Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta2502.02.20234

2311-2022 (11 03 00)

Ilmanlaatu Turun kaupunkiseudulla joulukuussa 2022

Tiivistelmä:

Raportti ilmanlaadusta Turun kaupunkiseudulla joulukuussa 2022 on valmistunut. Hengitysilman tavallisin laatuluokitus tunti-indeksillä määriteltynä oli sekä Kauppatorilla että Ruissalossa hyvä. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää Kauppatorilla ja tyydyttävää Ruissalossa. Raja- tai ohjearvoja ei ylitetty joulukuussa Turussa.

Rlupalk § 25

Ympäristönsuojelu, ilmansuojeluasiantuntija Petra Sainisto 26.1.2023:

Turun seudun ilmansuojelun yhteistyöryhmän Turun mittausasemat sijaitsevat Kauppatorilla sekä Ruissalossa Saaronniemellä. Kauppatorilla mitataan typen oksideita, hengitettäviä hiukkasia ja pienhiukkasia. Ruissalossa mitataan typen oksideita, rikkidioksidia sekä otsonia.

Joulukuussa hengitysilman laatu oli tunti-indeksin luokittelun mukaan Turun keskustassa hyvää 78​% ja Ruissalossa 99,7 % ajasta. Heikoimmillaan ilmanlaatu oli välttävää Kauppatorilla 2,3​% ja tyydyttävää Ruissalossa 0,3 % ajasta.

Asemien ilmanlaadun mittaustuloksia valvotaan ja verrataan Suomessa voimassa oleviin ohje-, raja- sekä tavoitearvoihin. Mittaustuloksia verrataan lisäksi kuukausiraportoinnin yhteydessä Maailman terveysjärjestön (lyh. WHO) antamiin ohjearvoihin. Turun kaupunki on sitoutunut saavuttamaan WHO:n ilmanlaadun ohjearvot vuoteen 2030 mennessä. WHO:n vuorokausiohjearvo typpidioksidille ylitettiin joulukuussa Turun Kauppatorilla.

Typpidioksidin pitoisuudet olivat Kauppatorilla korkeimmillaan 78,6 % (vuorokausiarvo) ja Ruissalossa 28,6​% (vuorokausiarvo) ohjearvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 33,6 % ohjearvosta. Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 1,4​% vuorokausiohjearvosta.

Korkein typpidioksidin tuntipitoisuus oli Kauppatorilla 42 % ja Ruissalossa 25,5 % raja-arvosta. Hengitettävien hiukkasten vuorokausipitoisuudet olivat korkeimmillaan Kauppatorilla 47,8 % raja-arvosta. Raja-arvon numeroarvoa ei ylitetty joulukuussa Turun Kauppatorilla. Ruissalossa korkein rikkidioksidin pitoisuus oli 0,8​% raja-arvosta. Ruissalossa otsonipitoisuudet olivat korkeimmillaan 49,2 % terveyshaittojen ehkäisemiseksi annetusta tavoitearvosta (120 µg/m3).

Kuukausiraportoinnista luovutaan ja vuonna 2023 siirrytään kausiraportointiin. Alkuvuoden raportti julkaistaan toukokuussa.

Oheismateriaali 1​Ilmanlaaturaportti joulukuu 2022

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä joulukuun ilmanlaaturaportin tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.