Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta17206.07.20239

4457-2023 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla tammi-huhtikuussa 2023

Tiivistelmä:

Ilmanlaatu tammi-huhtikuussa 2023 oli Kauppatorin ja Ruissalon mittausasemilla pääasiallisesti hyvä tai tyydyttävä. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuuden raja-arvo ylittyi Kauppatorilla huhtikuussa neljä kertaa.

Rlupalk § 172

Ympäristönsuojelu, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto, ympäristötarkastaja Katja Holttinen 26.6.2023

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän toimesta ilmanlaatua mitataan Kaarinassa, Naantalissa, Paraisilla, Raisiossa ja Turussa yhteensä seitsemällä mittausasemalla. Vuoden 2023 alusta lähtien ilmanlaadun raportoinnissa on siirrytty kuukausittaisesta raportoinnista kausiraportointiin. Kausiraportti laaditaan kolme kertaa vuodessa, kattaen aina neljä kuukautta: tammi-huhtikuu, touko-elokuu ja syys-joulukuu.

Ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemellä. Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideita, rikkidioksidia sekä otsonia.

Ilmanlaatu oli tunti-indeksillä tarkasteltuna Turun mittausasemilla raportointikaudella suurimman osan ajasta hyvä tai tyydyttävä. Huhtikuussa ilmanlaatua heikensi korkeat hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ja ilmanlaatu luokiteltiin ajoittain huonoksi tai erittäin huonoksi.

Ruissalossa ilmanlaatua heikensi maalis- ja huhtikuussa otsoni, jonka pitoisuus kasvaa keväällä auringonvalon määrän lisääntyessä. Ilmanlaatu Ruissalossa oli kuitenkin heikoimmillaankin tyydyttävää tai välttävää.

Pölyisiä päiviä, jolloin hengitettävien hiukkasten pitoisuudet ylittivät raja-arvotason, oli raportointikaudella Turun kauppatorilla neljä. Raja-arvotason ylitykset osuivat huhtikuulle. Raja-arvotaso saa ylittyä 35 kertaa vuodessa ennen kuin raja-arvo ylittyy. Kaikki ylitykset johtuivat katujen pölyämisestä.

Oheismateriaali 1​Ilmanlaaturaportti tammi-huhtikuu 2023

Ympäristöinsinööri Renja Rasimus:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä ilmanlaadun kausiraportin ajalta 1.1.-30.4.2023 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.


Liitteet:

Rlupalk § 172
Liite 1:Ilmanlaaturaportti tammi-huhtikuu 2023