Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Ympäristöterveyspäällikkö | 9 | 09.06.2023 |
6721-2021 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55§:n mukainen määräys ja 56 §:n mukainen määräys kieltää jauhelihan valmistus elintarvikehuoneistossa Malan lihakauppa osoitteessa Eerikinkatu 5, 20100 Turku
Toimija
Malan Market
Eerikinkatu 5 as 15
20100 Turku
y-tunnus 3092308-4
Toimipaikan nimi ja osoite
Malan Market
Eerikinkatu 5 LH 17
20100 Turku
Päätöksen kohde
Elintarvikkeiden käsittely, jauhelihan valmistus
Asian selostus
Malan Market:n elintarvikehuoneistossa Malan Market osoitteessa Eerikinkatu 5, 20100 on tehty tarkastus 29.8.2022 ja 8.2.2023. Ympäristöterveys on ottanut lisäksi jauhelihan viranomaisnäytteitä (varsinainen näyte 8.6 ja uusi näyte 27.10) ja kummankin näytteen tulokset ovat olleet hygieeniseltä laadultaan huonot.
Tarkastuksella 29.8.2022 todettiin, että Malan Lihakaupan omavalvontanäytteitä ei ole otettu. Toimijan tulee tutkia elintarvikkeita mikrobikriteeriasetuksen mukaisesti. Lisäksi toimijan tulee ottaa pintapuhtausnäytteitä lihojen käsittely- ja tarjoilupinnoilta sekä laitteista. Ympäristöterveyden ottamat jauhelihatutkimukset 8.6.2022 osoittavat, että lampaan jauhelihan laatu oli huono. Jauhelihan aerobisten mikro-organismien määrä oli 110 000 000 pmy/g, jonka lisäksi jauhelihassa oli E.coleja 150 pmy/g. Aerobisten mikro-organismien määrään vaikuttaa mm. elintarvikkeiden ikä, säilytyslämpö ja valmistus- ja käsittelyhygienia. E. coli – bakteerien esiintyvyys ja korkeiden kokonaisbakteerien määrä ovat merkkejä huonosta käsittelyhygieniasta. Toimijaa kehotettiin aloittaa omavalvontanäytteiden tutkiminen 28.11.2022 mennessä. Tuloksia näytteenotosta ei ole esitetty. Tarkastuksella todettiin myös, että lihan käsittelytilan lämpötila oli tarkastushetkellä 18,3°C astetta, koska toimija ei ollut laittanut lihanleikkuuhuoneen ilmastointilaitetta päälle töihin tullessaan. Toimija leikkaa lihaa lihanleikkuuhuoneessa lihavannesahalla sekä tekee jauhelihaa lihamyllyllä päivittäin aina tilauksesta. Toimija mukaan lihavannesaha ja lihamylly puhdistetaan ja pestään päivittäin päivän loputtua.
Tarkastuksella 8.2.2023 todettiin, että toimija leikkaa lihaa lihanleikkuuhuoneessa lihavannesahalla sekä tekee jauhelihaa lihamyllyllä päivittäin tilauksesta. Toimija mukaan lihavannesaha ja lihamylly puhdistetaan ja pestään päivittäin päivän loputtua. Lämpötila lihan käsittelyhuoneessa oli tarkastuksella 19,5°C astetta. Toimija laittoi huomautuksesta jäähdytyslaitteen päälle ja lihanleikkuuhuoneen lämpötila oli tarkastuksen lopussa 16,8°C astetta. Näytetulokset 27.10 otetussa jauhelihanäytteessä kokonaisbakteerien osalta oli yli 250 000 000 pmy/g ja tulos on huono. E.coli oli tässä näytteessä alle 10 ja tulos siltä osin hyvä. Toimijaa kehotettiin selvittämään mistä huonot jauhelihatulokset johtuvat, selvittää käsittelyn aikana tapahtuvat virheet sekä korjata ne ja aloittaa säännölliset pintahygienia- ja elintarvikkeiden tutkimukset. Toimijaa kehotettiin jatkamaan korjaavien toimien suorittamista, kunnes virhe on löydetty ja jauhelihan omavalvontanäytetulokset ovat hyviä. Elintarvikenäytteet tulee tutkia hyväksytyssä elintarvikelaboratoriossa. Tutkitut näytetulokset pyydettiin toimittamaan ympäristöterveyteen 31.3.2023 mennessä. Annettuun määräaikaan ei ole toimitettu tuloksia. Toimijaa on pyydetty lisäksi ilmoittamaan samassa aikataulussa ympäristöterveydelle paljonko naudanlihaa ja lammasta käsitellään vuodessa elintarvikehuoneistolla ja paljonko jauhelihaa valmistetaan elintarvikehuoneistossa vuoden aikana. Tietoja ei ole toimitettu. Tarkastuksella myös todettiin, ettei toiminnalla ole kirjallista omavalvontasuunnitelmaa ja sen laatiminen on välttämätöntä havaittujen puutteiden johdosta. Omavalvontasuunnitelma tuli laatia 8.5.2023 mennessä. Omavalvontaa ei ole esitetty.
Toimijalle on annettu hallintolain mukaisesti mahdollisuus antaa kirjallinen vas-tine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista. Toimija ei ole toimittanut vastinetta annetussa määräajassa.
Tarkastuksissa havaitut puutteet Malan Market elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille.
PäätösMäärään elintarvikelain 56 §:n nojalla, että toimijan Malan Market tulee lopettaa jauhelihan valmistus toistaiseksi. Kielto astuu voimaan välittömästi tai viimeistään 1 viikon kuluessa päätöksen tiedoksiannosta.
Määrään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että toimijan Malan Market tulee tehdä seuraavat toimenpiteet välittömästi tai viimeistään 1 kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksiannosta
1. Toimijan tulee toimittaa ympäristöterveydelle selvitys toimenpiteistä jauhelihan hygieenisen laadun varmistamiseksi.
2. Toimijan tulee toimittaa ympäristöterveydelle tutkitut pintahygienia- ja jauhelihanäytetulokset.
3. Mikrobikriteeriasetuksen mukainen elintarvike- ja pintahygienia- näytteenotto tulee aloittaa. Tuloksista tulee pitää kirjaa.
4. Toimijan tulee toimittaa ympäristöterveydelle seuraavat tiedot
5. Riittävä, kirjallinen omavalvontasuunnitelma, joka sisältää mm. mikrobikriteeriasetuksen mukaisen pintahygienia- ja elintarvikenäytteenottosuunnitelman ja ohjeen kylmäketjun katkeamattomuuteen ja lämpötilavalvontaan sekä muut tarpeelliset ohjeet toiminnan hygienian turvaamiseksi.
Jauhelihan valmistus kielletään toistaiseksi, koska toimija ei pysty takaamaan jauhelihan turvallista valmistamista nykyisillä toimilla.
Edellytykset kiellon purkamiseksi on, että jauhelihan valmistamisessa korjataan nykyisen prosessin virheet
Toimija ei itse määrittele kiellon purkua, vaan sen tekee viranomainen erikseen tekemällään asiakirja- ja/tai kohdekäyntitarkastuksella.
Päätöksen perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia.
Elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. Toimijan on huolehdittava myös siitä, että elintarvikkeet tai niistä annettavat tiedot eivät johda kuluttajaa harhaan.
Elintarviketoiminnan tulee olla sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikelainsäädännön mukaiset vaatimukset. (Elintarvikelaki 6§)
Elintarvikealan ja kontaktimateriaalialan toimijalla on oltava järjestelmä, jonka avulla toimija tunnistaa ja hallitsee toimintaansa liittyvät vaarat ja varmistaa, että toiminta täyttää elintarvikesäännöksissä asetetut vaatimukset. Toimijan on kirjattava omavalvonnan tulokset riittävällä tarkkuudella. (Elintarvikelaki 15§)
Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset. (EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3)
Elintarviketoimintaan liittyvien omavalvonnan kirjausten on sisällettävä tallenteet omavalvonnan toteuttamisesta, siihen liittyvistä mittauksista, tutkimuksista ja selvityksistä sekä tehdyistä korjaavista toimenpiteistä ja ilmoituksista viranomaiselle.
Toimijan on säilytettävä omavalvonnan kirjauksia vähintään yksi vuosi elintarvikkeen viimeisen käyttöajankohdan tai vähimmäissäilyvyysajan jälkeen tai vähintään yksi vuosi elintarvikkeen käsittelystä, jos edellä mainittuja päiväysmerkintöjä ei vaadita, jollei asiasta ole toisin säädetty. Toimijan on lisäksi säilytettävä tehtyjen tutkimusten viimeisimmät tulokset. Kirjausten on oltava valvontaviranomaisen saatavilla.
Valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos:
1) elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia; tai
2) elintarvikkeesta tai elintarvikekontaktimateriaalista annetut tiedot voivat aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai johtaa kuluttajaa harhaan. Elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa (Elintarvikelaki 55 §).
Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikkeen alkutuotannon, valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, tarjoilun ja muun luovutuksen sekä käytön elintarvikkeen valmistuksessa, jos elintarvike tai siitä annetut tiedot, alkutuotantopaikka tai elintarvikehuoneisto tai siellä harjoitettava elintarviketoiminta on sellaista, että se aiheuttaa tai sen voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.
Valvontaviranomainen voi kieltää elintarvikekontaktimateriaalin valmistuksen, sisämarkkinakaupan, viennin, tukkukaupan ja muun jakelun, jos elintarvikekontaktimateriaali tai siitä annettavat tiedot tai kontaktimateriaalitoiminta ovat sellaiset, että ne aiheuttavat tai niiden voidaan perustellusta syystä epäillä aiheuttavan vakavaa vaaraa ihmisen terveydelle tai vaaraa sellaisen elintarvikesäännösten vastaisuuden takia, jota ei voida poistaa.
Kielto voidaan määrätä väliaikaiseksi asian selvittämisen tai epäkohdan korjaamisen ajaksi. Väliaikainen kielto on voimassa, kunnes valvontaviranomainen antaa asiassa lopullisen ratkaisunsa. Valvontaviranomaisen tulee omalta osaltaan huolehtia siitä, että asiassa tarvittavat selvitykset tehdään viivytyksettä. (Elintarvikelaki 56§)
1. Elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että elintarvikkeet täyttävät liitteessä I vahvistetut asiaa koskevat mikrobiologiset vaatimukset. Tätä varten elintarvikealan toimijoiden on toteutettava kaikissa elintarvikkeiden tuotanto-, käsittely- ja jakeluvaiheissa, myös vähittäismyyntivaiheessa, toimenpiteitä osana HACCP-periaatteisiin perustuvia menettelyitä ja hyvien hygieniakäytäntöjen täytäntöönpanoa seuraavien seikkojen varmistamiseksi:
a) raaka-aineiden ja elintarvikkeiden hankinta, käsittely ja jalostus toteutetaan heidän valvonnassaan siten, että prosessin hygieniavaatimukset täyttyvät;
b) elintarvikkeiden turvallisuutta koskevat vaatimukset, joita sovelletaan tuotteiden koko myyntiajan, täyttyvät kohtuullisesti ennakoitavissa jakelu-, varastointi- ja käyttöolosuhteissa. (Komission asetus (EY) 2073/2005 3 artikla)
1. Elintarvikealan toimijoiden on tarvittaessa käytettävä liitteessä I esitettyjen vaatimusten mukaista mikrobiologista testausta validoidessaan ja tarkastaessaan HACCP-periaatteisiin perustuvien menettelyidensä tai muiden hyvien hygieniakäytäntöjensä moitteetonta toimintaa.
2. Elintarvikealan toimijoiden on päätettävä asianmukaisesta näytteenottotiheydestä, paitsi jos liitteessä I säädetään erityisestä näytteenottotiheydestä, jolloin näytteet on otettava vähintään liitteessä I säädetyllä tiheydellä. Elintarvikealan toimijoiden on tehtävä tämä päätös HACCP-periaatteisiin perustuvien menettelyiden ja hyvien hygieniakäytäntöjen puitteissa ottaen huomioon elintarvikkeiden käyttöohjeet.
Näytteenottotiheyttä voidaan muuttaa elintarvikealan yrityksen luonteen ja koon mukaisesti sillä edellytyksellä, että elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu. (Komission asetus (EY) 2073/2005 4 artikla)
2. Näytteitä on otettava käsittelyalueilta ja elintarviketuotantoon käytetyistä laitteista, kun näytteenotto on tarpeen sen varmistamiseksi, että vaatimukset täytetään. Näytteenotossa on käytettävä vertailumenetelmänä ISO-standardia 18593. (Komission asetus (EY) 2073/2005 5 artikla)
2. luku. Prosessin hygieniavaatimukset: 2.1. Liha ja lihatuotteet (Komission asetus (EY) No 2073/2005 Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset liite1)
Kuuleminen
Hallintolain mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä toimijalla on mahdollisuus antaa kirjallinen vastine valmisteilla olevasta päätösehdotuksesta ja sen perusteluista.
Sovellettavat säännökset
Elintarvikelaki 297/2021 6§, 15§, 55 §, 56§, 59§, 68§, 78 §
Hallintolaki (434/2003) 34 §
EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II 3 artikla
Komission asetus (EY) 2073/2005 3 artikla, 4 artikla, 5 artikla, liite1
Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja 29.8.2022
Tarkastuspöytäkirja 8.2.2023
Tutkimusraportti 8.6.2022
Tutkimusraportti 27.10.2022
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle.
Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.
Voimassaoloaika
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)
Lisätietoja
Lisätietoja antaa Jari Tulonen puh 040 152 3309, e-mail. jari-pekka.tulonen(at)turku.fi ja ympäristöterveyspäällikön varahenkilö Jari Jokinen puh. 040 558 3446, e-mail. jari.jokinen(at)turku.fi
Allekirjoitukset
Päivi Nurmi
vs. ympäristöterveyspäällikkö
Oikaisuvaatimusohje on päätöksen liitteenä.
Jakelu
aoMalan Market
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta