Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta8613.04.20234

12249-2022 (10 03 00)

Oikaisuvaatimus koskien rakennuslupaa 2022-896 ja uusi rakennuslupapäätös

Tiivistelmä:

Luolavuoren kaupunginosaan (32) korttelin 37 tontille 2 on myönnetty rakennuslupa muun ohella maalämpökaivojen poraamiselle. Rakennuspaikan naapuri on tehnyt lupapäätöksestä oikaisuvaatimuksen maalämpökaivojen osalta. Lautakunnalle esitetään, että oikaisuvaatimuksen johdosta lupa-asia käsitellään uudelleen.

Rlupalk § 86

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Jenna Härkönen ja rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 5.4.2023:

Asian tausta

Asunto-osakeyhtiö Sompaketo on 12.4.2022 jättänyt rakennusvalvontaan kiinteistöä 853-32-37-2 (Linnunpääntie 2) koskevan rakennuslupahakemuksen. Hakemus on hyväksytty LVI-tarkastusinsinöörin päätöksellä 30.9.2022 § 1183 (päätöksen antopäivä 5.10.2022). Lupahakemus koskee seuraavia rakennustoimenpiteitä:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Linjasaneeraus

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Saunatilojen uudistaminen ja tilajärjestelyiden muuttaminen

-​ ​ ​ ​ ​ ​ LTO-laitteisto

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Maalämpökaivot 23 kpl.

Rakennusvalvontapäällikkö on päätöksellään 1.11.2022 § 1364, lupa 2022-1609, päättänyt myöntää luvan suorittaa luvan 2022-896 mukaiset linjasaneeraustyöt, saunatilojen uudistamisen, tilajärjestelyiden muuttamisen sekä LTO-laitteiston asennustyöt ennen kuin päätös on saanut lainvoiman. Ennalta-aloitusoikeus ei ole koskenut samalla luvalla myönnettyjen maalämpökaivojen poraamista.

Oikaisuvaatimus

Asunto-osakeyhtiö Sompioja on 17.10.2022 tehnyt rakennuslupapäätöksestä 2022-896 oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimuksessa on esitetty, että yhtiö edellyttää vaativaksi merkitylle hankkeelle lisäselvityksiä ennen rakentamisen aloittamista ja seurantaa rakennustyön aikana kiinteistölle 853-42-37-2 suunniteltujen energiakaivojen vaikutuksista. Oikaisuvaatimuksessa on edellytetty selvittämään pohjaolosuhteet rakennuspaikalla sekä energiakaivojen vaikutukset kiinteistön 853-32-36-1 (Linnunpääntie 4) rakennuksen stabiliteettiin, pohjaveden korkeustasoon ja siitä aiheutuviin mahdollisiin painaumiin. Lisäksi on edellytetty selvitystä siitä, miten porauspölyn- ja lietteen kulkeutuminen tullaan estämään. Oikaisuvaatimuksen mukaan työn edistymisestä ja mahdollisista muutoksista sekä tarkennuksista tulee tiedottaa ajoissa kiinteistöjä 853-32-36-1 ja 853-32-35-1. Edelleen ennen rakennustöiden aloittamista tulee rakennustöihin ryhtyvän tehdä kattava kuvaus ja dokumentointi kiinteistön 853-32-36-1 rakennuksesta riskialueella. Oikaisuvaatimuksen mukaan porauksessa syntyvät vauriot ja haitat korvataan sekä korjataan täysimääräisenä rakennustöihin ryhtyvän toimesta. Oikaisuvaatimuksessa on myös esitetty, että liikennejärjestelyt Kaarlentien ja Linnunpääntien risteyksessä tulee rakennusaikana hoitaa vaaraa tai esteitä aiheuttamatta. Oikaisuvaatimusta on perusteltu sillä, että Asunto-osakeyhtiö Sompiojan (Linnunpääntie 4, 853-32-36-1) kiinteistön 853-32-37-2 puoleisen päädyn saunaosaston lattia on jo aikaisemmin painunut. Tämän vuoksi rakennuspaikan pohjaolosuhteet on tutkittava ennen rakentamisen aloittamista ja lisäksi seurattava rakennuksen stabiliteettia ja pohjaveden korkeustasoa, jotta mahdollinen lisäpainuma pystytään estämään.

Perustelut

Maankäyttö- ja rakennuslain 187.1 §:n mukaan viranhaltijan päätökseen asiassa, joka kunnan rakennusvalvontaviranomaiselta tai muulta kunnan viranomaiselta on siirretty hänen ratkaistavakseen, ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen tyytymättömällä on oikeus saada asia asianomaisen viranomaisen käsiteltäväksi (oikaisuvaatimus). Oikeus vaatimuksen tekemiseen määräytyy samojen perusteiden mukaan kuin asianosaisen valitusoikeus.

Oikaisuvaatimuksen tehneen kiinteistö sijaitsee rakennuspaikan vieressä ja oikaisuvaatimus on tehty määräajassa. Näin ollen oikaisuvaatimus on otettava tutkittavaksi.

Rakennuslupapäätös 2022-896 on myönnetty seuraavilla ehdoilla:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Ennen rakennustöiden aloittamista on kirjallisesti pyydettävä rakennusvalvonnalta rakennustyön aloituskokouksen järjestämistä.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Vastaavaksi työnjohtajaksi hyväksytyn henkilön on pidettävä työmaan tarkastusasiakirjaa, joka sisältää selonteon rakennustyön eri vaiheista. Maalämpötöille on erillinen tarkastusasiakirja.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Maalämpökaivojen sijaintikatselmus, jossa vastaava työnjohtaja toimittaa selvityksen porareiän ominaisuustiedoista. Vastaavan työnjohtajan tulee tilata sijaintikatselmuksen jälkeen loppukatselmus.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Poraustoiminnassa ja työmailla syntyviä kiintoainetta, lietettä tai haitallisia aineita sisältäviä hule- tai kuivatusvesiä ei saa laskea vesistöön, ojaan tai viemäriin.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Ennen porausta tulee saada geo-suunnittelijan kirjallinen lausunto porareiän vaikutuksesta rakennuksen stabiliteettiin, koska suunniteltu reiän paikka on alle 3 m rakennuksesta.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Vastaava työnjohtajan tulee tilata malliroilokatselmus, kun pystynousut ovat avoinna ja välipohjien palokatkot sekä vuodonilmaisut ovat tehtynä.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Maalämpökaivon sijainti on merkittävä kilvellä rakenteeseen.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Porausaikataulusta on tiedotettava naapureita hyvissä ajoin.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Lämpökaivoa ei saa paineistaa porauksen jälkeen vedellä eikä räjähteellä.

Oikaisuvaatimuksen johdosta rakennusvalvontaviranomainen on tutkinut lupapäätöksen ja sen ehdot. Osa oikaisuvaatimuksessa esitetyistä seikoista kuuluu tavanomaiseen työmaavalvontaan eikä niistä ole tarpeen ottaa erillistä lupaehtoa.

Siltä osin kuin oikaisuvaatimuksessa on edellytetty selvitystä rakennuspaikan pohjaolosuhteista, on jo lupaehdolla ratkaistu. Lupaehdon mukaan ennen porausta tulee saada geo-suunnittelijan kirjallinen lausunto porareiän vaikutuksesta rakennuksen stabiliteettiin. Näin ollen uuden lupaehdon lisääminen tältä osin on tarpeetonta. Siltä osin kuin oikaisuvaatimuksessa on edellytetty selvitystä siitä, kuinka porauspölyn- ja lietteiden kulkeutuminen estetään, on jo lupaehdolla ratkaistu siinä laajuudessa kuin on tarpeen. Tältä osin on lisäksi todettava, että porauslietteiden kulkeutumisen estäminen kuuluu tavanomaiseen työmaavalvontaan eikä tästä ole tarpeen ottaa erillistä lupaehtoa. Vastaavasti porausaikataulusta naapureille tiedottaminen on jo lupaehdolla ratkaistu. On lisäksi huomattava, että mahdolliset poraustyöstä aiheutuvat vauriot naapurikiinteistölle ovat vahingonkorvausasia, jota ei ratkaise rakennusvalvontaviranomainen.

MRL 141 §:n mukaan lupapäätökseen voidaan ottaa tarpeelliset määräykset, jotka voivat koskea muun ohessa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamista ja niistä mahdollisesti aiheutuvien haittojen rajoittamista.

Oikaisuvaatimuksen johdosta lupapäätöstä 2022-896 esitetään muutettavaksi siten, että siihen lisätään seuraavat ehdot:

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Naapurikiinteistöllä 853-32-36-1 ja sen rakennuksissa on suoritettava katselmus ennen ja jälkeen poraustyön.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Ennen porausta tulee saada geo-suunnittelijan kirjallinen lausunto porareiän vaikutuksesta naapurikiinteistön 853-32-36-1 rakennuksen stabiliteettiin ja pohjaveden korkeustasoon.

-​ ​ ​ ​ ​ ​ Liikennejärjestelyt Kaarlentien ja Linnunpääntien risteyksessä tulee rakennusaikana hoitaa siten, ettei työmaasta aiheudu vaaraa tai kohtuutonta haittaa naapureille ja ohikulkijoille.

Muuttuneiden lupaehtojen takia tulee asiassa tehdä uusi lupapäätös tarkennetuilla lupaehdoilla ja ennalta-aloitusoikeudella.

Liite 1​Päätösehdotus​ 2022-896

Oheismateriaali 1​Oikaisuvaatimus 17.10.2022

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää oikaisuvaatimuksen johdosta käsitellä lupa-asian uudelleen ja hyväksyä liitteessä mainitun lupahakemuksen ja vahvistaa piirustukset noudatettaviksi.

Päätös annetaan julkipanon jälkeen. Päätöksen antopäivä on 19.4.2023. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoAsunto-osakeyhtiö Sompaketo
tiedAsunto-osakeyhtiö Sompioja


Liitteet:

Rlupalk § 86
Liite 1:Päätösehdotus 2022-896