Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Ympäristöterveyspäällikkö | 8 | 28.04.2023 |
1959-2023 (11 02 00)
Hedvi Markkinointi Oy:n maitoalanlaitoksen hyväksyminen, osoite Telekatu 2, 20360 Turku
Ympäristöterveys, kaupungineläinlääkäri Sirpa Kemilä, 16.4.2023:
Toimijan nimi ja osoite
Hedvi Markkinointi Oy
Y-tunnus 2180681–2
Männistöntie 6,
21500 Piikkiö
Hakemuksen kohteena olevan toimipaikan nimi ja käyntiosoite
Hedvi Markkinointi Oy
Telekatu 2
20360 Turku
Hakemus ja siihen liittyvät asiakirjat
Hedvi Markkinointi Oy on hakemuksellaan (Dnro 1959–2023, täydennetty 18.11.2022, 24.11.2022, 2.2.2023, 16.2.2023 ja 20.2.2023) hakenut osoitteessa Telekatu 2, 20360 Turku, sijaitsevan elintarvikehuoneiston yhteydessä olevan hygieniakontin ja osan huoneiston tilojen hyväksymistä maitoalan laitokseksi.
Hakemus saapui 18.11.2022 ja sen liitteenä oli
1) pohjapiirustus ja
2) omavalvontasuunnitelma.
Hakemuksen liitteitä on täydennetty myöhemmin. Maitoalan laitoksen laitosnumero on 60631.
Asian käsittely
Hedvi Markkinointi Oy:n maitoalanlaitoksen tilat, jotka ovat juustoleikkaamo, -pakkaamo ja etiketöintitila, sijaitsevat Telekatu 2:ssa olevan elintarvikehuoneiston yhteydessä. Juustoleikkaamo ja -pakkaamo sijaitsee lastauslaiturin yhteydessä olevassa hygieniakontissa ja juustojen etiketöinti tapahtuu elintarvikehuoneiston varastotiloissa erikseen merkityssä paikassa. Hedvi Markkinointi Oy on tiloissa vuokralla ja toimijalla on tiloissa jo elintarvikkeiden varastointitoimintaa.
Hyväksymistä haetaan juustoleikkaamo, -pakkaamo ja juustojen etiketöinti toiminnalle.
Juustoleikkaamo ja -pakkaamo toimintaan varattu hygieniakontti on varustettu rakenteiltaan (lattia, katto, seinät ja ovi) tarkoitukseen sopivaksi. Hygieniakontti on myös jaettu eri toimintojen mukaan hyvän hygienian ja korkean hygienian tilaan. Varastotiloissa oleva juustojen etiketöintiin tarkoitettu tila on myös varustettu tarkoitukseen sopivaksi.
Omavalvontasuunnitelman toiminnan kuvauksen ja hyväksymistarkastuksessa saatujen tietojen mukaan, tiloissa tullaan leikkaamaan, pakkaamaan ja etiketöimään juustoja noin 10 000 kg / vuodessa.
Juustot leikataan hygieniakontissa asiakkaan tilauksen mukaan, pakataan vakuumiin ja viedään etiketöitäväksi. Juustojen punnitus ja etiketöinti tehdään varastossa erikseen merkityssä tilassa. Tämän jälkeen juustot varastoidaan varaston tiloissa.
Hakemuksen mukaan hygieniakontin kokonaispinta-ala on 25 m2. Juustoleikkaamo ja -pakkaamo toimintaan varattu kontti on varusteltu toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden riittävillä työtasoilla, -välineillä ja laitteilla. Kontin kaikki rakenteet, pinnat ja laitteet ovat helposti puhtaana pidettäviä ja tarvittaessa desinfioitavissa. Hakemuksessa kuvataan tilojen pintamateriaalit.
Kontin siivouksessa käytettävät välineet ja aineet varastoidaan varaston siivousvälinevarastossa. Laitoksen henkilökunnan pukuhuoneet, sosiaalitila ja wc:t ovat yhteiset varastohenkilökunnan kanssa.
Hygieniakontissa on erillinen koneellinen ilmanvaihto (koneellinen tulo ja poisto/kanavapuhallin). Ilmanvaihtokone on varusteltu HEPA-suodattimella. Kontissa on kolme pesupistettä, yksi allas tilan pesuvettä sekä käsienpesua varten, korkean hygienian tilassa yksi allas käsien pesua ja kolmas allas työvälineiden pesua varten. Kontin tavoitelämpötila on väillä +15-+ 20 oC astetta. Huoneisto käyttää kunnan vesijohtoverkoston talousvettä. Kontin jätevesien poisto on yhdistetty kaivon kautta kiinteistön viemärijärjestelmään.
Laitoksesta tulee pieniä määriä luokan 3 sivutuotteita. Sivutuotteita ovat lähinnä juustojen leikkaamisessa syntyvät leikkuujätteet tai juustojen tarkastuksissa havaitut pilaantuneet juustot. Sivutuotteet kerätään merkittyyn biojäteastiaan ja ulkopuolinen jäteyritys tyhjentää biojäteastiat kerran viikossa tai tarvittaessa useammin.
Toimija on hakenut hygieniakontilla tilapäistä rakennuslupaa, lupatunnus 2023-70.
Toiminnan aloittamiseen liittyvä tarkastus on tehty 22.2.2023. Tarkastuksen suoritti kaupungineläinlääkäri Sirpa Kemilä ja läänineläinlääkäri Susanna Pesonen. Läsnä olivat toimijat Miikka Sipilä ja Niko Sipilä.
Tarkastuksesta on laadittu tarkastuspöytäkirja, joka on tässä liitteenä.
Muut päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
Tarkastuspöytäkirja maitoalan laitoksen hyväksymistarkastuksesta on tehty 22.2.2023.
Ympäristöterveys, vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi 28.4.2023:
PäätösHedvi Markkinointi Oy:n elintarvikehuoneisto osoitteessa Telekatu 2, 20360 Turku, hyväksytään elintarvikelain (297/2021) 11 §:n mukaisesti maitoalan laitokseksi.
Hyväksytyt toiminnot ovat:
Juustoja leikataan noin 10 000 kg vuodessa.
Selvitys toimijan kuulemisesta
Asia ratkaistiin toimijaa kuulematta, koska toimijan hakemus hyväksyttiin sellaisenaan, eikä se koske toista asianosaista.
Päätöksen perustelut
Hakemuksessa ja tehdyssä tarkastuksessa on todettu, että tilat, toiminnan laajuus ja laatu huomioiden, rakenteeltaan ja toiminnaltaan täyttävät EU:n ja kansallisen infrastruktuuria ja laitteistoa koskevat lainsäädännön vaatimukset. Hakemuksen ja omavalvontasuunnitelman mukaisesti toteutettuna toiminta ei aiheuta vaaraa elintarviketurvallisuudelle.
Sovelletut säännökset
Elintarvikelaki (297/2021) 11§, 15§, 16§,17§, 19§, 20§, 27§, 40§, 41§, 72§, 73§, 75§, 76 §
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 852/2004 elintarvikehygieniasta
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004 eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä
Hallintolaki (434/2003) 33§, 34§, 36§, 44§ ja 45 §
Voimassaolo
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi.
Maksu
Laitoksen hyväksymistä koskevasta päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan maksutaksan § 111, 08.03.2022 mukaisesti 420 euron maksu.
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen voi hakea muutosta tekemällä rakennus- ja lupalautakunnalle oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimusohje on tämän päätöksen liitteenä.
Lisätietoja
Lisätietoja antaa kaupungineläinlääkäri Sirpa Kemilä puh. 040 5472 035, sähköposti sirpa.kemila@turku.fi.
Liite 1Tarkastuspöytäkirja 22.02.2023
Allekirjoitukset
Päivi Nurmi
vs. ympäristöterveyspäällikkö
Päätöksen tiedoksianto
Päätös on postitettu osoitteeseen Hedvi Markkinointi Oy,
Männistöntie 6, 21500 Piikkiö
Toimijalle tiedoksi
Hyväksytyn laitoksen toiminnan keskeyttämisestä, toiminnan lopettamisesta sekä toimijan vaihtumisesta on ilmoitettava elintarvikevalvontaan viivytyksettä.
Jos laitoksen toiminnassa aiotaan tehdä olennaisia muutoksia, tulee niistä tehdä uusi hyväksymishakemus. Toiminnan olennaisesta muutoksesta on syytä tehdä hyväksymishakemus niin hyvissä ajoin, että hyväksyvä viranomainen ehtisi käsitellä sen ennen kuin uusi toiminta on tarkoitus aloittaa.
Laitoksen omavalvonta tulee pitää ajan tasalla. Omavalvontasuunnitelman olennaiset muutokset on esitettävä valvontaviranomaiselle.
Toimijan on valtioneuvoston asetuksen (420/2011) 7 §:n mukaisesti säilytettävä hakemusasiakirjat ja hyväksymispäätös laitoksessa.
Jakelu
aoHedvi Markkinointi Oy
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tpvXXXXX
Liitteet:
Kypayter § 8
Liite 1:Tarkastuspöytäkirja 22.02.2023