Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta8813.04.20236

7953-2018 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Valitus uhkasakon asettamispäätöksestä (valvonta-asia 2017-66)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta rakennus- ja lupalautakunnan uhkasakon asettamista koskevasta päätöksestä tehdyn valituksen. Lisäksi hallinto-oikeus on hylännyt valittajien oikeudenkäyntikuluvaatimuksen ja muut vaatimukset.

Rlupalk § 88

Konsernihallinto, lakipalvelut, lakimies Jenna Härkönen 3.4.2023:

Kuvaus asiasta

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 9.8.2018 § 324 päättänyt velvoittaa kiinteistön 853-3-1-1003 omistajan, Asunto Oy Kaskenkatu 3:n juoksevan uhkasakon uhalla kunnostamaan kiinteistöllä sijaitsevat rakennukset 1.5.2019 mennessä päätöksessä yksilöidyllä tavalla. Lautakunta on päättänyt asettaa velvoitteen tehosteeksi uhkasakon.

Asunto Oy Kaskenkatu 3 ja Suomen Talokauppa Oy ovat valittaneet lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatineet lautakunnan päätöksen kumoamista. Valituksessa on katsottu, että valittajalla on verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetun lain mukainen oikeus tehdä perustevalitus asiassa. Päätökseen liittyvät täytäntöönpanotoimet on vaadittu määrättävän peruutettaviksi ja mahdolliset tulevat täytäntöönpanotoimet kiellettäviksi. Valituksessa on lisäksi vaadittu, että Turun kaupunki velvoitetaan suorittamaan takaisin uhkasakkopäätösten perusteella ulosmitatut varat ja korvaamaan valittajan oikeudenkäyntikulut asiassa.

Valittajat ovat samalla valituskirjelmällä valittaneet myös rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä 6.8.2019 § 234, jolla edellä mainittu uhkasakko on tuomittu maksettavaksi ja jolla on asetettu uusi uhkasakko. Hallinto-oikeus on erottanut päätöksestä tehdyn valituksen käsiteltäväksi erikseen. Hallinto-oikeus on jo aiemmin välipäätöksellään 31.5.2022 hylännyt täytäntöönpanon kieltämistä koskevan hakemuksen.

Asian käsittely hallinto-oikeudessa

Hallinto-oikeus on 31.3.2023 päättänyt, ettei se tutki lautakunnan päätöksestä 9.8.2018 § 324 tehtyä valitusta. Samalla hallinto-oikeus on päättänyt hylätä valittajien oikeudenkäyntikuluvaatimuksen ja muut vaatimukset.

Hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta Suomen Talokauppa Oy:n osalta ja todennut, että lautakunnan uhkasakon asettamista koskevaa päätöstä ei ole kohdistettu Suomen Talokauppa Oy:hyn, vaan Asunto Oy Kaskenkatu 3:een. Vaikka Suomen Talokauppa Oy omistaa enemmistön Asunto Oy Kaskenkatu 3:n osakkeista, päätöksestä sille aiheutuva vaikutus on ainoastaan välillinen. Hallinto-oikeus on katsonut, ettei lautakunnan päätös välittömästi vaikuta Suomen Talokauppa Oy:n oikeuteen, velvollisuuteen tai etuun eikä yhtiöllä siten ole valitusoikeutta lautakunnan päätöksestä.

Hallinto-oikeus on jättänyt valituksen tutkimatta Asunto Oy Kaskenkatu 3:n osalta sillä perusteella, että valitusta ei ole tehty määräajassa. Asiassa on ollut riidatonta, että valituksenalainen päätös on annettu tiedoksi Asunto Oy Kaskenkatu 3:lle 6.9.2018. Hallinto-oikeus on päätöksessään todennut, että lautakunnan päätös koskee uhkasakon asettamista eikä sillä ole määrätty maksettavaksi tai maksuunpantu julkista tai muutakaan saatavaa. Uhkasakon perimiseen ei muutenkaan sovelleta verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annettua lakia, vaan sakon täytäntöönpanosta annettua lakia. Valitus ei siten voi tulla tutkittavaksi verojen ja maksujen täytäntöönpanosta annetussa laissa tarkoitettuna perustevalituksena eivätkä perustevalituksen valitusaikaa koskevat säännökset sovellu asiassa. Valitus olisi tullut tehdä säännönmukaisen valituksen tekemiselle säädetyssä ajassa eli päätöksen tekohetkellä voimassa olleen hallintolainkäyttölain mukaisesti 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Valitus on toimitettu hallinto-oikeuteen vasta vuonna 2022. Edellä mainituilla perusteilla hallinto-oikeus on jättänyt Asunto Oy Kaskenkatu 3:n osalta valituksen myöhästyneenä tutkimatta.

Oikeudenkäynti- ja muiden kulujen osalta hallinto-oikeus on katsonut, että asiassa annettu ratkaisu huomioon ottaen ei ole kohtuutonta, että valittajat vastaavat itse oikeudenkäyntikuluistaan. Perusteita määrätä ulosottotoimien peruuttamisesta taikka jo tilitettyjen saatavien palauttamisesta ei myöskään ole.

Turun hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 31.3.2023

Oheismateriaali 2​Rakennus- ja lupalautakunnan päätös 9.8.2018 § 324

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.