Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17106.07.20238

12160-2022 (11 01 01)

Etelä-Suomen aluehallintoviraston vesilain mukainen päätös Turun Satama Oy:n hakemuk-sesta satama-alueen ruoppaamiseksi ja ruoppausmassojen sijoittamiseksi satamakentän rakenteisiin, Turku

Tiivistelmä:

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on antanut päätöksen Turun Satama Oy:n hakemukseen koskien vesilain mukaista lupaa vesialueen ruoppaamiseen ja täyttämiseen sekä ruoppaus-massojen ja ylijäämämaiden hyödyntämiseen satama-alueen rakentamisessa Turussa.

Rlupalk § 171

Ympäristönsuojelu, ympäristöalan harjoittelija Vilhelmiina Virtanen, 28.6.2023, ympäristöinsinööri Renja Rasimus:

Turun Satama Oy:lle on Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksellä 14.6.2023 (nro 167/2023, dnro ESAVI/25394/2022) myönnetty vesilain mukainen lupa vesialueen ruoppaamiselle, satamakentän laajentamiselle vesialuetta täyttämällä, ruoppausmassojen läjittämiselle täyttöihin sekä tukiseinän rakentamiselle ja betonilaatan uusimiselle. Päätöksessä toiminnalle on lisäksi annettu erillisiä määräyksiä.

Hankkeessa ruopataan satama-aluetta ja uusitaan sataman eroosiolaatta suojaamaan laiturin alusrakennetta laivojen potkurivirtauksilta. Ruoppausmassa läjitetään sataman rakenteisiin ja vesialueelle rakennettavan tukiseinän taakse. Satama-aluetta laajennetaan vesialueelle.

Töistä aiheutuu lyhytaikaista, paikallista veden samentumista, ravinnekuormituksen lisääntymistä sekä mahdollisesti haitta-aineiden lisääntymistä. Lisäksi erityisesti paalutus aiheuttaa melua. Hanke tulee toteuttaa mahdollisimman yhtäjaksoisesti lintujen pääasiallisen pesimäajan 1.4.–31.7. ulkopuolella.

Ruoppausalueita on kaksi. Toinen sijaitsee rakennettavan eroosiolaatan alueella ja sen edustalla, toinen tulevan pistolaiturin kohdalla. Ruopattavan alueen kokonaispinta-ala saa olla enintään noin 4400 m2 ja -massamäärä noin 3500 m3.

Purettavan betonilaatan yläpuolelta ruopattavat massat on haitta-ainepitoisuuksiensa vuoksi ruopattava erikseen ja pidettävä erillään muista massoista kuljetuksen ja mahdollisen välivarastoinnin aikana. Välivarastointi on toteutettava siten, etteivät massat pääse takaisin mereen tulvan tai sateiden aikana.

Ruopattavan sedimentin laatu on selvitettävä ottamalla jokaista 500 m3:ta kohti vähintään yksi kokoomanäyte. Näytteiden laboratorioanalyysitulokset on toimitettava Varsinais-Suomen ELY-keskukselle ja Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Niiden yhteydessä on esitettävä ruoppausmassojen lopullinen sijoituspaikka sekä vertailu Valtioneuvoston asetuksen maaperän pilaantuneisuudesta ja puhdistuksen arvioinnista (214/2007) mukaisiin ylempiin ohjearvoihin.

Vesialuetta muutetaan satamakentäksi noin 550 m2. Sen täytössä saadaan käyttää ruoppausmassoja, joiden haitta-ainepitoisuudet alittavat valtioneuvoston asetuksen 214/2007 ylemmät ohjearvot. Purettavan betonilaatan alueelta ruopattavat valtioneuvoston asetuksen 214/2007 ylemmät ohjearvot ylittävät massat, rakentamisessa hyödyntämättömät massat sekä purettavan eroosiolaatan betonijäte on kuljetettava asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Satama-alueen reunan tukiseinän sisäpuolelle on asennettava suodatinkangas. Vettä ei saa kulkeutua mereen seinän yli, vaan sitä on tarvittaessa pumpattava umpisäiliöihin, joista se laboratoriossa tutkitun laadun perusteella johdetaan joko hulevesi- tai jätevesiviemäriin tai toimitetaan asianmukaiseen paikkaan.

Ruoppausalueille on asennettava ennen töiden aloittamista kuplaverho, jonka toimivuutta tulee arvioida päivittäin ja työt keskeyttää, mikäli verhon ulkopuolella vedessä havaitaan töistä aiheutunutta samentumaa.

Toiminnanharjoittajan on tarkkailtava hankkeen vaikutuksia merialueen tilaan. Täydennetty tarkkailusuunnitelma toimitetaan hyvissä ajoin hyväksyttäväksi ELY-keskukselle ja kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle. Tarkkailutuloksista on laadittava raportti, jossa arvioidaan hankkeen vaikutuksia meriveden tilaan ja esitetään myös vesienhallinnan kirjanpito.

Oheismateriaali 1​Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös 14.6.2023 Nro 167/2023, dnro ESAVI/25394/2022 Turun Satama Oy, Satama-alueen ruoppaaminen ja ruoppausmassojen sijoittaminen satamakentän rakenteisiin, Turku

Ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö ympäristöinsinööri Renja Rasimus:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.