Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17406.07.202311

10044-2019 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Toimenpidelupa, Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiö

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut toimenpidelupaa terassille koskevan rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen 28.4.2022 § 108 ja palauttanut sen lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi. Hallinto-oikeuden mukaan lautakunta ei ole voinut esittämillään perusteilla hylätä toimenpidelupahakemusta. Hallinto-oikeus velvoittaa Turun kaupungin korvaamaan Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön oikeudenkäyntikulut.

Rlupalk § 174

Rakennusvalvonta, lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ valvontalakimies Esa Mettälä 27.6.2023:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on valituksenalaisella päätöksellään 28.4.2022 § 108 hylännyt toimenpidelupahakemuksen, jolla on haettu viiden vuoden määräaikaista lupaa terassille kesäkausille 1.4.–30.9. ja terassille johtavalle liukuovelle. Toimenpidelupahakemus on hylätty sillä perusteella, että hankkeesta ei ole tehty lapsivaikutusten arviointia. Lisäksi terassi ja siinä oleva toiminta aiheuttaa päätöksen mukaan haittaa kaavassa osoitetuille muille kiinteistöille maankäyttö- ja rakennuslain 58 §:n 2 momentin vastaisesti. Käyttötarkoituksen haittoja ei ole arvioitu riittävästi lupaprosessissa ennakkoon. Nykyisellä terassialueella on ollut polkupyörien ja sähköpotkulautojen pysäköinti, eikä niille ole osoitettu hakemuksessa uutta paikkaa.

Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiö valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati lautakunnan päätöksen kumoamista ja luvan myöntämistä. Valittajan mukaan lupahakemusta ei voida hylätä sillä perusteella, että hankkeesta ei ole tehty lapsivaikutusten arviointia, eikä sillä perusteella, että terassin käyttötarkoituksen haittoja ei ole arvioitu riittävästi. Lupaa ei myöskään voida hylätä sillä perusteella, että terassista aiheutuu haittaa satunnaisesti ohikulkevien lasten vuoksi. Lisäksi valittaja on vaatinut, että Turun rakennus- ja lupalautakunta velvoitetaan korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut.

Hallinto-oikeuden päätös

Hallinto-oikeus kumoaa rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen ja palauttaa asian lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeus velvoittaa Turun kaupungin korvaamaan Turun Pulina Pub asunto-osakeyhtiön oikeudenkäyntikulut 1 925,10 eurolla laillisine viivästyskorkoineen siitä lähtien, kun kuukausi on kulunut siitä, kun päätös on ollut asianosaisten saatavilla.

Hallinto-oikeuden päätöksen oikeudellisessa arvioinnissa todetaan, että toimenpidelupaharkinta on oikeusharkintaa. Toimenpidelupa on myönnettävä, mikäli hanke täyttää laissa säädetyt edellytykset. Hanke täyttää toimenpideluvalle säädetyt edellytykset asemakaavan ja poikkeamispäätöksen mukaisuudesta, eikä asemakaavan mukaisten toimintojen sijoittamisen voida katsoa aiheuttavan haittaa kaavassa osoitetulle muiden alueiden käytölle.

Maankäyttö- ja rakennuslain tarkoittamana haittana on ensisijaisesti pidettävä sellaista haittaa, joka liittyy rakennuksen sijoittumiseen tai sen ominaisuuksiin. Sen sijaan terassilla harjoitettavan liiketoiminnan osalta ei lähtökohtaisesti ole kyse tällaisesta haitasta. Terassirakennelmaa ei voida rakenteensa tai sijaintinsa takia pitää maankäyttö- ja rakennuslaissa tarkoitetulla tavalla haitallisena.

Asemakaavan mukaiseen toimintaan liittyvien vaikutusten, kuten lapsiin kohdistuvien haittojen, selvittämistä ei edellytetä toimenpidelupamenettelyssä eikä lupapäätöstä voida tällaisen selvityksen puuttuessa hylätä.

Sikäli kuin toiminnasta mahdollisesti aiheutuu naapureille tai lähiympäristölle melu- tai muuta haittaa, arvioidaan tuota haittaa tarpeen mukaan eri menettelyssä terveyden- tai ympäristönsuojelulain tai eräistä naapuruussuhteista annetun lain nojalla.

Hallinto-oikeuden mukaan lautakunta ei ole voinut esittämillään perusteilla hylätä toimenpidelupahakemusta, joten päätös on kumottava ja palautettava lautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.

Hallinto-oikeuden mukaan asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen olisi kohtuutonta, että valittaja joutuisi pitämään oikeudenkäyntikulunsa vahinkonaan.​

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitus on tehtävä viimeistään 7.7.2023.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 7.6.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.