Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17506.07.202312

5577-2022 (10 03 00)

Länsi-Suomen syyttäjäalueen päätös / maankäyttö- ja rakennuslain mukainen rakentamisrikkomus, sairaalan tontin ulkopuoliset puut

Tiivistelmä:

Länsi-Suomen syyttäjäalue on päättänyt, että rakentamisrikkomusta koskevaa esitutkintaa ei toimiteta teon vähäisyyden vuoksi sairaalan rakentamisen yhteydessä sairaalan tontin ulkopuolella olevien puiden kaatamisen johdosta.

Rlupalk § 175

Rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ valvontalakimies Esa Mettälä 27.6.2023:

Kuvaus asiasta

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta ilmoitti poliisille, että rakennusluvalla rakennettavan sairaalan rakentamisen yhteydessä on kaadettu luvatta 15 maisemallisesti merkittävää puuta, jotka eivät ole rakennusluvan mukaisen rakennuspaikan kiinteistöllä.

Urakoitsijan mukaan virhe syntyi, koska hän ei ollut huomannut asemapiirustuksessa olevaa merkintää sen vuoksi, että hänellä ei ollut uuden sähköisen lupakäytännön vuoksi alkuvaiheessa käytössään lupapäätöstä ja leimattua lupasarjaa, vaan hän oli luottanut arkkitehdin piirustuksiin, joiden mukaan puut oli merkitty kaadettavaksi.

Urakoitsijan ja sairaanhoitopiirin valvojan välisessä puukatselmuksessa todettiin, että rakennuskaivannon sisälle jäävien puiden juuret vaurioituvat niin laajasti, että kyseisiin puihin muodostuisi kaatumisriski ja näin ollen vakava turvallisuusriski.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunnan mukaan sähköisessä asiointipalvelussa olevia leimattomia asiakirjoja olisi kuitenkin pitänyt noudattaa ja lisäksi puiden kaatoa varten haettavasta erillisestä luvasta olisi mainittu aloituskokouksessa.

Sairaanhoitopiirin mukaan kuitenkin aloituskokouksessa todettiin, että puut kaadetaan ja myöskään aloituskokouksen pöytäkirjassa ei ole mainintaa tarpeesta hakea kaatamiselle erillistä lupaa.

Syyttäjän päätöksen mukaan tämän yksittäistapauksen edellä mainitut olosuhteet huomioon ottaen tekoa on pidettävä kokonaisuutena arvostellen vähäisenä, minkä vuoksi esitutkinta on päätetty olla toimittamatta.

Oheismateriaali 1​Länsi-Suomen syyttäjäalueen päätös 28.12.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Länsi-Suomen syyttäjäalueen päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.