Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta18206.07.20233

14157-2022 (11 02 00)

Oikaisuvaatimus koskien elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukaista määräystä

Tiivistelmä:

Toimijalle Klåvus Tukku Oy on annettu elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys korjaaville toimenpiteille kohteessa Klåvus Tukku Oy, Akselintie 5, 20200 Turku. Klåvus Tukku Oy on tehnyt määräyksestä oikaisuvaatimuksen. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimuksen takia viranhaltijan päätöstä muutetaan osittain.

Rlupalk § 182

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma ja Kaupunkiympäristö, luvat ja valvonta, johtava terveystarkastaja Jari Jokinen: xx.xx.2023:

Asian tausta

Klåvus Tukku Oy:lle on annettu vs. johtavan terveystarkastajan päätöksellä 23.3.2023 § 1 määräys. Määräys koskee seuraavia elintarvikehuoneiston toimintoja:

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Elintarvikehuoneiston pintojen ja kalusteiden kunto

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ pakastinhuoneen kunto, toimivuus ja lämpötilaseurantajärjestelmä

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ siivousvälineet ja niiden säilytys

vs. johtavan terveystarkastajan päätöksessä on velvoitettu Klåvus Tukku Oy:tä välittömästi tai viimeistään neljän (4) viikon kuluttua päätöksen tiedoksisaannista pakkausmateriaalien ja kuivaelintarvikkeiden säilytyksen osalta poikkeusjärjestelyihin, kunnes rakennuksen vuotava katto on saatu kuntoon.

Lastauslaiturin kunnostukselle, varastotilan oven korjaamiselle sekä sisä- ja ulkokaton korjaamissuunnitelman laatimiselle on annettu kuuden (6) kuukauden määräaika päätöksen tiedoksisaannista.

Siivousvälineiden kunnostamiselle, pakastinhuoneen kunnon ja toimivuuden varmistamiselle sekä valmistustilan pintojen ja laitteiden puhdistamiselle ja korjaamiselle on annettu kahden (2) kuukauden määräaika päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimus

Klåvus Tukku Oy on 26.4.2023 tehnyt vs. johtavan terveystarkastajan päätöksellä 23.3.2023 § 1 tehdystä määräyksestä oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että yhtiö edellyttää muutoksia tehtyyn päätökseen.

Oikaisuvaatimuksessa on edellytetty korjaamaan päätöksen perusteena olleen oivatarkastusraportin arvostelu.

Lisäksi oikaisuvaatimuksessa on edellytetty poistettavaksi päätöksessä määrätyt toimenpiteet pakastevaraston osalta. Oikaisuvaatimuksen mukaan pakastevaraston ovi ja jään muodostumisen aiheuttanut vika on korjattu. Lämpötilan seurantajärjestelmä on oikaisuvaatimuksen mukaan asennettu. Pakastinhuone ei ole enää käytössä kalliin sähkön takia.

Oikaisuvaatimuksessa on edellytetty poistettavaksi toimenpidevaatimukset, jotka kohdistuvat lastauslaituriin. Toimijan mukaan lastauslaiturissa ei ole mitään toiminnallista tai rakenteellista vikaa. Toimija kertoo pellittävänsä yhden reunan lastauslaiturista kesän aikana. Toimija kertoo lisäksi torjuvansa haittaeläimiä sekä sähköisesti että myrkyillä.

Oikaisuvaatimuksen mukaan päätöksestä tulee poistaa maininta merkittävästä elintarviketurvallisuuden riskistä, koska tällaista ei ole milloinkaan ollut.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, ettei pakkausmateriaalien päälle ole tippunut rapautunutta materiaalia ja maininta tulee poistaa päätöksestä.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään poistettavaksi maininta ”ammattilaisen toimesta”, toimijan mukaan ammattilaisen määrittely ei ole yksiselitteistä.

Oikaisuvaatimuksen mukaan vasemmanpuoleisessa varastotilassa ei säilytetä enää mitään elintarvikkeita tai elintarvikepakkausmateriaaleja, eikä tila täten ole elintarvikehuoneisto.

Oikaisuvaatimuksessa esitetään, että katon vuotokohdat (2) korjataan kuten aiemmin vastineessa esitetty eli kesäkuun loppuun mennessä.

Oikaisuvaatimuksen mukaan, siivousvälineet on siirretty päätöksen mukaisesti pois käymälän etutilasta.

Oikaisuvaatimuksen mukaan annetusta päätöksestä olisi pitänyt olla valitusoikeus.

Oikaisuvaatimuksen mukaan päätös on syrjivä, koska asiakas on ruotsinkielinen.

Perustelut

Elintarvikelain 75 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus vaatia oikaisua kunnan tämän lain mukaisia tehtäviä hoitavalta toimielimeltä. Oikaisuvaatimukseen sovelletaan, mitä hallintolain 7 a luvussa säädetään oikaisuvaatimuksesta.

Oikaisuvaatimuksen tehnyt toimija on päätöksen kohteena ja oikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Näin ollen oikaisuvaatimus otetaan tutkittavaksi.

Päätöksen taustaselostuksessa on mainittu seuraavasti:

Tarkastuksilla havaitut puutteet Klåvus Tukku Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille. Elintarvikehuoneisto ei täytä elintarvikelainsäädännön vaatimuksia tilojen rakenteiden ja pintojen osalta, koska toimija on laiminlyönyt tilojen korjaustoimenpiteitä. Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.

Päätöksen taustaselostuksessa on mainittu, että tarkastuksilla havaitut puutteet saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille. Elintarvikevalvonta perustuu ennaltaehkäisevään toimintaan ja sillä pyritään estämään elintarviketurvallisuusriskien toteutuminen. Määräyksen kohteena olevassa huoneistossa ei ole ennakoitavissa olevat riskit tiettävästi toteutuneet aiemmin, mutta se ei poista riskiä tulevaisuudessa.

Oivaraportit ovat päätöksen taustamateriaalia eivätkä täten kuulu oikaisuvaatimuksen piiriin. Oivaraportti ei yleisestikään ole hallinnollinen päätös, joten virallista oikaisuvaatimusta siitä ei voi tehdä.

Päätöksen sisältö perustuu tarkastushavaintoihin ja tarkastuspöytäkirjoihin. Tarkastushavaintoja ei voida jälkikäteen muuttaa. Täten päätöksestä ei poisteta mainintaa ”pakkausmateriaalien päälle on tippunut rapautunutta materiaalia”. Tarkastuspöytäkirjojen virheet tulee ilmoittaa tarkastuksen suorittajalle heti raportin saavuttua. Kuvia tippuneesta materiaalista on esitettynä liitteessä 1.

Oikaisuvaatimuksessa esitetyt tiedot ja kuvat muiden elintarvikevalvonnan piiriin kuuluvien toimipaikkojen puutteista eivät vaikuta oikaisuvaatimuksen kohteena olevaan määräykseen. Elintarvikevalvontaa suoritetaan suunnitelmallisesti, mutta ei kuitenkaan reaaliaikaisesti, joten erilaisia puutteita voidaan kohteissa havaita. Tämä ei kuitenkaan oikeuta puutteen havaitsijaa toimimaan itse lainvastaisesti omassa toiminnassaan.

Vs. johtavan terveystarkastajan päätöksessä 23.3.2023 § 1 on määrätty seuraavasti:

- Pakastinhuoneen oven kuluneet kohdat on pinnoitettava. Syy oven reunojen jäähän ja vesipisaroiden muodostumiseen on selvitettävä ammattilaisen toimesta ja kunnostettava. Jos kuormaliinan käyttö vaikuttaa asiaan, on lukitus korjattava. Sisäpuolen rikkinäinen ja likainen muoviverho on vaihdettava tai poistettava. Uretaaniset kohdat on pinnoitettava kosteutta ja likaa hylkiväksi. Höyrystin on korjattava, laite ei saa tiputtaa vettä lattialle.

-Selvitys pakastinhuoneen koosta ja lämpötilanseurantajärjestelmän tyypistä on esitettävä. Jos pakastinhuone on yli 10m3, on pakastinhuoneessa oltava lämpötilan seurantaan mittaus- ja tallennusvälineet, jotka ovat standardien EN 12830 ja EN 13485 mukaiset ja niiden toiminta on varmistettava standardin EN 13486 mukaisesti.

-Vasemmalla puolella kiinteistöä olevan varastotilan ulos johtava ovi on vaihdettava tai kunnostettava haittaeläimiltä tiiviiksi. Ovessa ei saa olla rakoja. Varastotilan lattioita on siistittävä, ylimääräistä tavaraa on poistettava ja järjestettävä selkeästi erilleen elintarvikkeista sekä pakkausmateriaaleista.

-Lastauslaituri on kunnostettava ehjäksi ja kunnolla kantavaksi. Lastauslaiturissa ei saa olla haittaeläimiä houkuttelevia koloja ja rikkoutuneita rakenteita. Toimija voi itse päättää lastauslaiturin rakenteen. Jos laituri ei ole umpinainen, vaan alta avoin, on sen oltava puhdistettavissa roskista ja lehdistä tai vastaavista.

-Sisä- ja ulkokaton kunto on tarkistettava ammattilaisen toimesta. Ulkokaton mahdollisten vuotojen, sekä sisäkaton kostuneiden ja rapautuneiden kohtien korjaamiseksi on esitettävä korjaussuunnitelma aikatauluineen. Korjaussuunnitelmaa siinä esitettyine aikatauluineen on noudatettava. Katto on korjattava vähintään siten, ettei se vuoda sisätiloihin, eikä aiheuta uutta rapautumista sisäkattoon.

-Toimija Klåvus Tukku Oy:n tulee välittömästi tai kuitenkin viimeistään 4 viikon kuluessa tämän päätöksen tiedoksi saatuaan ryhtyä pakkausmateriaalien ja kuivaelintarvikkeiden säilytyksen osalta poikkeusjärjestelyihin, kunnes rakennuksen vuotava katto on saatu kuntoon. Tuotteet on esimerkiksi siirrettävä tilasta pois tai muutoin tiiviisti suojattava tai vastaavaa. Katto ei saa rapautua em. tuotteiden päälle.

Oikaisuvaatimuksen johdosta ympäristöterveys on tutkinut määräyksen ja sen ehdot. Osa oikaisuvaatimuksessa esitetyistä seikoista eivät liity esillä olevaan päätökseen eikä niitä käsitellä tässä.

Pakastevaraston toiminnallisista ja rakenteellisista korjauksista on esitetty toimijan oma ilmoitus oikaisuvaatimuksessa. Pakastevaraston kokoa tai lämpötilaseurantalaitteen standardinmukaisuutta ei ole esitetty valvontaviranomaiselle. Koska pakastehuone kerrotaan olevan poissa käytöstä, päätöskohta voidaan poistaa. Toimijan tulee kuitenkin tiedostaa, että mikäli pakastin otetaan uudelleen käyttöön ja sen tilavuus on yli 10m3, tulee lämpötilavalvontaan käytettävän laitteiston olla standardien EN 12830 ja EN 13485 mukaiset ja niiden toiminta on varmistettava standardin EN 13486 mukaisesti.

Lastauslaiturin osalta määräys perustuu tarkastuskertomuksiin tarkastuskäynneistä 29.4.2022 ja 18.11.2022. Oikaisuvaatimus voidaan lastauslaiturin osalta muutoin hyväksyä, mutta koska laituri ei ole umpinainen, vaan alta avoin, katsotaan, että laiturin tulee olla puhdistettavissa roskista ja lehdistä tai vastaavista, jotta voidaan ennaltaehkäistä haittaeläinten esiintymistä. Puhdistamismenetelmät vaikuttavat myös laiturin puhdistettavuuteen. Päätös ehdotetaan muutettavaksi muotoon:

Toimijan tulee korjata laituri sellaiseksi, että laiturin alle ei keräänny roskaa tai vaihtoehtoisesti käyttää siivousmenetelmää, jolla myös laituri alta saadaan puhdistettua roskat säännöllisesti. Esitettäessä korjaustapana siivousmenetelmää tulee menetelmä esittää ympäristöterveydelle annetussa määräajassa.

Toimija on esittänyt siirtäneensä pakkausmateriaalit ja kuivatuotteet pois huoneiston osasta, jossa katto hilseilee. Toimenpide poistaa tarpeen määrätä toimenpiteet tehtäväksi. Tämä asiakohta voidaan poistaa päätöksestä.

Toimija ilmoittaa, ettei vasemmalla puolella kiinteistöä olevassa varastotilassa enää säilytetä elintarvikkeita tai kontaktimateriaaleja. Näin ollen kyseistä tilaa koskevat määräykset voidaan tarpeettomina poistaa päätöksestä. Mikäli tila otetaan uudelleen elintarvikehuoneiston käyttöön, tulee varastotilan ulos johtava ovi vaihtaa tai kunnostaa haittaeläimiltä tiiviiksi.

Määräyksessä on vaadittu, että sisä- ja ulkokaton kunto on tarkistettava ammattilaisen toimesta. Ammattilaisen määritelmä ei ole yksiselitteinen kuten toimija kuvaa ja tältä osin määräystä voidaan muuttaa. Oikaisuvaatimuksen johdosta määräystä esitetään muutettavaksi siten, että katon vuotokohdat (2 vuotokohtaa) korjataan kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

Oikaisuvaatimuksen mukaan, siivousvälineet on siirretty päätöksen mukaisesti pois käymälän etuhuoneesta ja siten päätöskohta voidaan poistaa.

Oheismateriaali 1​Vs. johtavan terveystarkastajan päätös 23.3.2023 § 1​

Oheismateriaali 2​Oikaisuvaatimus

Oheismateriaali 3​Valokuvia tarkastuskäynniltä

Oheismateriaali 4​Esityslista-asia ruotsiksi

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää muuttaa vs. johtavan terveystarkastajan päätöstä 23.3.2023 § 1 tehdyn oikaisuvaatimuksen takia ja uusi määräys on seuraavanlainen:

- Mikäli pakastinhuone otetaan uudelleen käyttöön, toimijan tulee ennen käyttöönottoa tehdä tämän määräyksen kohtien 1, 2 ja 3 mukaiset toimenpiteet.

1. Ympäristöterveyteen tulee toimittaa selvitys pakastehuoneeseen tehdyistä korjauksista.

2. Selvitys pakastinhuoneen koosta ja lämpötilanseurantajärjestelmän tyypistä on esitettävä. Jos pakastinhuone on yli 10m3, on pakastinhuoneessa oltava lämpötilan seurantaan mittaus- ja tallennusvälineet, jotka ovat standardien EN 12830 ja EN 13485 mukaiset ja niiden toiminta on varmistettava standardin EN 13486 mukaisesti.

3. Viimeisin lämpötilakirjanpito / -tallenteet on toimitettava nähtäväksi pakastinhuoneeseen kohdistuneiden kunnostustöiden jälkeen.

4. Toimijan tulee korjata laituri sellaiseksi, että laiturin alle ei keräänny roskaa tai vaihtoehtoisesti käyttää siivousmenetelmää, jolla myös laituri alta saadaan puhdistettua roskat säännöllisesti. Esitettäessä korjaustapana siivousmenetelmää tulee menetelmä esittää ympäristöterveydelle annetussa määräajassa. Toimijan on tehtävä tämän kohdan mukaiset toimenpiteet viimeistään kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

5. Ulkokaton vuotokohdat (kaksi vuotokohtaa) tulee korjata. Toimijan tulee tehdä tämän kohdan mukaiset toimenpiteet viimeistään kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

6. Valmistustilan pintojen, sekä sen laitteiden tai kalusteiden rikkoutuneet tai ruostuneet pinnat on puhdistettava ja korjattava. Toimijan tulee tehdä tämän kohdan mukaiset toimenpiteet viimeistään kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista.

​Muut päätöksessä 23.3.2023 § 1 annetut määräykset kumotaan tarpeettomina.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKlåvus Tukku Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys