Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta35522.12.20222

7831-2021 (10 03 00)

Turun hallinto-oikeuden päätös / Maankäyttö- ja rakennuslain mukainen hallintopakkoasia, Voimakatu 17 (valvonta-asia 853-2020-56)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on hylännyt maanvuokramiehen valituksen, mutta pidentänyt velvoitteille asetettuja määräaikoja.

Rlupalk § 355

Ympäristölakimies Nina Mattila 13.12.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 8.6.2022 § 169 velvoittanut tontin 853-12-41-10 haltijan RP-Yhtiöt Oy:n toimittamaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa päätöksen tiedoksisaannista rakennusta 1034053050 koskevan kuntotutkimuksen terveellisyyden tai turvallisuuden johdosta ilmeisen välttämättömien korjaustoimenpiteiden selvittämiseksi. Lisäksi rakennus- ja lupalautakunta on päättänyt velvoittaa alueen turvallisuuden varmistamiseksi RP-Yhtiöt Oy:n juoksevan uhkasakon uhalla välittömästi ja viimeistään neljän viikon kuluessa päätöksen tiedoksisaannista huolehtimaan seuraavista toimenpiteistä rakennuksen 1034053050 suojaamiseksi vahingonteolta: rakennuksen ovet ja ikkunat tulee peittää ja lukita siten, ettei ulkopuolisilla ole niihin pääsyä ja tontti tulee aidata siten, ettei ulkopuolisilla ole tontille pääsyä.

RP-yhtiöt Oy valitti päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaati päätöksen kumoamista ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista. RP-Yhtiöt Oy on vaatinut myös lautakunnan päätöksen täytäntöönpanokieltoa.

Turun hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, täytäntöönpanokieltoa koskevan vaatimuksen ja oikeudenkäyntikuluvaatimuksen. Asian käsittelyyn kuluneen ajan vuoksi hallinto-oikeus on pidentänyt ikkunoiden ja ovien peittämistä ja lukitsemista sekä tontin aitaamista koskevien velvoitteiden suorittamiseksi asetettua määräaikaa niin, että se päättyy 15.12.2022. Asian käsittelyyn kuluneen ajan vuoksi kuntotutkimuksen toimittamista koskevaa määräaikaa on pidennetty niin, että se päättyy 15.2.2023.

Hallinto-oikeus on todennut, että valittaja on vastuussa kiinteistöön ja rakennukseen kohdistuvista maankäyttö- ja rakennuslain mukaisista velvoitteista. Rakennuksen suojaamista ja aitaamista koskeva määräys on yksiselitteinen ja siitä käy selvästi ilmi, mihin valittaja on velvoitettu. Koska rakennukseen on jo aiemmin tunkeuduttu ja kohdistettu ilkivaltaa, lautakunta on näissä oloissa voinut asettaa ikkunoiden ja ovien peittämistä ja lukitsemista sekä tontin aitaamista kokevan velvoitteen. Sikäli kuin valittaja on mahdollisesti jo joiltain osin ryhtynyt velvoitteen mukaisiin toimenpiteisiin, asia otetaan huomioon uhkasakkoja tuomittaessa. Kun otetaan huomioon tontin ja kysymyksessä olevan rakennuksen koko sekä asetettujen toimenpiteiden laatu, päävelvoitteelle asetettu määräaika ei ole liian lyhyt. Yleiseen turvallisuuteen liittyvään potentiaaliseen vaaraan nähden ja asian aikaisemmat vaiheet huomioon ottaen päävelvoitteen noudattamisen tehosteeksi asetettu uhkasakko ei myöskään ole hallinto-oikeuden mukaan määrältään liian suuri.

Hallinto-oikeus arvioi, että rakennuksen rakenteisiin on voinut imeytyä kemikaaleja ja pelastusviranomaisen näkökulmasta rakennuksen kunto on huono. Näin ollen asiassa on ollut terveellisyyteen ja turvallisuuteen liittyvät perusteet määrätä rakennuksen omistaja esittämään rakennuksen kuntoa koskevaa selvitystä ennen rakennusvalvontaviranomaisen mahdollisen korjauskehotuksen antamista. Lautakunnan päätöksen muuttamiseen selvitystä koskevan määräyksen osalta ei ole hallinto-oikeuden mukaan syytä.

Oheismateriaali 1​Turun hallinto-oikeuden päätös 14.11.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.