Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristönsuojelupäällikkö4124.05.2023 

2886-2023 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 §:n mukainen päätös koskien Turun Linnanpuistossa järjestettävien festivaalien meluntorjuntailmoitusta

Ympäristönsuojelu, ympäristöinsinööri Helena Pakkala 23.5.2023:

Ilmoittaja

Sunborn Events Oy

PL 100

20101 Turku

Ilmoitus

Sunborn Events Oy on 13.4.2023 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien Turun Linnanpuistossa 16.-18.6.2023 järjestettävää Kesärauha-musiikkifestivaalia.

Festivaalialueella on viisi esiintymislavaa. Päälava Peace-stage on puiston lounaiskulmassa (soittosuunta pohjoiskoilliseen), Ylex-lava suoraan linnan eteläpuolella (soittosuunta koilliseen), Turku Pride -lava puiston koilliskulmassa (soittosuunta länsiluoteeseen) ja Kolmoslava Linnankadulla linnan pohjoispuolella (soittosuunta länteen). Lisäksi linnan sataman puoleisen sisäpihan suojassa sijaitsee pieni dj-vetoinen länteen avautuva esiintymislava Elektrolinna. Esiintymislavojen paikoissa ei ole muutoksia viime vuoteen nähden.

Esiintymislavoilla soitetaan musiikkia seuraavasti:

Perjantai 16.6.2022

klo 10.00–15.00 Satunnaista äänentoistolaitteiden testausta neljällä lavalla

klo 15.00–01.00 Esityksiä Peace ja Turku Pride -lavoilla yhteensä noin 5 tuntia

Esityksiä YleX ja Kolmos -lavoilla yhteensä noin 5 tuntia

Esityksiä Elektrolinnassa yhteensä noin 6 tuntia

klo 01.00–02.00 Hiljaista poistumismusiikkia Turku Pride-lavalla

klo 02.00 Alue suljetaan

Lauantai 17.6.2023

klo 10.00–13.00 Satunnaista äänentoistolaitteiden testausta neljällä lavalla

klo 13.00–01.00 Esityksiä Peace ja Turku Pride -lavoilla yhteensä noin 6 tuntia

Esityksiä YleX ja Kolmos -lavoilla yhteensä noin 6 tuntia

Esityksiä Elektrolinnassa yhteensä noin 6 tuntia

klo 01.00–02.00 Hiljaista poistumismusiikkia Turku Pride-lavalla

klo 02.00 Alue suljetaan

Sunnuntai 18.6.2023

klo 10.00–13.00 Satunnaista äänentoistolaitteiden testausta neljällä lavalla

klo 13.00–23.00 Esityksiä Peace ja Turku Pride -lavoilla yhteensä noin 4 tuntia

Esityksiä YleX ja Kolmos -lavoilla yhteensä noin 4 tuntia

Esityksiä Elektrolinnassa yhteensä noin 4 tuntia

klo 23.00–23.59 Hiljaista poistumismusiikkia Turku Pride-lavalla

klo 23.59 Alue suljetaan

Esiintymislavojen äänentoisto on pyritty jokaisella lavalla suuntaamaan lähimmästä asutuksesta poispäin. Suuntauksilla on myös pyritty minimoimaan lähimpien rakennusten seinien aiheuttamaa äänen hallitsematonta heijastusta. Lähimmät asuinrakennukset ovat Turun Linnan ja sataman välisellä alueella sekä joen vastarannalla. Peace-Stagelta on etäisyyttä osoitteessa Viimeinen Ropo oleviin asuinrakennuksiin noin 300 metriä ja Ylex-Stagelta noin 200 metriä.

Toiminnanharjoittaja teetti vuoden 2021 Kesärauha-tapahtuman musiikkimelusta leviämislaskeman. Selvityksessä jokaisen lavan melurajaksi laitettiin äänenpainetaso 95 dB(A slow) äänitarkkailupisteille. Laskennassa käytetiin 6 metrin laskentakorkeutta ja simulointi tehtiin 5 x 5 m kokoisille yksiköille. Tuuliolosuhteet pyrittiin huomioimaan kaikkiin ilmansuuntiin ja tuulisimulaationa käytettiin 3 boforin myötätuulta. Laskentatulokset olivat suuntaa antavia. Selvityksen mukaan, kun äänitarkkailupisteessä äänenpainetaso on 95 dB(A), aiheutuu Aurajoen vastarannan osoitteisiin Viimeinen Ropo ja Eerik Pommerilaisen Ranta 63–66 dB(A):n melutaso ja paikoitellen 66–68 dB(A). YleX-lavalta ääni pääsee etenemään esteettä myös kohti Linnankadun varrella olevaa Forum Marinumia ja sen takana olevia Meritullinkadun asuinkerrostaloja. Turun Linnan länsipuolella olevat muutamat asuinrakennukset ovat alueella, jossa melutaso on kaikkien esitysten aikana yli 78 dB(A).

Melumittaussuunnitelma

Tapahtumajärjestäjä on esittänyt vuoden 2023 tapahtuman melumittaussuunnitelman, jota on muutettu aiemmista vuosista.Melua mitataan myös esiintymislavojen miksauspisteissä (foh), jolloin melumittaaja pystyy lukemaan​ lavojen äänenpaineet samaan aikaan alueen ulkopuolisten mittauspisteiden kanssa. Tämä parantaa kokonaismelutilanteen hahmottamista.

Mittaukset suorittaa Reima Saarinen, T:mi Sound Saarinen. Mittauksia tehdään neljällä NTI XL2 -äänitasomittarilla, kalibraattorina Rion NC-74. Kaksi mittaria sijoitetaan festivaalialueelle miksauspisteisiin ja kahdella laitteistolla mitataan melua alueen ympäristössä.

Festivaalialueen mittauspisteet sijoitetaan suurimmille lavoille eli Peace-Stagelle (P1) ja YleX-Stagelle (P2). Mittausjärjestelmän lisäksi näiden kahden lavan mittauspisteellä on käytössä 10Eazy-ohjelma, jonka avulla miksaajien ja äänihenkilökunnan on helppo seurata äänenpainetta.

Kiinteä mittauspiste sijoitetaan osoitteeseen Juhana Herttuan Puistotie 23 (P3). Yhdellä laitteistolla suoritetaan pistokokein mittauksia lähimpien asuinrakennusten kohdalla osoitteissa Linnankatu 87 (P4), Vallihaudankatu 10 (P5), Vallihaudankatu 1 (P6) ja Erik Pommerilaisen Ranta 20 (P7).

Tiedottaminen

Tapahtumasta tiedotetaan lähiympäristöön. Festivaalialueen välittömässä läheisyydessä oleviin asukkaisiin ja yrityksiin otetaan yhteyttä hyvissä ajoin ja infotilaisuus järjestetään viikolla 16. Laajempi tiedottaminen alueen ympäristöön järjestetään viikoilla 21 ja 22.

Ilmoituksen käsittely:

Kesärauha-tapahtuman meluntorjuntailmoitus on ollut nähtävänä Turun kaupungin sähköisellä ilmoitustaululla 20.4. – 12.5.2023. Muistutuksia ei jätetty.

Päätös​Ympäristönsuojelupäällikkö hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

1.​ ​ Musiikkia saa esittää perjantaina 16.6. klo 15.00–01.00, lauantaina 17.6. klo 13.00–01.00 ja sunnuntaina 18.6. klo 13.00–23.00 ilmoituksen mukaisesti eri esiintymislavoilla. Turku Pride -lavalla saa esittää hiljaista taustamusiikkia klo 01.00–02.00. Esitysten on päätyttävä kullakin lavalla viimeistään ilmoitettuna ajankohtana.

Melua aiheuttavaa äänentoiston testauksen saa kunakin festivaalipäivänä aloittaa aikaisintaan klo 10.00.

2.​​ ​ Konserttien äänentoistolaitteet on säädettävä ja suunnattava siten, että äänitestauksen ja konserttien aiheuttama äänitaso ei asuintalojen kohdalla ylitä seuraavia tasoja:

Turku Pride -lavalla esitettävän ns. poistumismusiikin aiheuttama äänitaso ei saa perjantaina 16.6. ja lauantaina 17.6. klo 01.00–02.00 eikä sunnuntaina 18.6. klo 23.00–24.00 ylittää tasoa 50 dB(A) lähimpien asuntojen kohdalla.

​Melutasomääräykset on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min).

​Ohjelmisto ja äänentoistolaitteiden säätö on toteutettava siten, että voimakkaita bassoääniä ei esiinny etenkään klo 22.00 jälkeen esitettävässä musiikissa.

3.​​ ​ Esiintymispaikalla on oltava nimetty meluasioista vastaava henkilö, jonka tulee olla tavoitettavissa aina, kun tapahtuma-alueella on toimintaa, mukaan lukien rakentamisaika, äänentoiston testaukset, konsertit ja muu toiminta tapahtuma-alueen sulkemiseen asti kunakin tapahtumapäivänä. Vastaavan henkilön yhteystiedot tulee toimittaa ympäristönsuojeluun etukäteen.

4.​​ ​ Ympäristönsuojelu hyväksyy toiminnanharjoittajan melumittaussuunnitelman seuraavin täydennyksin ja muutoksin:

Melumittaajan tulee olla ulkopuolinen ja puolueeton asiantuntija.

Melutason tarkistusmittauksia on tehtävä jokaisena konserttipäivänä vähintään kertaluontoisesti ennen klo 22.00 ja kerran tunnissa klo 22.00–01.00 välisenä aikana seuraavissa paikoissa, joista vähintään yhdessä paikassa jatkuvatoimisesti.

​Jatkuvatoimisen mittauspaikan on sijaittava asutuksen kohdalla mahdollisimman lähellä festivaalialuetta. Jatkuvatoiminen mittaus on aloitettava viimeistään klo 22.00 kunakin iltana ja mittausta on jatkettava konserttien päättymiseen asti.

​Kontrollimittauspaikka on valittava sen mukaan, minne ääni kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta parhaiten kulkeutuu. Kontrollimittauksia on tehtävä myös tapahtuman aikana mahdollisesti ilmenneissä meluvalituskohteissa.

​Mittaukset tulee suorittaa viiden minuutin ekvivalenttitasona (LAeq,5min). Melumittausraporttiin on kirjattava lava, jolla esityksiä on ollut kunkin mittausjakson aikana.

5.​​ ​ Melumittaajan on viivytyksettä ilmoitettava tapahtuman meluasioista vastaavalle henkilöille havaitsemistaan kohdassa 2. määrättyjen äänitasojen ylityksistä. Tämä koskee myös jatkuvatoimista mittausta. Äänitaso on välittömästi laskettava sallitulle tasolle, mikä tulee todeta tarkistusmittauksella. Tapahtuman meluasioista vastaavan henkilön on oltava jatkuvasti melumittaajan tavoitettavissa ja mittaajalla on oltava mittausta tehdessään tiedossa eri kellonajoille määrätyt melutason raja-arvot.

6.​ ​ Mittaustuloksista on laadittava raportti, josta tulee tulosten lisäksi ilmetä mittauspaikat, lavat, joilla mittausten aikana on ollut esiintyjiä ja mittausten kestot sekä tulkinta melutasomääräysten mukaisten desibelirajojen noudattamisesta. Lisäksi raporttiin on kirjattava vallinneet sääolosuhteet ja mahdolliset muut tuloksiin vaikuttaneet seikat ja melulähteet sekä ympäristöstä tulleet meluvalitukset ja niihin reagointi. Raportti on toimitettava ympäristönsuojeluun 28.7.2023 mennessä.

7.​​ ​ Festivaalin järjestämisestä tulee tiedottaa vähintään seuraaviin kiinteistöihin:

Tiedotteesta on ilmettävä tapahtumapaikka, konserttien ja äänentestauksen ajankohdat ja kestot sekä festivaalin vastuuhenkilön yhteystiedot (puhelinnumero ja sähköpostiosoite). Vastuuhenkilön tulee olla tavoitettavissa ilmoitetusta puhelinnumerosta koko tapahtuman ajan, myös konserttien aikana.

Kerrostaloihin tiedote voidaan jakaa porraskäytäväkohtaisesti ja omakotitaloihin postilaatikkokohtaisesti. Tiedote on jaettava 8.6.2023 mennessä.

8.​ ​​ Tapahtuma-alueen välittömässä läheisyydessä olevien asuinrakennusten asukkaiden kanssa on erikseen sovittava festivaalin aikaisista järjestelyistä.

Perustelut

Ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaan toiminnanharjoittajan on tehtävä kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle ilmoitus rakentamisesta, yleisötilaisuudesta tai muusta tilapäistä melua tai tärinää aiheuttavasta toimenpiteestä tai tapahtumasta, jos melun ja tärinän on syytä olettaa olevan erityisen häiritsevää. Ilmoitusta koskevassa päätöksessä (YSL 122 §) annetaan tarpeelliset määräykset toiminnasta aiheutuvan ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseksi sekä toiminnan tarkkailusta ja tiedottamisesta asukkaille.

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräysten 20.1. §:n 5 kohdan mukaan tilapäisiin tapahtumiin liittyvästä äänenvahvistimen ja äänentoistolaitteiden erityisen häiritsevää melua aiheuttavasta käytöstä ulkotiloissa yöaikaan klo 22.00–07.00 välisenä aikana tulee tehdä ympäristönsuojelulain 118 §:n mukainen meluilmoitus.

Kohtuuttoman meluhaitan estämiseksi on tarpeellista antaa melutasomääräyksiä ja velvoitteita melutason seuraamiseksi. Määräyksissä on huomioitu tapahtuman sijainti asuntojen tuntumassa ja tapahtuman kesto. Määräys melutasojen asteittaisesta alentamisesta yötä kohden perustuu taustamelun laskuun ja melusta aiheutuvan yöaikaisen haitan vähentämiseen. Tilapäisistä tapahtumista voi aiheutua viihtyvyyshaittaa asukkaille ympäristön melutason ollessa normaalia korkeampi. Melutasoista annetuilla määräyksillä pyritään estämään kohtuuton meluhaitta. Kun tilapäisestä tapahtumasta on annettu ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös, ns. asumisterveysasetuksen toimenpiderajoja ei sovelleta yöaikaiseen asuntojen sisälle tunkeutuvaan musiikin aiheuttamaan meluhaittaan.

Määräykset melutasoista on annettu viiden minuutin ekvivalenttitasoina, joka käytännössä tarkoittaa yhtä musiikkikappaletta. Äänitason maksimit voivat lyhytaikaisesti nousta korkeammiksi, mutta viiden minuutin keskiäänitason ei tule ylittää määräyksillä annettuja melun raja-arvoja.

Koska esiintymislavat on sijoitettu eri puolille Linnanpuistoa, äänitasoa on tarkkailtava vähintään neljässä eri pisteessä ympäristöön kantautuvan melutason selvittämiseksi. Mittauspaikan ja -ajankohdan valinnassa on huomioitava äänen eteneminen kulloinkin esiintymisvuorossa olevalta lavalta. Melumittauspaikat ovat suuntaa antavia ja tarvittaessa tarkkailupaikkaa voidaan siirtää sopivampaan paikkaan, mikäli määräyksen mukaisesta kohdasta ei mittauksia voi tehdä esimerkiksi taustamelun takia. Jatkuvatoimista mittausta on tehtävä lähellä olevan asutuksen kohdalla, ei kuitenkaan satama-alueella puiston länsipuolella, jossa asuvien kanssa järjestelyistä on määrätty sovittavan erikseen. Kontrollimittausten ajankohdissa on huomioitu melumääräysten tiukkeneminen iltaa ja yötä kohden.

Turku Pride -lavalla hiljaisen, ns. poistumismusiikin esittäminen jatkuu varsinaisten konserttien päättymisen jälkeen. Melutasomääräys (50 dB(A)) tarkoittaa käytännössä sitä, että ääni rajoittuu festivaalialueelle. Poistumismusiikilla pyritään porrastamaan yleisön poistumista alueelta pidemmälle ajanjaksolle, mikä oletettavasti vähentää melua verrattuna suuren ihmisjoukon samanaikaiseen poistumiseen.

Määrittämällä enimmäisäänitaso äänitarkkailupisteeseen voidaan äänitasoa tarkkailla koko esityksen ajan määräysten mukaisten melutasojen noudattamiseksi. Äänentoistontestauksessa tulee hakea ne äänitasot, joita noudattamalla asuntojen kohdalle annetut melutasomääräykset eivät ylity. Ulkoiset tekijät vaikuttavat melun leviämiseen, minkä takia ympäristössä on siitä huolimatta seurattava melutasoja.

Ympäristössä suoritettavien valvontamelumittauksien tekemiseen on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa puolueettomuuden ja laadun varmistamiseksi. Jatkuvatoimisella valvontamittauksella tarkoitetaan sellaista meluseurantaa, jota tehdään katkeamattomin mittauksin ja mittaustulokset taltioidaan myöhempää analysointia ja raportointia varten.

Tiedot melumittaustuloksista ja järjestäjälle tapahtuman aikana tulleet valitukset ja huomautukset sekä niiden perusteella tehdyt toimenpiteet kootaan yhteenvedoksi ja toimitetaan ympäristönsuojeluun jälkivalvontaa varten. Tarvittaessa mittaustuloksia ja palautteita hyödynnetään seuraavan vuoden tapahtuman yhteydessä.

Tiedottamalla tehokkaasti riittävän laajalle alueelle annetaan alueen asukkaille mahdollisuus etukäteen varautua mahdolliseen meluhaittaan. Lähimpien satama-alueella olevien asukkaiden kanssa tapahtuman järjestäjä sopii erikseen tarvittavista järjestelyistä meluhaitta-altistuksen vähentämiseksi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121–122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 640 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Olli-Pekka Mäki

ympäristönsuojelupäällikkö

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
aoSunborn Events Oy
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX
tiedXXXXX