Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17606.07.202313

1498-2022 (03.04)

Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös / Hallintokantelu, LSAVI/1567/2022

Tiivistelmä:

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on päätöksellään todennut Turun kaupungin rakennusvalvonnan olleen velvollinen antamaan kantelijalle hänen kysymiensä tietojen puuttumisesta huolimatta julkisuuslain 14 §:n mukaisen ohjauksen, että kantelija voi saattaa asiansa lakimääräiseen menettelyyn. Aluehallintoviraston mukaan rakennusvalvonnan olisi pitänyt tehdä virallinen valituksenalainen päätös siitä, miksi pyydettyä tietoa sisältävää asiakirjaa ei anneta, vaikka syy on ollut se, että asiakirjaa ei ole olemassa.

Rlupalk § 176

Rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ valvontalakimies Esa Mettälä 27.6.2023:

Kuvaus asiasta

Kantelija on havainnut ostamassaan rakennuksessa olevan rakennusvirheitä.

Kantelija on pyytänyt Turun kaupungin rakennusvalvonnalta tietoa ostamansa rakennuksen rakentajasta saamatta kuitenkaan sitä, koska tätä tietoa ei siellä ole.

Kantelija on 1.2.2022 tehnyt aluehallintovirastolle hallintokantelun epäkohdista Turun kaupungin rakennusvalvonnan toiminnasta koskien kyseisen tiedon puuttumista.

Kantelijan mukaan Turun kaupungin rakennusvalvonnan toiminnassa on rakentajaa koskevan tiedon puuttumisen johdosta selkeästi tapahtunut virhe, mistä hänen oikeusturvansa kärsii, koska tämä aiheuttaa vaikeuksia saattaa oikea taho, rakentaja, vastuuseen.

Turun kaupungin rakennusvalvonnan antaman vastineen mukaan rakennusvalvonnan tehtävä ei ole valvoa sitä, kenet rakennushankkeeseen ryhtyvä valitsee rakennustöiden tosiasialliseksi suorittajaksi.

Aluehallintoviraston mukaan vaikka kyseistä tietoa ei löytyisi Turun kaupungin rakennusvalvonnan arkistosta, niin sen tulee silti antaa julkisuuslain 14 §:n mukainen vastaava ohjaus kantelijalle kuin tapauksessa, jossa viranomainen kieltäytyy antamasta tietoa asiakirjasta, joka on sen hallussa.

Aluehallintoviraston mukaan, jotta kysyjä saisi kysymyksen tietopyyntöön vastaamisesta lakimääräiseen menettelyyn, on viranomaisen tarpeen ohjata kysyjää lain viranomaisten toiminnan julkisuudesta 14 § mukaisella tavalla. Rakennusvalvonnan olisi siis joka tapauksessa pitänyt tehdä virallinen valituksenalainen päätös siitä, miksi asiakirjaa ei anneta, vaikka syy on ollut se, että asiakirjaa ei ole olemassa. Koska rakennusvalvonta ei ole näin tehnyt, se on laiminlyönyt velvollisuutensa tältä osin.

Oheismateriaali 1​Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätös 13.6.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Lounais-Suomen aluehallintoviraston päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.