Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta7530.03.20236

3780-2022 (00 01 02)

Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman päivitys 2023 lautakunnalle tiedoksi saattaminen

Tiivistelmä:

Ympäristöterveyden valvontasuunnitelman päivitys vuodelle 2023 sisältää elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja eläinlääkintähuoltolain edellyttämän suunnitelmallisen valvonnan, joka on toimijalle maksullista. Suunnitelma on laadittu ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman 2020-2024 ohjeiden mukaisesti. Hyväksytty suunnitelma tulee toimittaa tiedoksi valtion valvontaviranomaiselle.

Rlupalk § 75

Ympäristöterveys, vs. ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi 21.3.2023:

Ruokavirasto ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ovat laatineet yhteistyössä ympäristöterveydenhuollon yhteisen valtakunnallisen valvontaohjelman vuosille 2020-2024. Siinä määritellään ympäristöterveydenhuollon valvonnan yleiset ja yhteiset periaatteet. Se sisältää myös ympäristöterveydenhuollon toimialakohtaiset valtakunnalliset valvontaohjelmat ja kyseisen toimialan erityispiirteet vuosittaisine painopistealueineen. Kuntien tulee laatia vuosittain vastaavat omat suunnitelmansa, käsitellä ja hyväksyä ne ympäristöterveydenhuollosta vastaavassa monijäsenisessä toimielimessä ja lähettää tiedoksi aluehallintovirastoon (AVI).

Turun ympäristöterveydenhuollon valvontasuunnitelma sisältää valtakunnallisten valvontaohjelmien pohjalta laaditut elintarvike-, terveydensuojelu-, tupakka- ja eläinlääkintähuoltolainsäädännön edellyttämät valvonnan suunnitelmat. Suunnitelma sisältää mm. arvion käytettävissä olevista voimavaroista, valvonnan painopisteet, valtakunnallisen valvontaohjelman ohjeiden mukaan laaditun toimialakohtaisen kohteiden tarkastustiheyden, ja näytteenottosuunnitelman käytettävine laboratorioineen. Suunnitelma laitetaan näkyviin julkiseen tietoverkkoon ympäristöterveydenhuollon sivuille.

Elintarvikevalvonnassa valtakunnallisen valvontasuunnitelman mukaan elintarvikevalvonnassa on valvottavia kohteita 1835 ja niihin tulee tehdä 1400 tarkastusta. Lisäksi kohteista otetaan suunnitelman mukaan elintarvikevalvontanäytteitä projektikohtaisesti. Vuoden 2022 toukokuussa on tullut käyttöön Ruokaviraston riskiarviointiohje ” ”Elintarvikehuoneiston ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitus ja elintarvikelainsäädännön mukaisen valvontatarpeen määrittäminen (10503/4)”, jonka perusteella määritellään ohjeelliset kohteiden tarkastustiheydet valvontakohteille. Suunnitelluissa tarkastusmäärissä on huomioitu tarkastukset, jotka ovat aiemmilta vuosilta tekemättä sekä uusintatarkastusten tarve.

Terveydensuojelun valtakunnallisen valvontasuunnitelman mukaan valvottavia kohteita on 1196 ja niihin tulee tehdä 760 tarkastusta. Suunnitelluissa tarkastusmäärissä on huomioitu tarkastukset, jotka ovat aiemmilta vuosilta tekemättä. Valvira on laatinut valtakunnallisen terveydensuojelun valvontaohjelman 2020- 2024, jonka mukaan suunnitelmallisen valvonnan kohdetyypit, niiden riskiluokka ja tarkastustiheys on ohjeistettu. Terveydensuojeluvalvontanäytteitä otetaan yhteensä 750 kappaletta.

Tupakkavalvonnassa tupakanmyyntiluvat vuonna 2023 on 233 valvontakohteella. Asuntoyhteisöjen tupakointikieltohakemuksia on tullut vuonna 2022 26 kpl. Näiden hakemusten käsittelyyn on varattava työaikaa vuodelle 2023.

Valvontaeläinlääkäri tekee kaikki ilmoituksen varaisten toimijoiden (eläinkaupat, laajamittainen seura- ja harrastuseläintenpito) tarkastukset ja epäilyyn perustuvat sekä eläintautilain mukaiset tarkastukset. Toiminnan sujuvoittamiseksi tarvitaan toinen valvontaeläinlääkäri. Valvontaeläinlääkärin palkkakustannukset maksetaan valtion varoista (AVI).

Valvontasuunnitelman sisältämä ns. suunnitelmallinen valvonta on toimijalle maksullista. Muista valvontatoimenpiteistä voidaan laskuttaa vain jos lainsäädännössä näin erikseen mainitaan. Valvontasuunnitelmassa on arvioitu myös henkilöstöresurssien riittävyyttä ottaen huomioon valtakunnalliset keskusvirastojen ohjeet ja paikalliset kohdevaatimukset. Elintarvikevalvonnan vajaus resursseissa on arviolta 7 ja terveydensuojelussa 3 htv. Vaikka ympäristöterveyden henkilöresursseja on kasvatettu ei nykyisillä henkilöresursseilla kyetä saavuttamaan valtakunnallisia tavoitteita.

Liite 1​Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma vuodelle 2023 liitteineen

Vs. Ympäristöterveyspäällikkö Päivi Nurmi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä tiedoksi ja hyväksyä liitteenä olevan vuodeksi 2023 päivitetyn ympäristöterveyden valvontasuunnitelman käyttöön otettavaksi ja toimittaa sen tiedoksi Lounais-Suomen aluehallintovirastolle.

Lisäksi lautakunta päättää todeta, että ympäristöterveyden resurssit ovat riittämättömät ja niitä tulee vahvistaa uusilla vakansseilla.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLounais-Suomen aluehallintovirasto
tiedKaupunginhallitus


Liitteet:

Rlupalk § 75
Liite 1:Ympäristöterveyden valvontasuunnitelma vuodelle 2023 liitteineen