Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18106.07.20232

7944-2022 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Vahteratie 24 (liittyy lupaan 2022-1570)

Tiivistelmä:

Ruotsalaistalokorttelissa keskeytettiin rakennustyöt kesäkuussa 2022. Työt saivat jatkua muutosluvan (2022-1579) myöntämisen jälkeen 18.1.2023. Tarkastuskäynnillä 14.6.2023 on havaittu, että Vahteratie 24:ssä ei olla edelleenkään tuettu kaivantoja, eikä rakennusluvan mukais-ta selvitystä työn vaiheistuksesta ole toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennus- ja lupalautakunnalle esitetään, että keskeytysmääräys pidetään voimassa.

Rlupalk § 181

Kiinteistötunnus: 853-3-22-5

Osoite: Vahteratie 24, Turku

Omistajat: Turun kaupunki, vuokralainen Teemu Aaltonen

Kaupunkiympäristön palvelukokonaisuus, rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma ja valvontalakimies Esa Mettälä 4.7.2023:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Asian tausta

Yllä mainitulla tontilla sijaitsevalla rakennuksella on rakennusluvan 2021-97 rakennustöiden aikana tapahtunut romahtamisesta johtunut onnettomuus, joka on tullut rakennusvalvonnan tietoon 16.6.2022. Onnettomuuden seurauksena rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri antoi MRL 180 §:n mukaisen kirjallisen keskeytysmääräyksen 17.6.2022, jonka mukaan kyseisellä kiinteistöllä suoritettavat rakennustyöt on keskeytettävä välittömästi, eikä töitä saa jatkaa ennen kuin keskeytysmääräys on kumottu. Rakennus- ja lupalautakunta vahvisti kyseisen päätöksen 6.7.2022 pitämässään kokouksessaan päätöksellä § 212.

Keskeytyksen jälkeen hakijalle myönnettiin rakennuslupapäätöksellä 2022-1570 lupa, joka mahdollistaa korjauskelvottomien, romahtaneiden rakennusosien korvaamisen uusilla, mutta ennen uudisrakentamista piti lupaehdon mukaan toimittaa tarkempi työmaan vaiheistussuunnitelma siitä, miten rakentaminen toteutetaan. Kyseistä selvitystä ei ole toimitettu rakennusvalvontaan 16.6.2023 mennessä.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu tiedoksi työn suorittajalle 16.6.2023 ja samalla on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta.

Tarkastuskäynti, katselmus ja selvitys

MRL 183 § 1 momentin mukaan kunnan rakennusvalvontaviranomaisella on oikeus tämän lain mukaisen valvontatehtävän hoitamiseksi päästä rakennuskohteeseen ja suorittaa siinä tarkastuksia ja tutkimuksia.

Tarkastusinsinööri on havainnut 14.6.2023 suoritetun rakennusvalvonnan tarkastuskäynnin yhteydessä, että kyseisellä kiinteistöllä ei ole tuettu kaivantoja. Kaivanto on noin 2 metriä syvä ja joiltakin osin yli 2 metriä syvä. Geosuunnittelijan laatiman purkuselvityksen mukaisesti olisi kaivannon pohjalle/reunoille pitänyt levittää mursketta/sepeliä niin, että luiskankaltevuudet ovat 1:1 tai loivemmat. Purkutyöt on suoritettu ilman selvityksen mukaista täyttöä. Geosuunnittelijan selvityksessä on mainittu seuraavasti: ”Uudisrakentamista varten laaditaan yksityiskohtaiset työohjeet ennen rakentamisen aloitusta”. Kyseisiä työohjeita ei ole toimitettu rakennusvalvontaan.

Tarkastusinsinööri keskusteli keskiviikkona 14.6.2023 kiinteistöllä rakennushankkeeseen ryhtyneen kanssa ja tiedusteli, onko rakentamisvaiheesta laadittu vaiheistussuunnitelmaa tai minkäänlaisia työohjeita, johon rakennushankkeeseen ryhtynyt vastasi, ettei ole mitään ohjeita laadittu rakentamisvaiheeseen. Hankkeeseen ryhtyneeltä saatujen tietojen mukaan vastaava työnjohtaja on tietoinen kohteen nykytilanteesta, eikä ole puuttunut millään tavalla yllä mainittuihin seikkoihin.

Vastine ja toimitetut selvitykset

Rakennushankkeeseen ryhtyvälle on varattu tilaisuus antaa vastine ennen asian käsittelyä. Vastinetta ei ole toistaiseksi saapunut.

Kohteelle on myönnetty rakennuslupa 2022-1570, jonka pääasiallinen rakennustoimenpide on rakennustyön aikainen muutos. Kyseinen toimenpide koskee korjauskelvottomien, romahtaneiden rakennusosien korvaamista uusilla ja se liittyy lupaan 2021-97. Myönnetyn rakennusluvan mukaisesti ennen kunkin työvaiheen aloittamista on rakennusvalvontaviranomaiselle esitettävä:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Pohjarakennesuunnitelma

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Purkusuunnitelma

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Työmaan vaiheistussuunnitelma

Keskeytysmääräyksessä 16.6.2023 on lisäksi määrätty, että myönnettyjen lupien mukaiset työt on keskeytettävä kunnes kaivantojen vakavuuteen ja täyttöjen/tuentojen puuttumiseen on saatu selvitys geosuunnittelijalta sekä tarvittaessa ohjeet mahdollisista korjaustoimenpiteistä.

MRL 149 § 1 momentin mukaan rakennustyö on tehtävä siten, että se täyttää rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

MRL 119 §:n mukaisesti rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava siitä, että rakennus suunnitellaan ja rakennetaan rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä myönnetyn luvan mukaisesti. Rakennushankkeeseen ryhtyvällä on oltava hankkeen vaativuus huomioon ottaen riittävät edellytykset sen toteuttamiseen.

Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeessa on kelpoisuusvaatimukset täyttävät suunnittelijat ja työnjohtajat ja että muillakin rakennushankkeessa toimivilla on heidän tehtäviensä vaativuus huomioon otettuna riittävä asiantuntemus ja ammattitaito.

MRL 120 §:n mukaisesti rakentamista koskevia suunnitelmia ovat rakennussuunnitelma sekä erityissuunnitelmat. Rakennussuunnitelma sisältää rakennuksen pääpiirustukset, joihin kuuluvat asemapiirros sekä pohja-, leikkaus- ja julkisivupiirustukset. Erityissuunnitelmat sisältävät tarpeelliset muut piirustukset, laskelmat ja selvitykset. Rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

Maankäyttö- ja rakennusasetuksen (MRA) 73 §:n 1 momentin 2 kohdan mukaan vastaavan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyömaalla ovat käytettävissä hyväksytyt pääpiirustukset, tarvittavat erityissuunnitelmat, rakennustyön tarkastusasiakirja ja muut asiakirjat. Asetuksen 73 §:n 1 momentin 3 kohdan mukaan vastaavan työnjohtajan tehtäviin kuuluu tehdä tarvittavat selvitykset rakennushankkeen riskillisistä vaiheista ja haitallisista vaikutuksista. Asetuksen 73 §:n 1 momentin 4 kohdan mukaan vastaavan työnjohtajan tehtäviin kuuluu ennen rakennustyön aloittamista ja sen aikana ryhtyä tarpeellisiin toimenpiteisiin rakennustyön riskien ja haittojen välttämiseksi. Lisäksi 73 § 1 momentin 5 kohdan mukaan rakennustyön aikana ryhdytään tarpeellisiin toimenpiteisiin havaittujen puutteiden tai virheiden johdosta.

MRA 73 §:n 2 momentin mukaan muun muassa edellä mainittujen lisäksi vastaavan työnjohtajan on korjaus- ja muutostyön laadun ja laajuuden edellyttämällä tavalla rakennustyön aikana huolehdittava rakenteita avattaessa ja purettaessa ilmi tulleiden seikkojen huomioon ottamisessa rakennustyössä.

Ottaen huomioon kiinteistöllä aiemmin tapahtunut romahtamisesta johtunut onnettomuus, rakennustyön keskeytys on syytä pitää voimassa, kunnes lupapäätöksessä ja keskeytysmääräyksessä edellytetyt suunnitelmat ja selvitykset on toimitettu rakennusvalvontaviranomaiselle. Puuttunut työmaan vaiheistussuunnitelma on toimitettu viranomaiselle 20.6.2023 ja geosuunnittelijan selvitys on toimitettu 1.7.2023, joten näiden selvitysten osalta vaatimukset on täytetty, eikä töiden jatkamiselle tältä osin ole estettä.

Vastaavan työnjohtajan hyväksymisen peruuttaminen

Rakennusvalvontaviranomainen on käynnistänyt toimenpiteet hankkeen vastaavan työnjohtajan hyväksymisen peruuttamiseksi. Asianosaisten kuuleminen on kesken, minkä vuoksi päätöstä asiassa ei ole vielä voitu tehdä.

Rakennusvalvontaviranomaisen näkemyksen mukaan hankkeen vastaava työnjohtaja on olennaisesti laiminlyönyt tehtäviensä hoitamisen. Kiinteistöllä on kesällä 2022 töiden suorittamisessa ja valvonnassa tapahtuneiden vakavien laiminlyöntien johdosta sattunut onnettomuus, jossa rakennus on romahtanut. Rakennustyöt on jouduttu keskeyttämään. Uuden rakennusluvan myöntämisen jälkeen rakennustyöt ovat saaneet jatkuva. Tarkastuskäynnillä 14.6.2023 on jälleen havaittu lupaehtojen vastaista rakentamista sekä rakentamisen suorittamisessa ja valvonnassa vakavia puutteita. Rakennustyöt on jouduttu toistamiseen keskeyttämään. Toistuvat vakavat puutteet työn valvonnassa ja vastaavan työnjohtajan maankäyttö- ja rakennuslain mukaisten velvoitteiden jatkuva laiminlyönti osoittavat vakavaa piittaamattomuutta velvoitteiden hoitamisessa.

Vastaava työnjohtaja on MRL 122 e § 2 momentissa tarkoitetulla tavalla olennaisesti laiminlyönyt tehtäviensä hoitamisen ja rakennusvalvontaviranomaisen on peruutettava häntä koskeva vastaavan työnjohtajan hyväksyminen.

Koska vastaava työnjohtaja on olennaisesti laiminlyönyt tehtäviensä hoitamisen ja tämän takia viranomaisen on peruutettava häntä koskeva vastaavan työnjohtajan hyväksyminen ja hyväksymisen peruuttamista koskeva asia on jo vireillä, ja rakennuslupaa edellyttävässä rakennustyössä on MRL 122 § 1 momentin mukaan oltava rakennustyötä johtava vastaava työnjohtaja, on tarpeen pitää rakennustöiden keskeytysmääräys voimassa siihen asti, kunnes hankkeeseen ryhtyvä on hakenut uuden vastaavan työnjohtajan hyväksymistä ja viranomainen on hänet hyväksynyt hankkeelle.

Oheismateriaali​Keskeytysmääräys 16.6.2023

Lupapäällikkö Maria Paukio:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen asti, kunnes hankkeeseen ryhtyvä on hakenut uuden vastaavan työnjohtajan hyväksymistä ja viranomainen on hänet hyväksynyt hankkeelle.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ilmoitetaan poliisille, koska tekoa ei ole olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä. Rakennustyö on jouduttu jo toistamiseen keskeyttämään työn suorittamisessa ilmenneiden vakavien laiminlyöntien johdosta.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 21 §, 118 §, 119 §, 120 §, 122 §, 122e §, 149 § 1 mom., 150 e §, 180 §, 183 § 1 mom.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 73 § 1 mom. 2–5 & 2 mom.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX