Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta6014.03.20235

1722-2023 (10 03 00)

Rakennustöiden keskeytys / Eerikinkatu 26

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 60

Kiinteistötunnus: 853-7-39-2

Osoite: Eerikinkatu 26, Turku

Omistajat: KKOY Turun Kelantalo

Rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 9.3.2023:

Suoritetut rakennustyöt ja niiden keskeyttäminen

Yllä mainitulle kiinteistölle on haettu rakennuslupaa, lupatunnus 2022-1539. Haetun luvan mukaiset rakennustoimenpiteet ovat:

Lupaa ei ole vielä myönnetty. Kohteessa ei ole viranomaisen hyväksymää vastaavaa työnjohtajaa eikä hyväksyttyjä erityisalojen työnjohtajia. Tarvittavia erityissuunnitelmia ei ole toimitettu viranomaiselle.

Viranomainen on havainnut, että em. haettavan luvan mukaiset rakennustyöt ovat jo käynnissä. Osassa rakennusta työt on suoritettu loppuun ja tilat on otettu jo käyttöön.

Rakennusvalvonnan tarkastusinsinööri on käynyt kohteessa ja antanut kirjallisen rakennustöiden keskeytysmääräyksen 2.3.2023. Määräyksen mukaan rakennuslupaa vaativat muutostyöt on keskeytettävä välittömästi. Määräyksessä on todettu, että rakennustöitä ei saa jatkaa ennen kuin muutostyöllä on lainvoimainen rakennuslupa, tai kyseinen lupa on myönnetty ja sen yhteydessä on myönnetty ennalta-aloittamisoikeus. Töiden jatkamisen edellytykseksi on ilmoitettu myös vastaavan työnjohtajan hyväksyminen.

Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 180 §:n mukaan, jos rakennustyöhön tai muuhun toimenpiteeseen ryhdytään tai se toteutetaan vastoin tämän lain tai sen nojalla annettuja säännöksiä tai määräyksiä taikka myönnetyn luvan tai viranomaishyväksynnän vastaisesti, rakennustarkastajalla tai rakennusvalvontaa suorittavalla kunnan muulla viranhaltijalla on oikeus kirjallisesti annettavalla määräyksellä keskeyttää työ.

Rakennustyön keskeyttämisestä on viipymättä ilmoitettava kunnan

rakennusvalvontaviranomaiselle. Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö työn keskeyttäminen voimassa. Päätöstä on muutoksenhausta huolimatta noudatettava, jollei valitusviranomainen toisin määrää.

Kirjallinen keskeytysmääräys on annettu tiedoksi kiinteistön omistajan edustajalle 2.3.2023 ja samalla on varattu tilaisuus antaa kirjallinen vastine keskeytysmääräyksen johdosta.

Vastine ja päätöksen perustelut

Asianosaiselle on varattu tilaisuus antaa vastine ennen asian käsittelyä. Kiinteistön omistajan edustaja on 9.3.2023 kirjallisesti ilmoittanut, että vastinetta ei anneta. Vaikka vastinetta ei anneta, voidaan asia siitä huolimatta ratkaista.

Kyseessä on suojellussa rakennuksessa tehtävät suurimpaan osaan rakennusta kohdistuvat korjaus- ja muutostyöt. Rakennusta koskee kaavamääräys sr-1: Rakennustaiteellisesti ja kaupunkikuvallisesti arvokas rakennus. Julkisivujen suojelussa tulee huomioida säilyneet alkuperäiset tai luonteenomaiset materiaalivalinnat. Rakennuksen ulkoarkkitehtuurin muutoksista tulee kuulla Turun Maakuntamuseota.

Suojellussa rakennuksessa näin laajojen korjaus- ja muutostöiden tekeminen ilman viranomaisen hyväksymiä suunnitelmia ja ilman viranomaisen suorittamaa valvontaa saattaa pahimmassa tapauksessa vaarantaa rakennuksen suojeluarvoja.

Lisäksi haetun rakennusluvan mukaisilla korjaus- ja muutostöillä voi olla MRL 125 §:ssä tarkoitetulla tavalla vaikutusta rakennuksen käyttäjien turvallisuuteen tai terveydellisiin oloihin.

Aloitetuilla rakennustöillä ei ole viranomaisen hyväksymää vastaavaa työnjohtajaa eikä hyväksyttyjä erityisalojen työnjohtajia. Myöskään tarvittavia erityissuunnitelmia ei ole toimitettu viranomaiselle.

Rakennustyön jatkaminen ei ole tarkoituksenmukaista ennen kuin vireillä oleva rakennuslupa on myönnetty ja mm. tarvittavat erityissuunnitelmat on laadittu ja toimitettu viranomaiselle sekä vastaavat työnjohtajat hyväksytty.

Selvyyden vuoksi todetaan, että rakennuksen julkisivuihin tehdyille muutoksille on myönnetty erillinen rakennuslupa (2022-1305).

Rakennusvalvontaviranomainen päättää, pysytetäänkö viranhaltijan antama keskeytysmääräys voimassa. Rakennusvalvontaviranomaisen on myös ratkaistava, ilmoitetaanko asia poliisille syytteen nostamista varten.

Oheismateriaali​Keskeytysmääräys 2.3.2023

Rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta merkitsee asian tiedokseen ja päättää, että keskeytysmääräys pidetään voimassa siihen saakka, kunnes vireillä olevassa lupa-asiassa 2022-1539 on tehty päätös ja myönnettävä lupa on saanut lainvoiman tai asiassa haetaan ja myönnetään ennalta-aloitus oikeus, ja myönnetyn lupapäätöksen mukaiset vaadittavat erityissuunnitelmat on toimitettu lupaehtojen mukaisesti sekä lupaehtojen mukaisesti vastuuhenkilöt on hyväksytty rakennusvalvontaviranomaisen puolesta.

Samalla rakennus- ja lupalautakunta päättää, että luvattomasta rakentamisesta ei ilmoiteta poliisille, koska tekoa on olosuhteet huomioon ottaen pidettävä vähäisenä.

Lisäksi lautakunta päättää, että rakennusten omistajalta peritään rakennustöiden keskeyttämisen johdosta rakennusvalvontataksan 22.1 §:n mukainen 630 euron maksu.

LAINKOHDAT:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 21 §, 122 §, 122 a §, 125 §, 134 a §, 149 §, 149 c §, 150 §, 180 § ja 186 §

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoKKOY Turun Kelantalo