Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu | |||
Ympäristönsuojelupäällikkö | 53 | 08.06.2023 |
258-2020 (11 03 08)
Päätös ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukaisesta leirintäaluetta koskevasta ilmoituksesta, Mäntyniemen leirintäalue, Papinsaari, Turku
Ympäristötarkastaja Katja Holttinen 4.4.2023:
Asia
Ulkoilulain (606/1973) mukainen ilmoitus leirintäalueesta, Mäntyniemen leirintäalue, Papinsaari, Turku
Leirintäalueilmoitus
Leirintäalueen nimi
Mäntyniemen leirintäalue
Leirintäalueen pitäjä
Posti- ja logistiikka Unioni ry (PAU), Varsinais-Suomen osasto ry. 0142203-7
Ilmoituksen vireille tulo
Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaiselle osoitettu ulkoilulain (606/1973) 20 §:n mukainen leirintäalueilmoitus on jätetty 31.7.2020. Ilmoitusta on täydennetty 15.1.2021 ja 15.2.2021
Mäntyniemen leirintäalue on ollut toiminnassa jo useita vuosia ja ilmoituksen tullessa vireille leirintäalue on aktiivisessa toiminnassa. Toiminnalle on leirintäalueilmoituksen johdosta 23.4.1997 annettu määräaikainen 31.12.2002 asti voimassa oleva päätös.
Ilmoitusvelvollisuus ja toimivaltainen viranomainen
Ulkoilulain § 20 mukaan leirintäalueen perustamisesta ja alueen toiminnan olennaisesta muuttamisesta on viimeistään kolme kuukautta ennen toiminnan aloittamista ja muuttamista tehtävä kirjallinen ilmoitus alueen sijaintikunnan määräämälle viranomaiselle.
Ilmoituksen tulee sisältää tarpeelliset tiedot leirintäalueen pitäjästä ja alueen sijainnista sekä toiminnan luonteesta ja laajuudesta.
Päätös ulkoilulain mukaisissa asioissa on delegoitu ympäristönsuojelupäällikölle.
Toiminta ja sijainti
Leirintäalue sijaitsee Papinsaaressa, ilmoittajan omistamalla kiinteistöllä 853-437-3-23 Tallnäs, osoitteessa Posteljooninkuja 7, Turku. Leirintäalueen pinta-ala on noin neljä hehtaaria. Leirintäalue on tarkoitettu PAU ry:n jäsenille perheineen.
Majoitustoimintaan on 13 leirintämökkiä, joiden majoituskapasiteetti on yhteensä 39 henkeä. Leirintäalueen toimintakausi on 1.5.–31.8.
Vesi- ja jätevesihuolto
Leirintäalueelle tulee kunnallinen vesijohto, vesipisteet ovat saunassa, päärakennuksessa sekä neljässä mökissä. Päärakennuksesta ja saunasta pesuvedet johdetaan harmaavesisuodattimeen.
Alueella on kolme kuivakäymälää. Yhteiskäymälän kompostilaatikko on tilavuudeltaan noin 2m3. Kompostilaatikko tyhjennetään kahden vuoden välein ja viedään jatkokäsittelyyn kompostointilaitokseen.
Jätehuolto
Polttokelpoiselle jätteelle kolme kuuden sadan litran keräysastiaa, lisäksi kerätään metallia ja paperia. Leirintäalueen isäntä kerää ongelmajätteet ja toimittaa ne vastaanottopisteelle.
Turvallisuus ja vartiointi
Leirintäalueen isäntä valvoo alueella. Mökeissä on palovaroitin. Päätalossa jauhesammutin, paarit sekä ensiapupakkaus.
Kaavoitus
Hirvensalon osayleiskaavassa (853 13/2007) alue sijaitsee loma-asuntoalueella (RA-3), jossa Natura-alueeseen rajoittuvalla ja siihen sisältyvällä alueella tulee ottaa huomioon, mitä Natura-alueiden suojelusta on luonnonsuojelulaissa säädetty. Mikäli alueelle osoitetaan uudisrakentamista, tulee ennen rakennusluvan myöntämistä pyytää lausunto luonnonsuojelulain 65 §:ssä määritellyltä viranomaiselta. Käyttötarkoituksen muuttaminen ympärivuotiseksi asunnoksi ei ole mahdollista. Uusia rakennuspaikkoja ei saa muodostaa. Olemassa olevien rakennusten korjaaminen ja vähäinen laajentaminen on sallittua.
Papinsaaren asemakaavassa (853 6/1987) alue sijaitsee loma-asuntojen korttelialueella (RA).
Ilmoituksen käsittely
Leirintäalueilmoituksesta ja sen täydennyksistä on pyydetty lausunnot Varsinais-Suomen aluepelastuskeskukselta, Varsinais-Suomen Ely-keskukselta, Lounais-Suomen poliisilaitokselta sekä Turun kaupungin ympäristöterveydeltä.
Varsinais-Suomen Ely-keskus
Varsinais-Suomen Ely-keskus on lausunnossaan todennut, että Mäntyniemen leirintäalue rajautuu Rauvolanlahden Natura-alueeseen FI0200060. Friskalanlahti muodostaa yhdessä Rauvolanlahden kanssa linnustollisesti arvokkaan kokonaisuuden sisältyen valtakunnalliseen lintuvesiensuojeluohjelmaan, Friskalanlahti ja Rauvolanlahti LVO020047. Em. alueelle on perustettu Friskalanlahden luonnonsuojelualue YSA204723. Leirintäalueen käytöstä aiheutuu liikkumista (virkistyskäyttö, retkeily) myös leirintäalueen läheisyydessä olevilla alueilla.
Leirintäalueen käyttäjiä tulisi informoida Rauvolanlahden Natura-alueesta ja em. luontoarvojen suojelemiseksi perustetusta luonnonsuojelualueesta sekä siihen sisältyvistä suojelumääräyksistä (ml. liikkumisrajoitukset, eläinten häirintäkielto ja pesien vahingoittamiskielto). Em. luonnonsuojelualueella on liikkuminen kielletty maastoon merkittyjen polkujen ulkopuolella 1.4.-31.7. ja liikkuminen moottoriajoneuvolla, polkupyörällä tai ratsain on kielletty.
Suositeltavaa olisi, että leirintäalueella saatavilla oleva tietomateriaali arvioitaisiin ja työstettäisiin yhdessä Turun kaupungin ympäristönsuojelutoimen kanssa.
Turun kaupungin ympäristöterveys
Turun kaupungin ympäristöterveys on lausunnossaan todennut, että talousvesi tulisi tutkituttaa säännöllisesti ja tulokset olla alueen käyttäjien nähtävillä. Kun toiminta järjestetään esitetyllä tavalla ja varmistutaan talousveden laadusta mahdollisten käyttökatkojen jälkeen, leirintäalueesta ei ole odotettavissa haittaa tai vaaraa terveydelle.
Lounais-Suomen poliisilaitos
Lounais-Suomen poliisilaitos on lausunnossaan todennut, että alue soveltuu leirintäalueeksi, eikä sillä ole huomautettavaa ilmoituksen suhteen.
PäätösYmpäristönsuojelupäällikkö hyväksyy Posti- ja logistiikka Unioni ry:n Mäntyniemen leirintäaluetta koskevan ulkoilulain mukaisen leirintäalueilmoituksen. Leirintäalueen pitäminen on toteutettava oheisten määräysten mukaisesti:
Ratkaisun perustelut
Ulkoilulain 19 §:ssä on vähimmäisvaatimukset, jotka leirintäalueen on täytettävä. Niiden mukaan leirintäalue ei saa aiheuttaa vaaraa tai terveydelle, vahingoittaa luontoa, aiheuttaa ympäristön pilaantumista tai roskaantumista, vähentää merkittävästi ympäristön viihtyisyyttä, vaarantaa liikenneturvallisuutta eikä loukata muulla näihin rinnastettavalla tavalla yleistä etua. Lisäksi toiminnalle on oltava maanomistajan lupa.
Ilmoituksen ja annettujen määräysten mukaisesti toimittuna leirintäalueen voidaan katsoa täyttävän ulkoilulain vaatimukset.
Määräysten perustelut
Tässä päätöksessä annetuilla määräyksillä varmistetaan, että leirintäalue täyttää ulkoilulain 19 §:n vaatimukset.
Toiminnanharjoittajan on varmistettava, että leirintäaluetta hoidetaan ja käytetään asianmukaisesti turvallisuus ja ympäristönäkökohdat huomioiden. (määräykset 1-6)
Jätehuoltoa koskevat määräykset on annettu asianmukaisen jätehuollon järjestämiseksi sekä roskaantumisen, ympäristön pilaantumisen ja viihtyvyyshaitan ehkäisemiseksi. (määräys 3-4)
Sovelletut oikeusohjeet
Ulkoilulaki (606/1973 UlkL) 18-24, 2 ja 30a §
Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 7, 14-17 §
Jäteasetus (978/2021) 10, 21 §
Hallintolaki (434/2003) 55, 62b
Laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa (808/2003) 7, 13-16 §
Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset
Päätöksen voimassaolo
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Toiminnan olennainen muuttaminen edellyttää uutta ilmoitusta. Tämä päätös on voimassa, kunnes uusi ilmoitus on käsitelty.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen saa hakea muutosta valittamalla Turun hallinto-oikeuteen (UlkL 30a §). Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.
Renja Rasimus
ympäristöinsinööri
ympäristönsuojelupäällikön varahenkilö
Jakelu
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoPAU:n Varsinais-Suomen osasto ry
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta