Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta34722.12.20225

14902-2022 (11 04 01)

Haja-asutusalueiden jätevesivalvontaprojekti 2022

Tiivistelmä: -

Rlupalk § 347

Ympäristötarkastaja Liisa Leino 15.12.2022:

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomainen jatkoi valvontaohjelman mukaisesti kesällä 2021 aloitettua valvontakampanjaa koskien jätevesien käsittelyä ja johtamista viemäriverkostojen ulkopuolisilla alueilla. Kesän 2021 aikana Kakskerranjärven ranta-alueella selvitettiin yhteensä 89 kiinteistön jätevesien käsittelyn tilanne. Valvontaa jatkettiin vuonna 2022, jolloin projektin kohteena oli Paattistenjoen ja Järvijoen ranta-alueet.

Kesän 2022 aikana Paattistenjoen ja Järvijoen ranta-alueilla selvitettiin yhteensä 90 kiinteistön jätevesien käsittelyn tilanne. Tarkastuksia suoritettiin 75 kiinteistöllä, ja yhdeksälle kiinteistölle lähetettiin kirjallinen selvityspyyntö, joista yksi toimitti pyydetyt tiedot määräaikaan mennessä. Yhteensä 60 kiinteistölle annettiin tarkastusten ja selvitysten perusteella ympäristönsuojelulain mukainen kehotus jätevesien käsittelyjärjestelmän parantamisesta/uudistamisesta. Tarkastukset ja selvitykset kohdistettiin kiinteistöihin, joilla on ennen vuotta 2004 rakennettu jätevesien käsittelyjärjestelmä.

Tarkastuksen kohteena olleista kiinteistöistä valtaosa (95 %) oli vakituisesti asuttuja, kehotetuista kiinteistöistä kaikki (100 %) oli vakituisesti asuttuja. Tyypillisimmin ongelmat jätevesien käsittelyssä Paattistenjoen ja Järvijoen ranta-alueilla liittyivät käsittelyjärjestelmien korkeaan käyttöikään ja riittämättömään puhdistustasoon.

Paattistenjoen ja Järvijoen ympäristössä on pääasiassa vakituista asutusta, joten useimmilla kiinteistöillä oli vesikäymälä sekä muutoin tavanomainen omakotitalon varustetaso. Tarkastukset sujuivat pääosin hyvin ja keskustelua herätti erityisesti asukkaiden näkemys viemäriverkoston puutteellisuudesta Paattisten alueella.

Tarkastuksista sovittiin kiinteistöjen omistajien kanssa etukäteen puhelimitse, sähköpostitse tai kirjeitse. Tarkastuksella käytiin läpi kiinteistön vedenhankintaa, käymäläratkaisua, varustetasoa ja jätevesien käsittelyä koskevia asioita. Erityishuomiota kiinnitettiin jätevesien käsittelyjärjestelmän kuntoon ja käyttöikään. Valvontaa on pohjustettu vuoden 2019 aikana postitetuilla lomakkeilla kerätyillä tiedoilla talousjätevesien kiinteistökohtaisesta käsittelystä.

Jätevesivalvontaprojektia tullaan jatkamaan Turussa resurssien mukaan. Kehotusten runsas määrä valvontatarkastuksineen ja niitä mahdollisesti seuraava hallintopakkomenettely tulee vaatimaan resurssien kohdentamista erityisesti Paattisten alueen jätevesivalvontaan myös jatkossa.

Ympäristönsuojelupäällikkö Olli-Pekka Mäki

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä tiedoksi jätevesivalvontaprojektin vuodelta 2022.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.