Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958) | 5 | 03.07.2023 |
5388-2020 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle La Betty Oy koskien elintarvikkeiden kuljetustoimintaa elintarvikehuoneistoon La Betty osoitteessa Brahenkatu 18a, 20100 Turku
Toimija
La Betty Oy, y-tunnus 3125272-9
Brahenkatu 18 a
20100 Turku
Toimipaikan nimi ja osoite
La Betty
Brahenkatu 18 a
20100 Turku
Päätöksen kohde
Elintarvikkeiden kuljetustoiminta
Asian selostus
La Betty Oy:n elintarvikehuoneistossa la Betty osoitteessa Brahenkatu 18 a, 20100 on tehty tarkastus 24.11.2021 ja 5.9.2022.
Tarkastuksella 24.11.2021 todettiin, että toimija maahantuo ja kuljettaa itse lämpötilasäädeltyjä elintarvikkeita Romaniasta Tallinnan kautta Suomeen. Tarkastuksella todettiin, ettei käytössä ollut kuljetusajoneuvo täytä ATP sopimuksen vaatimuksia pakastekuljetuksen osalta tallentavan lämpötilavalvonnan puutteen vuoksi.
Tarkastuksella 5.9.2022 todettiin, että
-Toimija maahantuo ja kuljettaa itse lämpötilasäädeltyjä elintarvikkeita Romaniasta Suomeen.
-Kuljetuksissa käytetty ajoneuvo rek.nro PH 57 DIN on kolaroitu eikä käyttökunnossa. Tästä syystä pakastekuljetuksia ei enää tehdä. Pakasteiden kuljetus kerrottiin tapahtuvan ulkopuolisten toimijoiden avulla.
-Kylmäkuljetuksessa on käytössä kuljetuskalustona ajoneuvo rek.nro PH-74-BET.
Toimijalta pyydettiin kuljetusasiakirjoja pakastekuljetuksista sekä ATP sopimus tarkastettavaksi tarkastuksen jälkeen. ATP-luokitusta tai merkintöjä ATP sopimukseen kuulumisesta ei voitu tarkastaa, koska ajoneuvo ei ollut paikalla. Pyydettyjä dokumentteja ei ole saatu tarkastettavaksi. Toimijalta pyydettiin lisäksi viimeisin kylmäkuljetuksen lämpötilaolosuhteen osoittava dokumentti. Toimijalta saatiin ajalle 25.7-20.8.2022 välinen tallenne (kirjaukset eivät ole tässä jatkuvat, kirjaukset eivät ole tapahtuneet 20 min välein koko ajan, kuten piirturi on ilmoittanut tulosteessa). Lämpötilat ovat tallenteessa pääsääntöisesti alle +6 astetta (yhtä kirjausta lukuun ottamatta).
Tarkastuspöytäkirjassa toimijaa kehotettiin toimittaa ympäristöterveyteen syyskuun 2022 aikana tehtyjen pakastekuljetusten kuljetusasiakirjat, joista selviää myös kuljetuslämpötilat. Lisäksi kehotettiin toimittaa syyskuun aikana tehtyjen kylmäkuljetusten kuljetustallenteet kokonaisuudessaan. Samalla pyydettiin laatimaan selvitys ympäristöterveyteen elintarvikkeiden ostohetki kauppakirjoilla, kuljetuksen aloitusaika sekä laivamatkan alkamisaika ja sen kesto sekä elintarvikkeiden toimitusosoite ja aika. Toimenpiteet kehotettiin toteuttamaan viipymättä, kuitenkin viimeistään 31.10.2022 mennessä. Lisäksi toiminnasta vastaavaa kehotettiin viipymättä, kuitenkin viimeistään 31.12.2022 mennessä hankkia vaadittava ATP-todistus, jotta elintarvikkeiden pakaste- tai kylmäkuljetuksia voidaan jatkaa toimijan omilla kuljetusautoilla.
Kansainvälinen ATP-sopimus on helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisiä kuljetuksia ja tällaisissa kuljetuksissa käytettävää erityiskalustoa koskeva sopimus. ATP-kuljetuksia ovat käytännössä lähes kaikki pakastettujen elintarvikkeiden kansainväliset maakuljetukset. Myös suurin osa jäähdytettyjen elintarvikkeiden kuljetuksista kuuluu sopimuksen piiriin. ATP-sopimus koskee pääsääntöisesti maakuljetuksia, mutta myös alle 150 km merimatkat ilman jälleenkuormausta kuuluvat sopimuksen piiriin. Jos kuljetusväline on ATP-luokiteltu ulkomailla ennen sen tuomista Suomeen, on lähtömaan antama ATP-todistus voimassa kuusi kuukautta. Sen aikana kuljetusvälineelle on haettava suomalainen ATP-todistus.
ATP -sopimuksen mukaiset lämpötilavaatimukset:
Kuljetuksen aikana ja jäähdytyslaitteen höyrystimen sulatuksen aikana lyhytaikainen lämpötilan kohoaminen voi olla korkeintaan + 3 °C elintarvikkeen pinnassa.
Helposti pilaantuvat elintarvikkeet: kala sulavan jään lämpötilassa, jauheliha +2 °C, riista +4 °C, helposti pilaantuvat elintarvikkeet +6 °C tai asiakirjoissa ilmoitettu lämpötila, punainen liha +7 °C.
Pakastetut elintarvikkeet: jäätelö -20 °C, pakastettu kala, kalatuotteet, nilviäiset ja äyriäiset sekä kaikki muut pakastetut elintarvikkeet -18 °C.
Jäädytetyt elintarvikkeet: jäädytetty kala, kalatuotteet, nilviäiset ja äyriäiset -18 °C, jäädytetyt elintarvikkeet -12 °C sekä voi -10 °C.
Pakastekuljetuksissa tulee olla rekisteröivä lämpötilanseuranta. Lämpötilan rekisteröintilaitteen tulee ATP-sopimuksen mukaan täyttää EN 12830 vaatimukset.
ATP-sopimuksen mukaisissa kuljetuksissa on käytettävä ATP-sopimuksen ja komission pakasteasetuksen vaatimukset täyttäviä lämpötilan seuranta- ja tallennuslaitteita.
Toimijan tulee huolehtia seuraavien vaatimusten täyttymisestä kuljetustoiminnassa
-Kaikki pakaste ja kylmäkuljetukset tulee suorittaa lämpötiloja halliten, seuraten sekä todentaen
-Lämpötilapoikkeamat tulee tunnistaa ja määritellä sekä ryhtyä toimenpiteisiin poikkeamien johdosta. Poikkeamat ja toimenpiteet tulee kirjata. Toimenpiteiden tulee olla riittävät, jotta elintarviketurvallisuus ei vaarannu.
Tarkastuksissa havaitut puutteet La Betty Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.
Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin La Betty elintarvikehuoneistossa yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
Päätös
1. Käyttää kansainvälisissä elintarvikekuljetuksissa ATP-sopimuksen mukaisesti hyväksyttyä ja luokiteltua kuljetusvälinettä, jos toimija kuljettaa ulkomailta Suomeen kylmäsäilytystä vaativia tai jäädytettyjä elintarvikkeita tai pakasteita maakuljetuksena (johon voi siis sisältyä alle 150 km:n pituinen merimatka). Määräys koskee sekä ostopalveluna tehtävää kuljetusta että omaa kuljetustoimintaa ja sekä kylmä- että pakastekuljetusta.
2. Toimittaa ympäristöterveyteen käyttämänsä oman kuljetuskaluston ATP-todistukset ja/tai kuljetusasiakirjat, joista selviää ostopalveluna tapahtuvan kuljetuksen lämpötilaolosuhteet.
Päätöksen perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole toistuvista huomautuksista ja kehotuksista huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetuissa määräajoissa.
Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan
Pakastettujen elintarvikkeiden kuljetusvälineet, välivarastot
ja varastot on varustettava asianmukaisin tallennusvälinein, jotta
pakastettujen elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevan ilman
lämpötilaa voidaan valvoa tihein ja säännöllisin väliajoin.
2. Tammikuun 1 päivästä 2006 kaikkien mittausvälineiden,
joita käytetään lämpötilan seurantaan 1 kohdassa tarkoitetulla
tavalla, on oltava standardien EN 12830, EN 13485 ja EN
13486 mukaiset. Elintarvikealan toimijoiden on säilytettävä
kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, joiden avulla voidaan tarkastaa,
että edellä mainitut välineet ovat vastaavan EN-standardin mukaisia (KOMISSION ASETUS (EY) N:o 37/2005 2. art 7)
Elintarvikkeiden kuljetukseen käytettävissä kuljetusvälineissä ja/tai säiliöissä elintarvikkeet on tarvittaessa voitava pitää sopivassa lämpötilassa ja tätä lämpötilaa on voitava tarkkailla. (EPNAs 852/2004 4 luku kohta 7)
1. Tämän sopimuksen 4 artiklan määräykset koskevat kaikkia joko vuokraa tai korvausta vastaan tahi omaan lukuun suoritettavia syväjäädytettyjen ja jäädytettyjen elintarvikkeiden ja
- tämän sopimuksen 3 artiklassa mainittujen muidenkin kuin syväjäädytettyjen tai jäädytettyjen elintarvikkeiden kuljetuksia, jotka suoritetaan tämän artiklan 2 kohdan määräysten mukaisesti yksinomaan rautateitse, maanteitse tahi edellisten kuljetusmuotojen yhdistelmää käyttäen,
jos paikka, jossa tavarat tai ne sisältävä kalusto kuormataan raide- tai maantieajoneuvoon, ja paikka, jossa tavarat tai ne sisältävä kalusto puretaan tästä ajoneuvosta, sijaitsevat kahdessa eri valtiossa ja tavaroiden purkauspaikka sijaitsee jonkin sopimuspuolen alueella.
Kuljetuksen käsittäessä yhden tai useampia muita kuin tämän artiklan 2 kohdassa mainittuja merimatkoja jokainen maitse tapahtuva matka käsitellään erikseen.
2. Tämän artiklan 1 kohdan määräykset koskevat samoin alle 150 km pituisia merimatkoja edellyttäen, että tavarat kuljetetaan ilman jälleenkuormausta meritse maakuljetukseen tai -kuljetuksiin käytettävässä kalustossa ja että tällainen merimatka edeltää tai seuraa yhtä tai useampaa tämän artiklan 1 kohdassa mainittua maakuljetusta tai tapahtuu kahden tällaisen maakuljetuksen välillä.
3. Tämän artiklan 1 ja 2 kohdan määräyksistä huolimatta sopimuspuolten ei tarvitse soveltaa tämän sopimuksen 4 artiklan määräyksiä muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen elintarvikkeiden kuljetuksiin.
1. Tämän sopimuksen 2 ja 3 liitteessä määriteltyjen helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kuljetuksiin tulee käyttää tämän sopimuksen 1 artiklassa mainittua kalustoa, elleivät kuljetuksen aikana odotettavissa olevat lämpötilat aivan ilmeisesti tee tätä vaatimusta tarpeettomaksi tämän sopimuksen 2 ja 3 liitteessä mainittujen lämpöolosuhteiden ylläpitämiseksi. Kalusto tulee valita ja Sitä tulee käyttää siten, että mainituissa liitteissä määrätyt lämpöolosuhteet voidaan pitää yllä koko kuljetuksen ajan. Lisäksi kaikkiin asianmukaisiin toimenpiteisiin tulee ryhtyä erityisesti elintarvikkeiden lämpötilan osalta kuormauksen aikana ja matkan aikana tapahtuvan jäädytyksen tai uudelleen jäädytyksen tahi muiden välttämättömien toimenpiteiden osalta. Kuitenkin tämän kohdan määräyksiä tulee soveltaa ainoastaan siltä osin, kuin ne eivät ole ristiriidassa tämän sopimuksen voimaantulon ajankohtana voimassaolevista yleissopimuksista tai niitä korvaamaan tehtävistä yleissopimuksista sopimuspuolille aiheutuvien kansainvälisiä kuljetuksia koskevien kansainvälisten sitoumusten kanssa.
(Asetus helposti pilaantuvien elintarvikkeiden kansainvälisiä kuljetuksia ja tällaisissa kuljetuksissa käytettävää erityiskalustoa koskevan yleissopimuksen voimaansaattamisesta SopS 48/81 luku 3 ja 4 art)
Elintarvikelain 55.1 §:n mukaan Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai 2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikelain 55.4 §:n mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Vastinetta asiaan ei ole annettu.
Sovellettavat säännökset
Elintarvikelaki 297/2006 55 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
KOMISSION ASETUS (EY) N:o 37/2005 2. art
SopS 48/81 luku 3 ja 4
EPNAs 852/2004 4 luku kohta 7
Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja 24.11.2021
Tarkastuspöytäkirja 9.5.2022
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.
Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.
Voimassaoloaika
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)
Lisätietoja
Lisätietoja antaa vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi puh. 050 552 9239, e-mail. paivi.nurmi@turku.fi, vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen, 040 558 3446; jari.jokinen@turku.fi
Allekirjoitukset
Jari Jokinen
vs. johtava terveystarkastaja
Jakelu
aoLa Betty Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta