Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta14708.06.20233

4844-2020 (10 03 00)

Teettämisuhan asettaminen, Linnankatu 73

Tiivistelmä:

Osoitteessa Linnankatu 73 sijaitseva rakennus on tuhoutunut osittain tulipalossa. Kiinteistön omistaja on määrätty huolehtimaan alueen aitaamisesta ja rakennuksen suojaamisesta sekä seuraamaan sen rakenteiden kuntoa ja toimittamaan kuntotutkimus. Rakennusvalvonta on todennut, että tonttia ei ole aidattu eikä rakennusta suojattu. Lautakunnalle esitetään, että kiinteistön omistaja määrätään teettämisuhalla aitaamaan tontti ja suojaamaan rakennus sekä tukemaan sen rakenteet.

Rlupalk § 147

Ympäristölakimies Nina Mattila, valvontalakimies Esa Mettälä 8.6.2023

Kiinteistö:

853-9-56-2

Osoite:

Linnankatu 73

Omistaja:

Asunto Oy Turun Linnankatu 73 (2362181-1), käyntiosoite: Linnankatu 73, 20100 TURKU

Kuvaus asiasta

Kiinteistöllä 853-9-56-2 sijaitsevien rakennusten kunnossapito on laiminlyöty. Tontilla sijaitsee kaksi asemakaavassa (15.2.2014) merkinnällä Sr-2 suojeltua kulttuurihistoriallisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokasta rakennusta.​ Lautakunta on 28.5.2020 § 102 päätöksellä velvoittanut kiinteistön omistajan kunnostamaan asemakaavalla suojellut rakennukset juoksevan uhkasakon uhalla. Kiinteistön omistaja ei ole ryhtynyt toimenpiteisiin määräaikaan mennessä. Lautakunta on 15.09.2021 § 260 tuominnut uhkasakon ja asettanut uuden uhkasakon. Hallinto-oikeus on 13.4.2023 hylännyt kiinteistön omistajan valituksen, mutta pidentänyt määräaikaa velvoitteiden noudattamiseksi 16.10.2023 saakka.

Rakennusvalvonta on saanut tietoonsa 27.4.2023, että tontilla on ollut tulipalo, joka on vaurioittanut tontin suojeltua rakennusta 103337922B. Lautakunnalle tuodaan myöhemmin erikseen päätettäväksi rakennusten kunnostamisvelvoitetta koskeva asia.

Rakennusvalvonta on tehnyt tontille tarkastuksen 4.5.2023, johon osallistui myös kiinteistön omistajan edustaja. Rakennus- ja lupalautakunta on 11.5.2023 § 120 on antanut kiinteistön omistajalle seuraavan määräyksen:

Rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 853-9-56-2 haltijan Asunto Oy Turun Linnankatu 73:n saattamaan rakennuspaikan ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Kiinteistön haltijan tulee suorittaa välittömästi ja viimeistään 7 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista seuraavat toimenpiteet:

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Rakennus 103337922B tulee suojata säältä ja vahingonteolta.

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Rakennuksen rakenteet tulee tukea siten, ettei rakennus tai sen kantava runko vaurioidu enempää, eikä rakennuksen palaneista osista muodostu riskiä henkilöturvallisuudelle. Turvaamistoimenpiteet eivät saa vaarantaa suojellun rakennuksen suojeluarvoja.

Lisäksi kiinteistön haltijan pitää toimittaa viimeistään kahden kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista kuntotutkimus terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. Selvityksen yhteydessä on rakennusvalvontaan toimitettava suunnitelma suojellun rakennuksen kunnostustoimenpiteistä.

Kiinteistön haltijan tulee seurata rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa.

Lautakunnan päätös on annettu haastemiehen välityksellä 15.5 tiedoksi Asunto Oy Turun Linnankatu 73:n hallituksen puheenjohtajalle.

Suoritetut toimenpiteet ja nykytilanne

Rakennusvalvonta teki tarkastuksen tontilla ja sen ympäristössä 25.5.2023. Rakennuksen ja sen ympäristön siivoamis- ja suojaamistoimenpiteitä oli tuolloin aloitettu ja irtonaista hiiltynyttä materiaalia kerättiin pois.

Rakennusvalvonta on yhdessä museon edustajan kanssa tehnyt tontilla ja sen ympäristössä uuden tarkastuksen 8.6.2023. Tarkastuksessa on todettu, että vaikka suojaamistoimenpiteitä on aloitettu, niitä ei ole miltään osin saatettu lautakunnan päätöksessä 11.5.2023 § 120 edellytetylle tasolle. Tontin ympäristöä kadulla on siistitty, pieni osa rakennuksen hiiltyneistä kattorakenteista on poistettu ja muutamia ikkunoita on peitetty vanerilla. Tehdyt toimenpiteet eivät ole riittäviä poistamaan henkilöturvallisuuteen liittyviä riskejä, tonttia ei ole aidattu siten, että ulkopuolisilta pääsy tontille on estetty. Rakennusta ei myöskään ole miltään osin suojattu säältä ja vahingonteolta eikä rakennuksen rakenteita ole millään tavalla tuettu.

Kuuleminen

Päätös tehdään asianosaista kuulematta, koska kuulemisesta aiheutuva asian käsittelyn viivästyminen aiheuttaa huomattavaa haittaa ihmisten terveydelle, yleiselle turvallisuudelle taikka ympäristölle.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 166 §:n mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä. Rakennus ja sen energiahuoltoon kuuluvat järjestelmät on pidettävä sellaisessa kunnossa, että ne rakennuksen rakennustapa huomioon ottaen täyttävät energiatehokkuudelle asetetut vaatimukset. Kaavassa suojelluksi määrätyn tai rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla suojellun rakennuksen käytössä ja kunnossapitämisessä on lisäksi otettava huomioon rakennussuojelun tarkoitus. Jos rakennuksen kunnossapitovelvollisuus laiminlyödään, kunnan rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen korjattavaksi tai sen ympäristön siistittäväksi. Jos rakennuksesta on ilmeistä vaaraa turvallisuudelle, tulee rakennus määrätä purettavaksi tai kieltää sen käyttäminen. Ennen korjauskehotuksen antamista rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä rakennuksen omistajan esittämään rakennusta koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. Rakennuksen omistajan on seurattava rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa.

MRL:n 170.1 §:n mukaan, jos rakennus on osaksi tai kokonaan tuhoutunut, rakennustyö on jätetty kesken tai rakennuksen käyttämisestä on luovuttu, rakennuspaikka ympäristöineen on saatettava sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on myös riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Asemakaavalla suojeltu rakennus 103337922B on vaurioitunut tulipalon seurauksena ja sen katto on suurilta osin tuhoutunut. Tällaisena rakennus vaarantaa alueella liikkuvien tai muutoin oleskelevien henkilöiden turvallisuuden. Rakennuksesta irronneet osat saattavat levitä tontin ulkopuolelle ja aiheuttaa vaaratilanteita ja ympäristön roskaantumista. Rakennusvalvonta arvioi, että tontti on turvallisuussyistä aidattava ja rakennus suojattava säältä välittömästi, jotta se ei vaurioidu lisää. Tontin haltijan on seurattava rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa ja tuettava niitä.

Uhkasakkolain 14.1 §:n mukaan teettämisuhka asetetaan määräämällä päävelvoite noudatettavaksi uhalla, että tekemättä jätetty työ tehdään laiminlyöjän kustannuksella. Uhkasakkolain 14.3 §:n mukaan teettämisuhkaa ja keskeyttämisuhkaa asetettaessa noudatetaan muutoin soveltuvin osin, mitä uhkasakosta 6, 7 ja 12 §:ssä säädetään.

Kiinteistön haltijan tulee toimittaa myös kuntotutkimus terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi ja suunnitelma suojellun rakennuksen kunnostustoimenpiteistä lautakunnan aiemman päätöksen mukaisesti. Kiinteistön haltijan tulee seurata rakennuksen kantavuuden kannalta keskeisten rakenteiden kuntoa.

Hallintolain 47 f §:n 2 momentin mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana, jos laissa niin säädetään tai jos päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti, tai jos päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Hallintoprosessilain 122.3 §:n mukaan päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaa vailla olevana myös, jos: 1) laissa niin säädetään; 2) päätös on luonteeltaan sellainen, että se on pantava täytäntöön heti; 3) päätöksen täytäntöönpanoa ei yleisen edun vuoksi voida lykätä. Hallintoprosessilain 123.1 §:n mukaan hallintotuomioistuin voi valituksen ollessa vireillä kieltää päätöksen täytäntöönpanon, määrätä täytäntöönpanon keskeytettäväksi tai antaa päätöksen täytäntöönpanoa koskevan muun määräyksen. Täytäntöönpanomääräys voidaan kohdistaa myös osaan päätöksestä.

Koska tilanteesta aiheutuu välitöntä vaaraa, asemakaavalla suojeltu rakennus vaurioituu lisää, mikäli sitä ei suojata säältä välittömästi, lautakunnan aiempaa määräystä ei ole noudatettu ja valitus päätöksestä on todennäköinen, päätöksen luonne ja yleinen etu edellyttävät päätöksen välitöntä täytäntöönpanoa.

Lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 166 §, 170.1 §

Hallintolaki 34 §, 47 f § 2 momentti

Uhkasakkolaki 6 §, 7 §, § 12 §, 22 §, 14 §, 18 §, 19 §, 22 §

Oheismateriaali 1​Valokuvat 23.5.2023​

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää velvoittaa kiinteistön 853-9-56-2 haltijan Asunto Oy Turun Linnankatu 73:n saattamaan rakennuspaikan ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä. Rakennus on riittävästi suojattava säältä ja mahdolliselta vahingonteolta.

Kiinteistön haltijan tulee suorittaa välittömästi ja viimeistään 7 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista seuraavat toimenpiteet:

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Rakennus 103337922B tulee suojata säältä ja vahingonteolta.

-​ ​ ​ ​ ​ ​​ Rakennuksen rakenteet tulee tukea siten, ettei rakennus tai sen kantava runko vaurioidu enempää, eikä rakennuksen palaneista osista muodostu riskiä henkilöturvallisuudelle. Turvaamistoimenpiteet eivät saa vaarantaa suojellun rakennuksen suojeluarvoja.

Velvoite asetetaan uhalla, että laiminlyödyt toimenpiteet teetetään Asunto Oy Turun Linnankatu 73:n kustannuksella.

Koska teettämisuhka on asetettu kiinteää omaisuutta koskevan päävelvoitteen tehosteeksi, velvoitetun on uhkasakkolain 18 §:n mukaisesti omaisuuden tai sen käyttöoikeuden luovuttaessaan ilmoitettava luovutuksensaajalle, minkälainen päävelvoite ja uhka sitä koskee. Velvoitetun on lisäksi ilmoitettava uhan asettaneelle viranomaiselle luovutuksensaajan nimi ja osoite.

Uhkasakkolain 19 §:n mukaisesti Maanmittauslaitokselle lähetetään ilmoitus kiinteistöä koskevasta päävelvoitteesta ja sen tehosteeksi asetetusta uhasta merkinnän tekemiseksi kiinnityksistä pidettävään rekisteriin.

Samalla päätetään, että tämä päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto Oy Turun Linnankatu 73