Turun kaupunki | § | Päätöspöytäkirja | 1 |
Kaupunkiympäristö, ympäristöterveys | |||
Johtava terveystarkastaja (vakanssi 958) | 1 | 23.03.2023 |
14157-2022 (11 02 00)
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n mukainen määräys toimijalle Klåvus Tukku Oy koskien elintarvikehuoneistoa osoitteessa Akselintie 5, 20200 Turku
Toimija ja toimipaikka
Klåvus Tukku Oy
Akselintie 5
20200 Turku
y-tunnus 2673497-7
Päätöksen kohde
Elintarvikehuoneiston pintojen ja kalusteiden kunto, pakastinhuoneen kunto, toimivuus ja lämpötilaseurantajärjestelmä, siivousvälineet ja niiden säilytys
Asian selostus
Klåvus Tukku Oy:n elintarvikehuoneistossa osoitteessa Akselintie 5, 20200 Turku on tehty tarkastukset 29.4.2022 ja 18.11.2022.
Tarkastuksella 29.4.2022 todettiin, että huoneiston lastauslaituri oli huonossa kunnossa, yhden varastotilan katto oli vuotanut ja maali hilseili lattialle sekä tuotteiden päälle. Osa muistakin pinnoista oli huonossa kunnossa. Pakastinhuone oli huonossa kunnossa ja sen sisällä oli jäätynyttä vettä. Pakastinhuoneen ovi oli kuormaliinalla suljettu ja tiivisteet ilmeisesti vuosivat. Siivousvälineitä säilytettiin käymälän etuhuoneessa. Tilojen kuntoa ja puhtautta oli tarkastuksella vaikea arvioida, koska osassa tiloista valaistus oli huono. Lattiat olivat ainakin puhdistuksen tarpeessa.
Toimijaa ohjeistettiin suunnittelemaan ja toteuttamaan korjauksia. Tilojen, joissa käsitellään elintarvikkeita (ja pakastin- sekä valmistuslaitteiden) on oltava pinnoiltaan tiiviit, ehjät, puhtaat ja siistit, ja helposti puhdistettavissa ja pestävissä. Muiden tilojen on oltava myös tiiviit, ehjät, puhtaat ja siistit ja puhdistettavissa. Pintojen on kestettävä mekaanista puhdistamista, niissä ei saa olla suurta kulumaa tai hilseilyä eikä rakoja tms., joista tuhoeläimet pääsevät elintarvikehuoneiston sisätiloihin. Tilojen ja pihan järjestyksen on oltava kunnossa. Siivousvälineiden on oltava puhtaita ja siistejä ja ne on säilytettävä hygieenisesti niille varatussa siistissä tilassa. Käymälän etuhuone ei sovellu siivousvälineiden säilyttämiseen. Pakastinhuoneen on oltava hyvässä kunnossa. Se ei saa kerätä jäätä tarpeettomasti, oven on oltava tiivis. Jos pakastinhuone on yli 10 m3, pakkasvarastojen lämpötilan seurantaan käytettävien mittaus- ja tallennusvälineiden on oltava standardien EN 12830 ja EN 13485 mukaiset ja niiden toiminta on varmistettava standardin EN 13486 mukaisesti.
Suunnitelmille ja korjauksille annettiin määräaika 31.10.2022 asti.
18.11.2022 uusintatarkastuksella havaittiin, että tilojen valaistus oli nyt parempi ja osan varastotilojen lattiat siistit. Myös pakastinhuonetta oli tyhjennetty ja jäätä sulatettu lattialta.
Toimija ei kuitenkaan ole ryhtynyt suunnittelemaan muita tarvittavia korjaavia toimenpiteitä tai toteuttanut niitä.
Toimija ilmoitti suullisesti uusintatarkastuksella, ettei aio ryhtyä korjauksiin, eikä tilojen poikkeusjärjestelyihin siirtämällä esimerkiksi tuotteita pois huonokuntoisista tiloista parempikuntoisiin tiloihin.
18.11.2022 havaitut korjaustarpeet:
Tarkastuksilla havaitut puutteet Klåvus Tukku Oy:n elintarvikehuoneistossa ovat sellaisia, että ne saattavat aiheuttaa merkittävän elintarviketurvallisuusriskin kuluttajille. Elintarvikehuoneisto ei täytä elintarvike lainsäädännön vaatimuksia tilojen rakenteiden ja pintojen osalta, koska toimija on laiminlyönyt tilojen korjaustoimenpiteitä. Toimija ei ole ryhtynyt riittävän nopeasti ja riittäviin toimenpiteisiin yllä mainittujen epäkohtien korjaamiseksi.
Toimijan tulee selvittää ennen rakennuksen ja sen rakenteiden korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä, edellyttävätkö toimenpiteet rakennusvalvontaviranomaisen lupaa.
PäätösMäärään elintarvikelain 55 §:n nojalla, että
Toimija Klåvus Tukku Oy:n tulee välittömästi tai kuitenkin viimeistään 4 viikon kuluessa tämän päätöksen tiedoksi saatuaan ryhtyä pakkausmateriaalien ja kuivaelintarvikkeiden säilytyksen osalta poikkeusjärjestelyihin, kunnes rakennuksen vuotava katto on saatu kuntoon. Tuotteet on esimerkiksi siirrettävä tilasta pois tai muutoin tiiviisti suojattava tai vastaavaa. Katto ei saa rapautua em. tuotteiden päälle.
Toimija Klåvus Tukku Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet viimeistään kuuden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista:
Toimija Klåvus Tukku Oy:n tulee tehdä seuraavat toimenpiteet viimeistään kahden kuukauden kuluessa tämän päätöksen tiedoksisaannista:
Päätösehdotuksen perustelut
Toimija ei ole noudattanut elintarvikelainsäädännön vaatimuksia, eikä ole kehotuksesta huolimatta korjannut elintarvikehuoneiston toiminnassa ilmenneitä epäkohtia annetussa määräajassa. Osa puutteista on kerrottu ja havaittu tarkastuksilla ensimmäisen kerran jo useita vuosia sitten. (29.9.2017 ja 29.12.2017 tarkastuskäyntien yhteydessä).
Elintarvikelain (297/2021) 6§:n 1 momentin mukaan elintarvikealan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikkeet ovat kemiallisilta, fysikaalisilta, mikrobiologisilta ja terveydellisiltä ominaisuuksiltaan sellaisia, että ne ovat ihmisravinnoksi soveltuvia eivätkä aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle. 2 momentin mukaan kontaktimateriaalialan toimijan on huolehdittava toiminnassaan siitä, että elintarvikekontaktimateriaalit ovat elintarvikekäyttöön soveltuvia ja sellaisia, että ne eivät aiheuta vaaraa ihmisen terveydelle eivätkä aiheuta sopimattomia muutoksia elintarvikkeen koostumuksessa tai aistinvaraisissa ominaisuuksissa. 3 momentin mukaan elintarviketoiminnan on oltava sellaista, että tuotettavien, valmistettavien, säilytettävien tai käsiteltävien elintarvikkeiden turvallisuus ei vaarannu ja että elintarviketoiminta myös muutoin täyttää elintarvikesäännösten mukaiset vaatimukset.
Euroopan parlamentin ja neuvoston elintarvikehygieniasta antaman asetuksen (852/2004) luvun II artiklan 3 mukaan elintarvikealan toimijoiden on varmistettava, että kaikki niiden vastuulla olevat elintarvikkeiden tuotanto-, jalostus- ja jakeluvaiheet täyttävät tässä asetuksessa säädetyt asiaa koskevat hygieniavaatimukset.
Liitteen II luvun I kohtien 1 ja 2 mukaan:
1. Elintarvikehuoneistot on pidettävä puhtaina ja hyvässä kunnossa.
2. Elintarvikehuoneistojen on oltava pohjapiirrokseltaan, suunnittelultaan, rakennustavaltaan, sijainniltaan ja kooltaan sellaiset, että:
a) ne voidaan asianmukaisesti huoltaa, puhdistaa ja/tai desinfioida, niissä voidaan ehkäistä tai vähentää ilman kautta tulevaa saastumista ja niissä on riittävät työtilat kaikkien toimien suorittamiseksi hygieenisesti;
b) voidaan torjua likaantuminen, joutuminen kosketuksiin myrkyllisten materiaalien kanssa, hiukkasten variseminen elintarvikkeisiin ja kosteuden tiivistyminen ja haitallisen homeen muodostuminen pinnoille;
c) ne mahdollistavat hyvän elintarvikehygieniakäytännön noudattamisen, myös saastumiselta suojaamisen ja erityisesti tuhoeläinten torjunnan;
d) elintarvikehuoneistoissa on tarvittaessa asianmukaiset kapasiteetiltaan riittävät lämpötilavalvotut käsittely- ja varastointiolosuhteet elintarvikkeiden pitämiseksi sopivassa lämpötilassa, ja huoneistot on suunniteltu siten, että lämpötilaa voidaan valvoa ja että se voidaan tarvittaessa kirjata muistiin.
Liitteen II luvun II kohdan 1 mukaan elintarvikkeiden valmistuksessa, käsittelyssä tai jalostuksessa käytettävät tilat on suunniteltava ja sijoiteltava niin, että niissä voidaan noudattaa hyvää elintarvikehygieniakäytäntöä ja ehkäistä saastuminen eri toimien välillä ja niiden aikana. Erityisesti:
a) lattiapinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia. Lattioissa on tarpeen mukaan oltava asianmukaiset lattiakaivot;
b) seinäpinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää vedenpitävien, nestettä hylkivien, pestävien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä ja sileää, toimintojen kannalta sopivalle korkeudelle ulottuvaa pintaa, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia;
c) sisäkattojen (tai jos sisäkattoja ei ole, ulkokaton sisäpinnan), välikattojen ja kattoritilöiden on oltava sellaisella tavalla rakennetut ja viimeistellyt, että ne estävät lian kerääntymisen ja vähentävät kosteuden tiivistymistä, haitallisen homeen muodostumista ja hiukkasten varisemista;
d) ikkunoiden ja muiden aukkojen on oltava sellaisella tavalla rakennetut, että ne estävät lian kerääntymisen. Ulkoikkunoissa on tarvittaessa oltava hyönteissuojat, jotka voidaan puhdistamista varten helposti irrottaa. Jos ikkunoiden avaaminen saattaisi aiheuttaa saastumisen, ikkunat on pidettävä suljettuina ja lukittuina tuotannon aikana;
e) ovien on oltava helposti puhdistettavat ja tarvittaessa desinfioitavat. Tämä edellyttää sileiden ja nestettä hylkivien pintojen käyttöä, jollei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia;
f) elintarvikkeiden käsittelyalueiden pinnat (mukaan lukien laitteiden pinnat) ja erityisesti elintarvikkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat on pidettävä hyvässä kunnossa, ja niiden on oltava helposti puhdistettavia ja tarvittaessa desinfioitavia. Tämä edellyttää sileiden, pestävien, ruostumattomien ja myrkyttömien materiaalien käyttöä, ellei elintarvikealan toimija pysty osoittamaan toimivaltaisille viranomaisille, että muut käytetyt materiaalit ovat soveltuvia.
Liitteen II luvun IX kohtien 2-5 mukaan:
2. Elintarvikealan yrityksessä varastoidut raaka-aineet ja kaikki valmistusaineet on säilytettävä sellaisissa olosuhteissa, että niiden haitallinen huonontuminen estyy ja ne ovat suojassa saastumiselta.
3. Elintarvikkeita on suojattava tuotannon, jalostuksen ja jakelun kaikissa vaiheissa saastumiselta, joka saattaisi tehdä ne ihmisravinnoksi kelpaamattomiksi, terveydelle vaarallisiksi tai saastuneiksi siten, että niitä ei enää kohtuudella voitaisi pitää siinä kunnossa käytettävinä.
4. On käytettävä asianmukaisia menetelmiä tuhoeläinten torjumiseksi. On myös käytettävä asianmukaisia menetelmiä kotieläinten pääsyn estämiseksi paikkoihin, joissa valmistetaan, käsitellään tai varastoidaan elintarvikkeita (tai, jos toimivaltainen viranomainen sallii tällaisen pääsyn erikoistapauksissa, sen estämiseksi, ettei siitä aiheudu saastumista).
5. Raaka-aineita, valmistusaineita, puolivalmiita tuotteita ja valmiita tuotteita, joissa patogeeniset mikro-organismit saattavat lisääntyä tai joissa saattaa muodostua toksiineja, ei saa säilyttää lämpötiloissa, jotka saattavat aiheuttaa terveysriskin. Kylmäketjua ei saa katkaista. Lyhytaikaiset poikkeukset lämpötilavaatimuksista ovat kuitenkin mahdollisia elintarvikkeiden käsittelyssä käytännön seikkojen vuoksi niiden valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin, esillepanon ja tarjoilun aikana edellyttäen, että tästä ei aiheudu terveysriskiä. Elintarvikealan yrityksillä, jotka valmistavat, käsittelevät ja käärivät jalostettuja elintarvikkeita, on oltava soveltuvat tilat, jotka ovat riittävän isot raaka-aineiden säilyttämiseksi erillään jalostetusta aineksesta, ja riittävästi erillistä kylmävarastointitilaa.
Liitteen II luvun X kohtien 1-2 mukaan:
Pakastettujen elintarvikkeiden lämpötilojen seurannasta kuljetuksen, välivarastoinnin ja varastoinnin aikana annetun komission asetuksen (37/2005) 2 artiklan kohtien 1-3 mukaan:
1. Pakastettujen elintarvikkeiden kuljetusvälineet, välivarastot ja varastot on varustettava asianmukaisin tallennusvälinein, jotta pakastettujen elintarvikkeiden kanssa kosketuksissa olevan ilman lämpötilaa voidaan valvoa tihein ja säännöllisin väliajoin.
2. Tammikuun 1 päivästä 2006 kaikkien mittausvälineiden, joita käytetään lämpötilan seurantaan 1 kohdassa tarkoitetulla tavalla, on oltava standardien EN 12830, EN 13485 ja EN 13486 mukaiset. Elintarvikealan toimijoiden on säilytettävä kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, joiden avulla voidaan tarkastaa, että edellä mainitut välineet ovat vastaavan EN-standardin mukaisia.
3. Elintarvikealan toimijan on päivättävä lämpötilatallenteet ja säilytettävä ne vähintään vuoden ajan tai kauemmin ottaen huomioon pakastetun elintarvikkeen luonne ja tarjollapitoaika.
Elintarvikelain (297/2021) 55 §:n 1 momentin mukaan valvontaviranomainen voi määrätä toimijan korjaamaan epäkohdan, jos elintarvike tai elintarvikekontaktimateriaali, elintarvikehuoneisto tai alkutuotantopaikka taikka elintarvike- tai kontaktimateriaalitoiminta voi aiheuttaa vaaraa ihmisen terveydelle tai ne ovat muutoin elintarvikesäännösten vastaisia.
5 momentin mukaan elintarvikesäännösten vastaisuus on määrättävä korjattavaksi välittömästi tai valvontaviranomaisen asettamassa määräajassa.
Kuuleminen
Toimijaa on kuultu hallintolain (434/2003) 34§:n mukaisesti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Toimija on antanut asiassa kirjallisen vastineen 6.2.2023. Vastineessa ei tullut esille määräykseen vaikuttavia seikkoja.
Vastineessa on ilmoitettu, että pakkausmateriaalit ja kuivaelintarvikkeet on siirretty pois vuotavien katon osien alapuolelta. Määräys on kuitenkin syytä pitää voimassa, kunnes kattorakenteet on korjattu.
Vastineessa on annettu alustavia suunnitelmia rakenteellisten korjausten suorittamisesta, mikä osoittaa toimijan havainneen korjaamistarpeet. Alustavien suunnitelmien ilmoittaminen ei kuitenkaan poista perustetta rakenteiden korjaamista koskeville määräyksille.
Vastineen mukaista pakastinhuoneen toiminnan ja rakenteellisen kunnon tarkastamista ei ole tehty todisteellisesti kylmäalan ammattilaisen toimesta, joten perustetta muuttaa määräystä ei tältä osin ole.
Vastineen mukaan pakastimen lämpötilaseuranta hoidetaan Testo Saveris 2 laitteella. Lähetetyn mittaustallenteen perusteella malli on Testo Saveris 2-T3, joka ei ole laitevalmistajan internetsivujen perusteella standardin EN 12830 mukainen mittauslaite. Toimijan tulee varmistaa, että lämpötilan seurantaan käytettävät mittaus- ja tallennusvälineet ovat standardien EN 12830 ja EN 13485 mukaiset ja niiden toiminta on varmistettu standardin EN 13486 mukaisesti.
Muut vastineessa esitetyt väitteet ja selvitykset eivät liity esillä olevaan asiaan.
Sovellettavat säännökset
Elintarvikelaki 297/2006 6§ momentit 1-3, 55 § momentit 1 ja 5
Hallintolaki (434/2003) 34 §
EPNAs (EY) N:o 852/2004 luku II artikla 3 ja liite II luvut I, II, IX ja X
Komission asetus (EY) N:o 37/2005 artikla 2
Päätöksen perusteena käytetyt asiakirjat
Oivaraportti 29.4.2022
Oivaraportti 18.11.2022
Toimijan vastine 6.2.2023
Muutoksenhaku
Tähän päätökseen ei saa hakea muutosta valittamalla. Päätökseen voi hakea muutosta tekemällä oikaisuvaatimuksen kunnan toimielimelle. Muutoksenhakuohje on tämän päätöksen liitteenä.
Voimassaoloaika
Tämä päätös on voimassa toistaiseksi. Tätä päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta, jollei valitusviranomainen toisin määrää (elintarvikelaki 78 §)
Lisätietoja
Lisätietoja antaa vs. johtava terveystarkastaja Jari Jokinen puh. 040 558 3446, jari.jokinen@turku.fi
Allekirjoitukset
Jari Jokinen
vs. johtava terveystarkastaja
Jakelu
aoKlåvus Tukku Oy
tiedKaupunkiympäristö, ympäristöterveys
tiedRakennus- ja lupalautakunta