Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta14508.06.20231

6256-2017 (241, 223)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Ravintolan terassin rakentaminen vähäisenä poikkeuksena, 853-7-12-1001

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen terassin rakentamisen ja aitaamisen osalta, koska sitä ei voida pitää vähäisenä poikkeuksena, ja hylännyt hakijan rakennuslupahakemuksen. Hallinto-oikeus ei tutki vaatimusta ravintolarakennuksen purkamisesta. Hallinto-oikeus hylkäsi valittajan vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta.

Rlupalk § 145

Lakimiesharjoittelija Joona Keski-Luoma/ ympäristölakimies Esa Mettälä 8.6.2023:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on 13.10.2021 päätöksellään 287 § myöntänyt Osakeyhtiö Eerikinkatu 23:lle rakennusluvan seuraaville muutoksille liittyen aiemmin myönnettyjen rakennuslupien 2017-748 ja 2018-1484 yhteydessä hyväksyttyihin suunnitelmiin:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Sisäpihalle ravintolan terassi katoksineen sekä varatie naapuriyhtiön pihalle

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Raitisilmalaitteen siirtäminen sisäpihan terassilla tontin ulkoseinän viereen

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Uuden iv-kanavan ja -päätelaitteen sekä seinustalla olevan kanavan verhoaminen yhtenäisillä laitesuojasäleiköillä

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Aitaaminen

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Aita rajaamaan terassia olemassa olevan betonimuurin päälle

Päätöksessä on myönnetty maankäyttö ja rakennuslain 175 §:n mukainen vähäinen poikkeaminen, jonka mukaan terassi katoksineen voidaan toteuttaa piha-alueella, vaikka se on kaavassa määritelty käyttötavan osalta pysäköintiin.

Asunto Oy Humalkivi valitti päätöksestä. Valituksen mukaan lautakunnan päätös on kumottava ensisijaisesti menettelyvirheen vuoksi. Toissijaisesti päätös on kumottava ja lupahakemus hylättävä muilta kuin raitisilmalaitteen siirtämistä koskevilta osin. Piharavintola tulee kokonaisuudessaan purkaa. Turun kaupunki on velvoitettava korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut laillisine korkoineen.

Hallinto-oikeuden päätös

Hallinto-oikeus kumoaa rakennus- ja lupalautakunnan päätöksen ja hylkää rakennuslupahakemuksen siltä osin, kuin siinä on myönnetty lupa terassin ja sitä ympäröivän aidan rakentamiseksi.

Hallinto-oikeuden mukaan vuoden 2017 lainvoimaisella rakennusluvalla on sinänsä jo ratkaistu se, ettei kyseistä piha-aluetta tosiasiassa enää voida käyttää asemakaavan käyttötarkoituksen mukaisesti pysäköintiin, kun tuon luvan myötä ensimmäisen kerroksen tasoon on rakennettu hotellin aputiloja ja pihakannen ajoluiska on korvattu portailla. Nyt haettu rakentamistoimenpide tosiasiallisesti muuttaa vielä lisää piha-alueen kaavan mukaista käyttötarkoitusta, jonka mukaan sisäpiha on tarkoitettu pysäköintiin ja pääosin rakentamattomaksi. Nyt haettuun muutokseen liittyy erityisesti hankkeen sijoittuminen ja sen koko huomioon ottaen väistämättä kaavan käyttötarkoituksesta poikkeavia vaikutuksia myös naapurustoon. Edellä mainittujen seikkojen perusteella hankkeessa ei ole kysymys sellaisesta MRL 175 §:n tarkoittamasta vähäisestä poikkeamisesta, joka voitaisiin myöntää rakennusluvan yhteydessä, minkä vuoksi se edellyttää MRL 171 §:n mukaista poikkeuslupaa.

Näin ollen hallinto-oikeuden mukaan lautakunnan päätös on terassin rakentamisen ja aitaamisen osalta lainvastainen. Päätös on näiltä osin kumottava ja rakennuslupahakemus hylättävä. Koska päätös kumotaan osittain sillä perusteella, ettei poikkeamista voida pitää vähäisenä, hallinto-oikeus ei lausu muista valitusperusteista.

Hallinto-oikeuden ratkaisun mukaan se ei tutki vaatimusta ravintolarakennuksen purkamisesta, koska sen toimivaltaan ei kuulu velvoittaa hakijaa rakennuksen purkamiseen.

Hallinto-oikeus hylkää vaatimuksen oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Hallinto-oikeuden mukaan asian laatu ja tulkinnanvaraisuus huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että Asunto Oy Humalkivi vastaa oikeudenkäyntikuluistaan.

Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen kirjallisella valituksella, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valitus on tehtävä viimeistään 3.7.2023.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 1.6.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.