Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17706.07.202314

4067-2022 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien rakennusluvan jatkamisen päätöksestä 2021-114 koitunutta maksua

Tiivistelmä:

Valtuutettu on oikaisuvaatimuksen tekijän valtuuttamana hakenut MRL 143 § mukaista rakennusluvan jatkamista. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on koitunut tästä Turun kaupungin hyväksymän taksalistauksen 8.2 §:n mukainen luvan voimassaoloajan pidentämistä työn loppuunsaattamista varten 500 euron lasku. Oikaisuvaatimuksen tekijä on tehnyt tästä laskusta oikaisuvaatimuksen, koska hänen mukaansa luvan voimassaoloajan pidentämistä on pitänyt hakea sen vuoksi, että lopputarkastus on venynyt kohtuuttoman ajan. Rakennusvalvonta esittää, että oikaisuvaatimus hylätään.

Rlupalk § 177

Rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma, valvontalakimies Esa Mettälä 29.6.2023:

Asian tausta

Valtuutettu on oikaisuvaatimuksen tekijän valtuuttamana hakenut MRL 143 § mukaista rakennusluvan jatkamista rakennuslupahakemuksella 2021-114 rakennusluville 2011-1387 ja 2016-1344. Rakennusluvat ovat koskeneet hakijan perinnöksi saaman kiinteistön remonttia ja sen saattamista asumiskuntoon. Rakennusluvan jatkamista on haettu, koska rakennuslupaviranomainen ei ole vielä hyväksynyt rakennusta loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi. Oikaisuvaatimuksen tekijälle on koitunut tästä päätöksellä 2021-114 § 298 Turun kaupungin hyväksymän taksalistauksen 8.2 §:n mukainen luvan voimassaoloajan pidentämistä työn loppuunsaattamista varten 500 euron lasku.

Oikaisuvaatimus

Oikaisuvaatimus koskee tämän taksan mukaisen 500 euron laskun poistamista. Oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan rakennukselle olisi suoritettu loppukatselmus 25.11.2019, jossa häntä olisi kehotettu korottamaan parvekkeen kaidetta noin 10 cm. Tällaisesta oikaisuvaatimuksen tekijän mainitsemasta loppukatselmuksesta ei ole kuitenkaan laadittu minkäänlaista pöytäkirjaa. Oikaisuvaatimuksen mukaan oikaisuvaatimuksen tekijä on odottanut rakennusviranomaisen yhteydenottoa. Koska yhteydenottoa ei ole tullut, on oikaisuvaatimuksen tekijä mennyt kysymään 25.9.2020 rakennusviranomaiselta asiasta, jonka yhteydessä oikaisuvaatimuksen tekijä on saanut tiedon, että väitetyn loppukatselmuksen suorittanut viranhaltija ei ole tehnyt merkintää suoritetusta lopputarkastuksesta kirjanpitoon. Oikaisuvaatimuksen tekijä on selvittänyt asiaa väitetyn loppukatselmuksen suorittaneelta viranhaltijalta, joka on oikaisuvaatimuksen tekijän mukaan ilmoittanut, että saunan siirron osalta tarvitaan uudet piirrokset. Oikaisuvaatimuksen tekijä on toimittanut kyseiset piirrokset valtuuttamansa rakennusmestarin välityksellä kyseiselle viranhaltijalle tammikuussa 2021. Tämän jälkeen oikaisuvaatimuksen tekijä on odottanut vuoden 2022 alkuun loppukatselmuksen pöytäkirjaa.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 187.1 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

Oikaisuvaatimuksen tehneen kiinteistö sijaitsee rakennuspaikan vieressä ja oikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Näin ollen oikaisuvaatimus on otettava tutkittavaksi.

MRL 153.1 §:n mukaan rakennusta tai sen osaa ei saa ottaa käyttöön ennen kuin rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt sen loppukatselmuksessa käyttöön otettavaksi. MRL 153.5 §:n mukaan rakennushankkeeseen ryhtyvän on haettava loppukatselmuksen toimittamista myönnetyn luvan voimassaoloaikana.

Hallituksen esityksen HE 101/1998 mukaan loppukatselmuksen hakeminen on rakennushankkeeseen ryhtyvän velvollisuutena.

Oikaisuvaatimuksen johdosta rakennusvalvontaviranomainen on tutkinut lupapäätöksen ja sen ehdot.

Tapauksessa valittaja on väittänyt, että hänen kiinteistöönsä olisi suoritettu loppukatselmus 25.11.2019, jossa häntä oli kehotettu korottaa parvekkeen kaidetta 10 cm. Koska tästä ei ole olemassa pöytäkirjamerkintää, voidaan loppukatselmuksen suorittamisen tosiasiallinen tapahtuminen kyseenalaistaa, sillä MRL 153.3 §:n mukaan rakennusvalvontaviranomaisen on laadittava loppukatselmuksesta pöytäkirja. Vaikka loppukatselmus olisi pöytäkirjan puuttumisesta huolimatta suoritettu 25.11.2019, niin oikaisuvaatimuksessa mainittu kehotus korottaa parvekkeen kaidetta 10 cm on luonut velvollisuuden valittajalle ryhtyä korjaustoimenpiteisiin, jonka jälkeen hänen on tullut tilata uusi loppukatselmus. Koska valittaja ei ole velvollisuudestaan huolimatta tilannut uutta loppukatselmusta, ei ole perusteita sille, että hänen ei pitäisi normaalista poiketen maksaa rakennustaksan mukaista laskua, joka on koitunut rakennusluvan pidentämistä koskevasta hakemuksesta.

Näin ollen oikaisuvaatimus on hylättävä.

Oheismateriaali 1​Oikaisuvaatimus 29.3.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää edellä esitetyin perustein hylätä rakennusluvan 2021-114 maksusta tehdyn oikaisuvaatimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoXXXXX