Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta4902.03.20235

6340-2022 (11 03 02)

Turun hallinto-oikeuden päätös / maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 15

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt hallintopakkoasiasta tehdyn valituksen, mutta pidentänyt osittain päätöksessä annettua määräaikaa. Päätöksen täytäntöönpano muutoksenhausta huolimatta on kielletty osittain. Valittajan oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus on hylätty.

Rlupalk § 49

Ympäristölakimies Nina Mattila 21.2.2023:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on 27.10.2022 § 302 päättänyt velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi kiinteistön 853-12-41-9 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n välittömästi aitaamaan tontin ja rakennuksen ympäristön siten, että alueelle pääsy estetään, välittömästi ja viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista saattamaan rakennuspaikan ympäristöineen sellaiseen kuntoon, ettei se vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä: osittain tuhoutuneen rakennuksen osat tulee poistaa tontilta ja toimittaa asianmukaiseen vastaanottopaikkaan.

Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta päätti velvoittaa RP-Yhtiöt Oy:n purkamaan välitöntä vaaraa aiheuttavan hallitsemallaan tontilla 853-12-41-9 sijaitsevan rakennuksen 103405304Y. Rakennuksen tuli olla purettuna viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Samalla päätettiin, että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaa vailla olevana ja päätöstä on noudatettava muutoksenhausta huolimatta.

RP-yhtiöt Oy valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati päätöksen kumoamista ja täytäntöönpanon kieltoa sekä oikeudenkäyntikulujensa korvaamista.

Turun hallinto-oikeus on 7.2.2023 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen. Asian käsittelyyn kuluneen ajan vuoksi hallinto-oikeus on pidentänyt velvoitteiden suorittamiseksi asetettua määräaikaa muiden kuin aitaamista koskevien velvoitteiden osalta niin, että se päättyy 8.5.2023. Hallinto-oikeus on kumonnut lautakunnan päätöksen siltä osin kuin päätös on määrätty täytäntöönpantavaksi lainvoimaa vailla olevana rakennuksen osien poistamisen ja rakennuksen purkamisen osalta. Muilta osin täytäntöönpanokieltoa koskeva valitus on hylätty. Myös oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskeva vaatimus on hylätty.

Hallinto-oikeus on todennut, että saadun selvityksen perusteella rakennuspaikka sellaisenaan rumentaa ympäristöä ja rakennuksen piha-alueelle levinneet osat voivat vaarantaa alueella oleskelevien turvallisuutta eikä kiinteistön haltija ole ryhtynyt tarvittaviin toimiin. Rakennusvalvonta on näin ollen voinut määrätä tontin ja rakennuksen ympäristön aidattavaksi, rakennuksen osat poistettavaksi tontilta ja suureksi osaksi tuhoutuneen rakennuksen purettavaksi. Lautakunnan päätöksessä annettu määräys, jonka mukaan tontti ja rakennuksen ympäristö on aidattava siten, että alueelle pääsy estetään, on yksiselitteinen. Päätös ei ole muutoinkaan valituksessa mainitulla tavalla epäselvä.

Hallinto-oikeus toteaa, että RP-Yhtiöt Oy:n olisi tullut ensi tilassa elokuussa sattuneen palon jälkeen saattaa rakennuspaikka sellaiseen kuntoon, että se ei vaaranna turvallisuutta tai rumenna ympäristöä ja tähän liittyen poistaa rakennuksen osat tontilta. Valituksenalaisessa päätöksessä määrätyt velvoitteet olisi voitu niiden laatu ja laajuus huomioon ottaen saattaa

loppuun kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Hallinto-oikeuden mukaan se, onko toimenpiteiden suorittamatta jääminen johtunut RP-Yhtiöt Oy:stä johtumattomasta syystä, tulee arvioitavaksi mahdollista uhkasakkoa tai teettämisuhkaa määrättäessä.

Hallinto-oikeus katsoo, että rakennuspaikka ympäristöineen aiheuttaa siinä määrin vaaraa alueella mahdollisesti oleskelevien turvallisuudelle, että lautakunta on voinut yleisen edun perusteella määrätä tontin ja rakennuksen ympäristön aitaamisen pantavaksi täytäntöön lainvoimaa vailla olevana. Kiinteistön kunnosta aiheutuva välitön vaara on kuitenkin estettävissä juuri tontin aitaamisella. Koska kiinteistö sijaitsee teollisuus- ja varastoalueella, rakennuksen osien poistamisen ja rakennuksen purkamisen osalta ei ole olemassa sellaista hallintoprosessilaissa tarkoitettua yleistä etua, joka olisi edellyttänyt päätöksen määräämistä täytäntöönpantavaksi lainvoimaa vailla olevana. Lautakunnan päätös on näin ollen tältä osin kumottu. Asian käsittelyyn kuluneen ajan takia hallinto-oikeus on pidentänyt velvoitteiden suorittamiseksi asetettua määräaikaa muiden kuin aitaamista koskevien velvoitteiden osalta niin, että se päättyy 8.5.2023.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 7.2.2023

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedokseen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.