Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta305.01.20233

7470-2022 (10 03 00)

Lausunnon antaminen Turun hallinto-oikeudelle / Valitus rakennusluvasta (2022-686), Korppolaistie 13

Tiivistelmä:

Omakotitalon ja talousrakennuksen purkamiseksi ja uuden paritalon rakentamiseksi, osoitteessa Korppolaistie 13, myönnetystä rakennusluvasta on valitettu hallinto-oikeuteen. Valituksen mukaan rakennuslupapäätös kiinteistölle Korppolaistie 13 sijoitettavasta rakennuksesta on asemakaavan vastainen, ei sovellu paikalle ja se tarpeettomasti haittaa naapuria. Valituksen mukaan rakennus- ja lupalautakunnan päätös on kumottava ja rakennuslupa hylättävä sekä toissijaisena vaatimuksena rakennuslupa on palautettava uuteen käsittelyyn, jossa hakijan on esitettävä louhintasuunnitelma, pohjatutkimus ja salaojasuunnitelma ennen lupapäätöksen tekemistä. Lautakunnalle esitetään annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Rlupalk § 3

Kaupunkiympäristötoimiala, ympäristölakimies Ville Erkkola 27.12.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 15.9.2022 § 263 myöntänyt rakennusluvan uuden paritalon rakentamiseksi ja vanhan asuinrakennuksen ja talousrakennuksen purkamiseksi tontilla 853-5-4-32, Korppolaistie 13. Päätös on annettu julkipanon jälkeen 21.9.2022.

Naapurikiinteistöjen 5-4-35, 5-4-31,5-4-34 ja 5-4-51 omistajat ovat valittaneet päätöksestä Turun hallinto-oikeudelle, joka on pyytänyt lautakunnalta lausuntoa asiassa 16.12.2022 mennessä. Lisäaikaa lausunnon antamiselle on annettu 10.1.2023 asti.

Turun hallinto-oikeus on 1.12.2022 päivätyllä kirjeellä lähettänyt lisäselvitystä asiassa tiedoksi.

Rakennusvalvonta esittää, että Turun hallinto-oikeudelle annettaisiin asiassa seuraava lausunto.

Lausuntoehdotus

Asemakaavan vastaisuus, rakennuksen paikalleen soveltuvuus

Valituksessa on esitetty, että rakennuksen asemointi on kaavan vastainen ja että rakennus ei sovellu paikalle. Kaavamääräyksen mukaan tontti on ALK, yhdistetty liike- ja asuinkerrostalojen korttelialue. Asemakaavan mukaan tontille saa tehdä 300 k-m²:n, kaksikerroksisen, enintään 3 asunnon rakennuksen. Rakennusluvassa hyväksytyn asuinrakennuksen kerrosala on 293 k-m² ja tästä ns. rakennusoikeudellinen kerrosala eli kerrosala, josta on vähennetty lain tai asemakaavan perusteella sallitut vähennykset, on 265 k-m². Tontille sallittua rakennusoikeutta jää siten käyttämättä 35 k-m2. Vähäinen osa rakennusta ja osa terassien ja parvekkeiden katoksista ulottuu rakennusalan ulkopuolelle. Hakija on perustellut poikkeamista tontin hankalan mallisella rakennusalalla sekä mm. arkkitehtuurilla. Rakennusalan rajan ylitys tontin itäreunassa mahdollistaa rakennukselle esitetyn 9,65 metrin runkosyvyyden, mikä puolestaan mahdollistaa yläkertaan kolmen makuuhuoneen pohjaratkaisun ja lisää asuntojen huoneistoalaa. Suurempi runkosyvyys myös parantaa merkittävästi 1. kerroksen esteettömyyttä erityisesti WC-tiloissa ja eteisessä. Kaupunkikuva-arkkitehdin näkemyksen mukaan rakennus on sovitettu maastonmuotoihin hyvin ja rakennus soveltuu rakennuskannaltaan monimuotoiseen ympäristöönsä.

Terassit ja rakennuksen sijoittuminen

Asuinrakennus sijoittuu koilliskulmassa vähäisiltä osin rakennusalan ulkopuolelle. Samoin osa parvekkeen katoksesta ja terassin katos ylittävät rakennusalan vähäisiltä osin. Rakennusalan etäisyys Kaartotie 10-12 rakennusalaan on noin 10 metriä. Osoitteessa Kaartotie 10 sijaitseva rakennus sijoittuu niin ikään osittain rakennusalan ulkopuolelle, jolloin rakennusten etäisyys on vähimmillään noin 9 metriä. Lupapäätöksellä hyväksytyn asuinrakennuksen katetun terassin etäisyys naapurista on hieman yli 7 metriä. Kaartotie 10-12 sijaitsee valituksenalaista kiinteistöä korkeammalla ja rakennusten välissä on korkoeron vuoksi tukimuuri. Korppolaistie 11 suuntaan rakennusalojen välinen etäisyys on noin 10 metriä. Luvan kohteena olevan rakennuksen ja Korppolaistie 11:n rakennuksen välinen vaakaetäisyys on vähimmillään 10,5 metriä mutta Korppolaistie 11 on luvan kohteena olevaa rakennusta alempana. Katettu parveke ulottuu noin 8,7 metrin päähän Korppolaistie 11:sta. Vastamäki 3:n puolelle sijoittuva kattamaton terassi ulottuu vähimmillään 3 metrin päähän kiinteistöjen välisestä rajasta. Vastamäki 3:n rakennusalaan on terassilta etäisyyttä lyhimmillään 7 metriä.

Rakennusluvan käsittelyssä on arvioitu, että kyseiset rakennusalan ylitykset ovat niin vähäisiä ja perustellusta syystä suunniteltuja, että ne voidaan hyväksyä vähäisinä poikkeuksina rakennusluvan yhteydessä. Valittajat ovat tuoneet valituksessaan esiin useita seikkoja, joihin he ovat jo saaneet vastauksen naapurien kuulemisvaiheessa hakijalta sekä rakennuslupapäätöksen perusteluissa. Hakija on muuttanut osittain hakemustaan naapurien huomautusten vuoksi ja lupaehdoissa on otettu huomioon naapurien muistutuksissa esittämiä huomioita. Näiltä osin rakennus- ja lupalautakunta viittaa rakennuslupapäätöksen perusteluihin sekä hakijan toimittamassa vastineessa oleviin perusteluihin ja katsoo, että rakennusluvan myöntämisen edellytykset ovat olleet olemassa.

Muut valituksessa esitetyt huomiot

Valituksessa on esitetty lukuisia seikkoja, joiden perusteella valittajat katsovat, että rakennusluvan myöntämiselle ei ole edellytyksiä. Näitä samoja asioita valittajat ovat tuoneet esiin jo luvan käsittelyvaiheessa. Rakennushankkeen suunnitelmia on muutettu naapurien huomautusten perusteella muun muassa siten, että Korppolaistie 15:n rajalla olevaa tukimuuria on siirretty, jotta rajalla oleva aita ja istutukset säilyvät. Tontilla on hulevesiliittymä, jonka lisäksi hulevesiä on ohjattu kivipesään.

Lupahakemuksen suunnitelmia on muutettu naapurien huomautuksen johdosta myös siten, että hakija on poistanut suunnitelmista jätekatoksen/varaston. Jätepiste on siirretty Korppolaistien varteen ja sen ympärille on suunniteltu aitaus. Autopaikkamäärä on asemakaavan mukainen. Lumenläjityspaikkaa on muutettu siten, että sulamisvesi ei pääse valumaan Korppolaistie 15 tai Vastamäki 3 tonttien puolelle. Tontille johtava tie/mäki on lämmitetty. Tonttitie on olemassa oleva ja käytössä oleva tie. Aluepelastuslaitoksen ehdollinen lausunto on huomioitu suunnitelmissa ja lupaehdoin.

Osa valituksessa esitetyistä seikoista liittyy rakentamisaikaiseen toimintaan (muun muassa huomiot louhinnan aiheuttamista mahdollisista haitoista). Nämä seikat on huomioitu muun muassa lupaehdoin. Kyseessä on olemassa oleva rakennuspaikka tiiviillä kaupunkialueella, jolloin asumisesta väistämättä aiheutuu naapureille tietynlaisia lieveilmiöitä, kuten kesäaikana ulkona valmistettavan ruoan tuoksua. Terveydensuojeluviranomainen voi puuttua asumisterveyteen vaikuttaviin seikkoihin, mikäli nämä lieveilmiöt ylittävät normaalin asumisen edellyttämän sietokyvyn.

Rakennushanke on pääosiltaan voimassa olevan asemakaavan mukainen. Myönnetty rakennuslupa sisältää poikkeamisen, joka on arvioitu vähäiseksi ja sen myöntäminen perustelluksi. Valituksessa ei muutoinkaan ole esitetty mitään sellaista, mistä syystä rakennuslupa tulisi kumota tai palauttaa uudelleen valmisteltavaksi. Rakennus- ja lupalautakunta katsoo, että rakennusluvan myöntämisen edellytykset täyttyvät ja että valitus tulee hylätä.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Ville Erkkola, puh. 040​356 5634, s-posti ville.erkkola(at)turku.fi, osoite PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1​Valitus 16.11.2022

Oheismateriaali 2​Lisäselvitys valitukseen 1.12.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää antaa Turun hallinto-oikeudelle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

Lisäksi lautakunta päättää, että pöytäkirja tämän asian kohdalta tarkastetaan ja hyväksytään heti.

Päätös​Ehdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli valvontajohtajan varahenkilönä rakennusvalvontapäällikkö Annika Alppi.​

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus