittauspisteessä, joka voi sijaita joko huoneiston parvekkeella tai rakennuksen katolla. Jatkuvatoimista mittausta tehdään joko osoitteessa Hämeenkatu 14 tai Uudenmaankadun ja Hämeenkadun risteyksessä lähellä osoitetta Uudenmaankatu 3. Lyhytaikaisia kontrollimittauksia tehdään jokaisena tapahtumapäivänä klo 21–02 välisenä aikana kolmessa mittauspisteessä siten, että yksittäisen mittausjakson pituus on 15 min ja mittausjaksoja jokaista mittauspistettä kohden on yksi ennen klo 22, yksi klo 22–24 ja yksi klo 24 jälkeen. Mittauksia tehdään osoitteissa Eerikinkatu 1, Linnankatu 1 ja Tuomiokirkonkatu 8 olevien asuinrakennusten edustalla. Tarvittaessa mittauksia tehdään myös muualla. Mittauksista kootaan raportti, joka toimitetaan 30 vrk:n kuluessa.

Tiedottaminen

Tapahtumajärjestäjä on ilmoittanut jakavansa mahdollista meluhaittaa aiheuttavan tapahtuman järjestämisestä talokohtaisesti alle 300 metrin päässä oleviin asuinrakennuksiin. Ennakkoilmoitukset jaetaan myös Tuomiokirkon taakse, Piispankadun suuntaan, jossa on vanhoja puutaloasuntoja.

Maankäyttölupa

Konsernihallinnon kansliapäällikkö on 20.6.2023 § 197 antanut tapahtumaa koskevan maankäyttöluvan. Päätös sisältää seuraavia asukkaiden kuulemiseen ja melunhallintaan liittyviä asioita.

Kaupunki on järjestänyt toteutussuunnitelman esittely- ja keskustelutilaisuuden vanhan kaupungin alueen asukkaille ja toimijoille. Tilaisuudessa esitettyjä toiveita on huomioitu mahdollisuuksien mukaan maankäyttölupapäätöksen valmistelussa.

Tapahtuman valmistelun yhteydessä on kiinnitetty erityistä huomiota lavan sijaintiin, soittosuuntiin sekä äänen ja resonanssin hallintaan. Kaupunki edellyttää, että esiintymislava sijoitetaan paikkaan, jossa se aiheuttaa mahdollisimman vähän haittaa lähiympäristölle. Tapahtumajärjestäjä on ilmoittanut kiinnittävänsä erityistä huomiota äänen voimakkuuteen ja mataliin taajuuksiin. Äänentoistojärjestelmiin asetetaan rajoittimet, jolloin sovittuja äänentasoja ei voi ylittää. Lisäksi mittauspisteitä sijoitetaan mm. Piispankadulle ja Tuomiokirkon ikkunoiden lähelle, jolloin äänentoiston ammattilaiset pystyvät reaaliaikaisesti havainnoimaan äänenvoimakkuuden havaintopisteillä. Tapahtumajärjestäjältä edellytetään välitöntä reagointia mahdollisiin äänitasojen ylityksiin. Puolueettomuuden ja luotettavuuden vuoksi melunmittausten suorittajan on oltava ulkopuolinen meluasiantuntija, joka ei voi olla sama kuin tapahtuman äänentoistosta vastaava taho. Tarkemmin asiasta määrätään meluilmoituksesta annettavassa päätöksessä.

Ilmoituksen käsittely:

DBTL-festivaalin ilmoituksen vireilläolosta on 5.6.- 21.6.2023 välisen ajan kuulutettu Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla.

Piispankatu-Biskopsgatan r.y. on 20.6.2023 jättänyt tapahtumaa koskevan muistutuksen. Muistutuksessa esitetään vaatimuksia DBTL:n meluilmoituksesta annettavaan päätökseen. Konserttien vaaditaan päättyvän päivittäin viimeistään klo 24.00. Lisäksi konserttien melurajoja vaaditaan määritettäväksi tarkasti esimerkiksi bassoäänien selkeällä numeerisella raja-arvolla perustuen käytettävien vahvistinlaitteiden tehoon ja lukumäärän sekä samalla vaaditaan, että klo 22–24 esiintyjien tulisi olla akustisia tai sellaisia, joiden musiikki ei perustu bassovahvistukseen. Muistutuksessa vaaditaan myös kaupungin omaa meluvalvojaa ja valvojan tavoitettavuutta koko tapahtuman ajan. Samoin vaaditaan päälavan sijoittamista siten, että tuomiokirkko muodostaa meluesteen Piispankadun suuntaan sekä melumittauspisteen sijoittamista Piispankadulle Agricolankadun ja Porthaninkadun väliselle osuudelle.

Vaatimuksia perusteellaan muun muassa alueen erityisherkkyydellä melulle, rakennusten ollessa vanhoja ja ilmanvaihtojen perustuessa painovoimaan. Muistutuksessa katsotaan, että yli puolen yön jatkuvien ulkoilmakonserttien ei katsota olevan asukkaiden näkökulmasta kohtuullisia. Piispankatuyhdistys katsoo, että jos alueella huomioitaisiin aiempien päätösten perustelujen mukaisesti alueen ominaispiirteet, ulkoilmatapahtumissa tulisi noudattaa tavanomaista alhaisempia melurajoja ja meluaikoja.

Muistutus on 21.6.2023 toimitettu toiminnanharjoittajalle ja kaupungin maankäytöstä vastaavalle taholle vastineen antamista varten. Kumpikaan ei jättänyt asiassa vastinetta.

Päätös

Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy United Festivals Oy:n 27. – 29.7.2023 järjestettävää DBTL-musiikkifestivaalia koskevan ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja antaa seuraavat sitä koskevat määräykset.

Tätä päätöstä ja sen määräyksiä on ympäristönsuojelulain 200 §:n mukaisesti noudatettava muutoksen hausta huolimatta.

1.​ ​ ​ Musiikkia saa esittää torstaina 27.7. klo 15.15–24.00, perjantaina 28.7. klo 17.00–02.00 ja lauantaina 29.7. klo 16.00–02.00. Kaikki musiikin esittäminen tulee lopettaa viimeistään edellä mainittuina ajankohtana.

Melua aiheuttavaa äänentoiston testausta saa ilmoituksen mukaisesti tehdä kunakin festivaalipäivinä klo 12.00–14.00 välillä.

2.​ ​ ​ Esiintymispaikalla tulee olla tapahtuman järjestäjän nimeämä meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla viranomaisten, asukkaiden ja ulkopuolisen meluasiantuntijan tavoitettavissa annetuista yhteystiedoista aina äänentoiston testauksen ja konserttien aikana. Henkilön yhteystiedot on ilmoitettava ympäristönsuojeluun (ymparistonsuojelu@turku.fi) viimeistään 1.7.2022.

3.​ ​ ​ Konserttipaikan äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, ettei äänitason testauksesta ja konserteista aiheutuva melutaso asuintalojen kohdalla minään festivaalipäivänä ylitä seuraavia melutasoja:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 12.00–22.00 tasoa 70 dB(A)

-​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 22.00–24.00 tasoa 65 dB(A)

-​ ​ ​ ​ ​ ​ klo 24.00–02.00 tasoa 60 dB(A)

Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

Tapahtumassa on käytettävä suuntaavia kaiuttimia, jotka mahdollisimman hyvin estävät äänen kulkeutumisen festivaalialueen ulkopuolelle.

Erityistä huomiota tulee kiinnittää bassoääniin, joiden taso tulee pitää kohtuullisella tasolla etenkin klo 22.00 jälkeen esitettävän musiikin osalta.

4.​ ​ ​ Ulkopuolisen asiantuntijan tulee seurata melutasoja esitetyn suunnitelman mukaisesti seuraavalla tavalla täsmennettynä:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Äänitasoa tulee tarkkailla jatkuvatoimisesti yhdessä mittauspisteessä lähiympäristön asuntojen kohdalla sellaisessa paikassa, jonne musiikin aiheuttama melu pääsee esteettä tai lähes esteettä kulkeutumaan. Mittauksia tulee tehdä festivaalin jokaisena päivänä konserttien aikana.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Lyhytaikaisia kontrollimittauksia tulee tehdä mittaussuunnitelman mukaisesti jokaisena tapahtumapäivänä klo 21.00–02.00 välillä osoitteissa Eerikinkatu 1, Linnankatu 1, Tuomiokirkonkatu 8 sekä lisäksi Piispankadulla Porthaninkadun ja Agricolankadun välisellä alueella asuinrakennusten edustalla. Paikka tulee valita sen mukaan, mihin ääni parhaiten festivaalialueelta pääsee kulkeutumaan.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Kontrollimittauksia on tehtävä jokaisessa em. mittauspisteessä vähintään kerran ennen klo 22.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Klo 22.00–02.00 välillä mittauksia on tehtävä vähintään kerran tunnissa jokaisessa em. mittauspisteessä. Viimeisen mittauksen tulee ainakin yhdessä pisteessä ajoittua klo 01.45–02.00 välille.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Lisäksi mittauksia on tehtävä tapahtuman aikana tietoon tulevissa meluvalituskohteissa.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Vallitsevat sääolot on huomioitava siten, että kontrollimittauksia keskitetään niihin ilmansuuntiin, jonne musiikkimelu kunkin tapahtumapäivän aikana erityisesti kulkeutuu.

5.​ ​ ​ Ulkopuolisen asiantuntijan on viivytyksettä ilmoitettava havaituista äänitason ylityksistä tapahtuma-alueella meluasioista vastaavalle henkilöille. Tämä koskee myös jatkuvatoimista melumittauspistettä. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä on todettava tarkistusmittauksella. Ulkopuolisella asiantuntijalla on oltava mittauksia tehdessään tiedossa kellonaikojen mukaan määritellyt melutason raja-arvot. Tapahtuman meluasioista vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti ulkopuolisen meluasiantuntijan (melumittaaja) tavoitettavissa ja reagoitava välittömästi laskemalla äänitasoa, mikäli mittauksissa havaitaan raja-arvojen ylityksiä.

6.​ ​ ​ Ulkopuolisen asiantuntijan tekemistään mittauksista laatima raportti tulee toimittaa ympäristönsuojeluun 1.9.2023 mennessä. Mittausraportista tulee mittaustulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta.

Lisäksi raporttiin tulee kirjata mahdolliset mittauksissa havaitut melutason ylitykset, niistä tehdyt ilmoitukset tapahtuman melutasoasioista vastaavalle sekä tapahtuman järjestäjän tekemät muutokset ylitysten korjaamiseksi kellonaikoineen, vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset.

7.​ ​ ​ Tiedote festivaalin järjestämisestä, paikasta, konserttien ajankohdista, kestoista ja festivaalin vastuuhenkilöstä yhteystietoineen (puhelinnumero ja sähköposti) tulee vähintään viikko ennen tapahtumaa jakaa tilaisuuksien vaikutuspiirin kiinteistöihin. Jakelualueen tulee olla riittävän laaja ulottuen vähintään 300 metrin etäisyydelle tapahtumapaikasta oleviin asuinkerrostaloihin jokaiseen ilmansuuntaan mukaan lukien Tuomiokirkon takana oleva Piispankadun alue.

Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa annetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan konserttien päättymiseen asti jokaisena festivaalipäivänä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Tilapäisen melua ja tärinää aiheuttavan tapahtuman ilmoituksen johdosta annetussa päätöksessä ja siinä annetuissa määräyksissä on huomioitu asiassa annettu muistutus ja siinä esitetyt vaatimukset ympäristönsuojelun soveltuviksi katsovin osin.

Turun kaupungin kansliapäällikkö on tehnyt päätöksen DBTL-tapahtuman maankäyttösopimuksesta Tuomiokirkontorille Brahenpuiston ja Tuomiokirkon väliselle alueelle 27. – 29.7.2023. Turun kaupungin vetovoima- ja tapahtumavastuualue valmistelee päätösesitykset tapahtumapaikoista ja periaatteena on, että suuret tapahtumat sijoittuvat eri puolille kaupunkia eikä mahdollinen haitta siten kohdistu samoihin asukkaisiin useita kertoja saman kesän aikana.

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen tilapäistä melua ja tärinää aiheuttavaa toimintaa koskevan ilmoitusten johdosta annettavassa päätöksessä toiminnalle määräyksiä, joita noudattamalla tapahtuma voidaan järjestää. Määräykset ovat tarpeellisia ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi. Määräysten noudattaminen kuuluu tapahtuman järjestäjän velvollisuuksiin samoin kuin toiminnan tarkkailun järjestäminen ulkopuolisen asiantuntijan toimesta. Mahdollisissa järjestyshäiriötilanteissa, kuten tämän päätöksen noudattamatta jättämistilanteissa, välitön valvontavastuu on Lounais-Suomen poliisilaitoksella.

Suurtapahtuman esiintymisajat on määritetty ennalta. Melutasomääräysten antaminen asutuksen kohdalle on tarpeellista, jotta tapahtumasta ei aiheudu asukkaille kohtuuttoman suurta meluhaittaa. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja sillä pyritään vähentämään musiikista asukkaille aiheutuvaa yöaikaista haittaa. Konserttien päättymisaikamääräyksissä on huomioitu mahdolliset ohjelmiston myöhästymiset, sillä ohjelmiston mukaiset konsertit päättyvät 15–30 min aikaisemmin.

Vaikka alueen rakennuskanta (Gadolinian purku, Porthaninkatu 3) ja sitä kautta melun leviäminen on hieman muuttunut, alueelta tehdyt melun leviämislaskelmat sekä aiempien tapahtumien mittaustulokset antavat suuntaa antavaa arviota melun leviämisestä. Niiden perusteella voidaan todeta, että päätöksessä annettuja melutasorajoja on mahdollista noudattaa, mikäli asia huomioidaan ohjelmiston suunnittelussa ja äänentoiston tasossa. Melun kulkeutumiseen ympäristöön vaikuttaa lähtömelutason lisäksi sääolot, etenkin tuulen suunta ja voimakkuus, minkä takia melun leviämislaskelmat ovat lähinnä suuntaa antavia. Todelliset ympäristöön kantautuvat äänitasot on tarkistettava mittauksin ja mahdollisiin ylityksiin reagoitava välittömästi.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, mikä käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Viiden minuutin keskiäänitaso ei saa ylittää määräysten mukaisia äänitasoja, vaikka melutaso voi lyhytaikaisesti nousta tätä korkeammaksi. Oikein suunnatuilla kaiuttimilla pystytään jonkin verran estämään äänen vuotamista esiintymislavan sivuille ja taakse.

Suoritettavalla jatkuvatoimisella melumittauksella ja kontrollimittauksilla seurataan määräysten noudattamista ja tehostetaan valvontaa. Jatkuvatoiminen melumittaus on tehtävä paikassa, johon mittari voidaan sijoittaa turvallisesti ja jossa mittauksia häiritseviä tekijöitä on mahdollisimman vähän. Kontrollimittauspisteet on valittu asutuksen kohdalta paikoista, jonne melu mallinnuslaskelmien mukaan pääsee lähes esteettä kulkeutumaan. Asukaspalautteen perusteella on jo aiemmin lisätty kontrollimittausmittauspiste Tuomiokirkon taakse Piispankadun suuntaan. Mittauspaikka Piispankadulla Porthaninkadun ja Agricolankadun välisellä alueella on tarkemmin valittava sellaiseen paikkaan, mihin äänen todetaan parhaiten kulkeutuvan. Mittauspaikkaa ei kuitenkaan ole asetettu jatkuvatoimisen mittauksen pisteeksi, sillä viime vuonna alueella tehtyjen mittausten perusteella meluhaitta alueella ei ollut merkittävää. Mittaustulokset Piispankadulla vaihtelivat kontrollimittauksissa 47-56 dB välillä.

Melumittauksissa tulee käyttää ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi.

Ulkopuolisen meluasiantuntijan (melumittaaja) ja konserttipaikalla olevan melutasoista vastaavan henkilön yhteistyöllä voidaan havaittuihin melutason ylityksiin puuttua välittömästi melutasoa alentamalla. Tämä edellyttää, että melun mittaaja on tietoinen kellonaikoihin kytketyistä lähimpien häiriintyvien kohteiden eli asutuksen kohdalle annetuista melutason raja-arvoista ja hänellä on yhteys tapahtuman äänentarkkailupisteeseen.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Havaitut epäkohdat tulee huomioida seuraavan vuoden tapahtuman suunnittelussa.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua meluhaittaan ja sen kestoon. Ennustettavuudella pyritään vähentämään koettua haittaa. Jakamalla tiedote riittävän laajalle alueelle parannetaan asukkaiden saamaa tietoa tapahtumasta.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus liitteenä.

Renja Rasimus

ympäristöinsinööri

ympäristöpäällikön varahenkilö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoUnited Festivals Oy
tiedVarsinais-Suomen ELY-keskus
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX