Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta9113.04.20239

1798-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus rakennusluvasta (2021-136)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan rakennuslupaa koskevan päätöksen ja hylännyt rakennuslupahakemuksen.

Rlupalk § 91

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Jenna Härkönen 5.4.2023:

Kuvaus asiasta

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 22.4.2021 § 92 myöntänyt rakennusluvan kiinteistön 853-1-9-26 omistajalle Asunto Oy Kaivokolmiolle (jäljempänä Kaivokolmio). Myönnetty rakennuslupa on koskenut Kaivokolmion omistamalla kiinteistöllä sijaitsevaa ns. funkistaloa koskevia lautakunnan päätöksessä yksilöityjä julkisivutoimenpiteitä ja sisätilamuutoksia.

Kaivokolmio on liittänyt hakemukseensa 25.9.2020 päivätyt pääpiirustukset. Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään hyväksynyt Kaivokolmion lupahakemuksen ja vahvistanut hakemukseen liitetyt piirustukset noudatettaviksi kuitenkin siten, että ensisijaisesti rakentamisessa on noudatettava rakennushankkeeseen ryhtyvän KFT Partners Oy:n (jäljempänä KFT) suunnitelmia. Kaivokolmion hakemus on hylätty siltä osin kuin suunnitelmat poikkeavat KFT:n hakemuksen suunnitelmista.

Myös funkistalon osakkeenomistaja KFT on hovioikeudelta saamansa oikeutuksen nojalla hakenut rakennuslupaa. Rakennus- ja lupalautakunta on 22.4.2021 § 91 myöntänyt rakennusluvan (2020-905) samaa rakennusta koskeville ja pääosin vastaaville toimenpiteille, joille Kaivokolmio on hakenut rakennuslupaa. Turun hallinto-oikeus on 20.2.2023 antamallaan toisella päätöksellä ratkaissut Kaivokolmion valitusasian KFT:lle myönnetystä rakennusluvasta (2020-905) ja hylännyt valituksen.

Valitus rakennuslupapäätöksestä

Kaivokolmio on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan 22.4.2021 § 92 päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja ensisijaisesti vaatinut lautakunnan päätöksen muuttamista siten, että rakentamisessa on noudatettava ainoastaan Kaivokolmion rakennuslupahakemukseensa liittämiä suunnitelmia lukuun ottamatta funkistalorakennuksen II-kerroksen sisäpuolisia muutoksia, joiden osalta lautakunta on hylännyt hakemuksen. Toissijaisesti on vaadittu, että hallinto-oikeus kumoaa valituksenalaisen päätöksen 22.4.2021 § 92 (Kaivokolmion rakennuslupa 2021-136), mikäli se ei kumoa kokonaan päätöstä 22.4.2021 § 91 (KFT:n rakennuslupa 2020-905). Edelleen on vaadittu, että funkistalorakennuksen laajuustiedoiksi vahvistetaan Kaivokolmion asemapiirroksessa esittämät tiedot.

Valituksen mukaan lautakunta on hyväksynyt samaan rakennuskohteeseen kaksi rakennuslupahakemusta. Päätökset johtavat täysin hallitsemattomaan toistensa kanssa päällekkäisiin rakennushankkeisiin, joita toteutettaisiin samanaikaisesti. Lisäksi päätökset johtavat epäselvyyteen siitä, kumpi kahdesta pääsuunnittelijasta vastaa rakentamishankkeen suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta. Edelleen jää epäselväksi, mitkä ovat ne pääpiirustukset, joiden mukaan rakennushankkeet tulisi suorittaa.

Asian käsittely hallinto-oikeudessa

Turun hallinto-oikeus on 20.2.2023 kumonnut lautakunnan 22.4.2021 § 92 rakennuslupaa koskevan päätöksen ja hylännyt Kaivokolmion rakennuslupahakemuksen. Lisäksi hallinto-oikeus on todennut, ettei sen toimivaltaan kuulu rakennuksen laajuustietojen vahvistaminen ja näin ollen vaatimus on jätettävä tutkimatta.

Kaivokolmio ja KFT ovat kumpikin hakeneet rakennuslupaa funkistalossa tehtäville korjaus- ja muutostöille. Lautakunta on päätöksellään 22.4.2021 § 91 myöntänyt KFT:lle rakennusluvan ja päätöksellään 22.4.2021 § 92 osittain hylännyt Kaivokolmion hakemuksen siltä osin kuin se on poikennut KFT:n suunnitelmista. Lautakunta on osittain hyväksynyt Kaivokolmion lupahakemuksen kuitenkin niin, että ensisijaisesti rakentamisessa on noudatettava rakennushankkeeseen ryhtyvän KFT:n suunnitelmia. Lautakunta on siten käytännössä myöntänyt Kaivokolmiolle luvan toimenpiteisiin, joita yhtiön lupahakemus ei ole edes koskenut.

Hallinto-oikeus toteaa, että edellä kuvatulla tavalla muodostuneessa poikkeuksellisessa tilanteessa lautakunta on voinut ratkaista rakennuslupa-asian ensisijaisesti osakkaan hakemuksesta. Koska hallinto-oikeus on hylännyt KFT:lle myönnettyä rakennuslupaa koskevan valituksen, KFT:lle myönnetty lupa jää voimaan. Hallinto-oikeus on lisäksi todennut, ettei samassa rakennushankkeessa rakentamisen laatu-, vastuu- ja yleiset valvontanäkökohdat huomioon ottaen voi olla samaan aikaan kahta erillistä rakennushankkeeseen ryhtyvää tai kahta suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaavaa pääsuunnittelijaa. Näin ollen lautakunnan päätös 22.4.2021 § 92 on kumottava.

​Hallinto-oikeuden päätökseen saa hakea muutosta valittamalla vain, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 20.2.2023​

Oheismateriaali 2​Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 22.4.2021 § 92​

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.