Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta34922.12.20227

12251-2022 (10 03 00)

Lausunto Turun hallinto-oikeudelle / Toimenpidelupa (2022-1284), Kakskerta

Tiivistelmä:

Naapurikiinteistön omistaja on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä koskien toimenpidelupaa. Lautakunnalle ehdotetaan, että hallinto-oikeudelle annetaan lausunto, jonka mukaan valitus tulisi hylätä.

Rlupalk § 349

Ympäristölakimies Nina Mattila 13.12.2022:

Kuvaus asiasta

Rakennus- ja lupalautakunta on 27.10.2022 § 293 myöntänyt toimenpideluvan jätevesijärjestelmälle osoitteessa Vapparintie 61 sijaitsevalle kiinteistölle 853-478-2-63. Naapurikiinteistön 853-478-2-64 omistaja on valittanut lautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen. Valituksessa vaaditaan järjestelmän sijainnin muuttamista toiseen paikkaan, koska valittajan mukaan naapurin aiemmin viallisesta järjestelmästä on valunut jätevettä valittajan pihalle. Valittajan mukaan toimenpideluvan hakijan järjestelmän uudelleen sijoittaminen toiseen paikkaan on täysin mahdollista

Hallinto-oikeus on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausuntoa 16.12.22 mennessä. Hallinto-oikeus on myöntänyt lisäaikaa 30.12.2022 saakka lausunnon toimittamiseksi. Hallinto-oikeudelle ehdotetaan annettavaksi lausunto, jonka mukaan valitus tulee hylätä.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Maankäyttö- ja rakennuslain 126 a §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan 126 §:n mukainen toimenpidelupa tarvitaan muun ohella kiinteistökohtaisen jätevesijärjestelmän rakentamiseen tai muuttamiseen.

MRL 138 §:n mukaan siltä osin kuin on tarpeen toimenpiteen maankäytöllisten ja ympäristöllisten vaikutusten arvioimiseksi, toimenpidelupaa ratkaistaessa noudatetaan soveltuvin osin, mitä rakennusluvan edellytyksistä 72, 135, 136 ja 137 §:ssä sekä rakennuskielloista säädetään.

MRL 136 §:n 1 momentin mukaan rakennusluvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueen ulkopuolella on, että: 1) rakennuspaikka täyttää 116 §:n vaatimukset;

2) rakentaminen täyttää sille 117 §:ssä säädetyt sekä muut mainitun lain mukaiset tai sen nojalla asetetut vaatimukset; 3) rakentaminen täyttää 135 §:n 3 - 6 kohdassa asetetut vaatimukset;

4) teiden rakentaminen tai vedensaannin taikka viemäröinnin järjestäminen ei saa aiheuttaa kunnalle erityisiä kustannuksia; sekä 5) maakuntakaavasta tai yleiskaavasta johtuvat 33 ja 43 §:n mukaiset mahdolliset rajoitukset otetaan huomioon.

MRL 135 §:n 1 momentin mukaan rakennus­luvan myöntämisen edellytyksenä asemakaava-alueella on, että:

5) vedensaanti ja jätevedet voidaan hoitaa tyydyttävästi ja ilman haittaa ympäristölle; sekä

6) rakennusta ei sijoiteta tai rakenneta niin, että se tarpeettomasti haittaa naapuria tai vaikeuttaa naapurikiinteistön sopivaa rakentamista.

MRL 141 §:n mukaan lupapäätökseen voidaan ottaa tarpeelliset määräykset. Määräykset voivat koskea muun ohessa rakennustyön tai toimenpiteen suorittamista ja niistä mahdollisesti aiheutuvien haittojen rajoittamista.

Toimenpidelupapäätöksen mukaan ”vanha jätevesien käsittelyjärjestelmä saneerataan siten, että se täyttää ympäristönsuojelulaissa määritellyt puhdistusvaatimukset. Uudessa jätevesijärjestelmässä puhdistettujen talousjätevesien purkupaikka sijoitetaan omalle kiinteistölle kivipesässä maastoon ja saadun selvityksen mukaan maaperän ominaisuudet tukevat kivipesän toteutusta. Jätevesien käsittelyjärjestelmän saneerauksella pyritään parantamaan olemassa olevaa tilannetta.”

Ympäristönsuojelu on antanut hakemuksesta lausunnon, joka on huomioitu päätöksessä lupaehdoin. Lupaehdon mukaan ”Vesi- ja viemärisuunnitelmissa tulee esittää laitteiston ja ympäröivän maaston korkomaailma sekä pohjaveden pinnan taso. Purkupaikasta tulee jäädä pohjavesitason yläpuolelle vähintään metri.” Kiinteistön omistaja tai haltija vastaa rakennuksen ja siihen liittyvien järjestelmien kunnosta ja ylläpidosta. Kuten toisessa lupaehdossa on todettu ”Jätevesien käsittelyjärjestelmää tulee ylläpitää ja huoltaa säännöllisesti puhdistusvaatimusten täyttämiseksi. Jätevesien käsittelyssä tulee huomioida muodostuvan jäteveden määrä, sekä ennakoida mahdollisuuksien mukaan tulevia muutoksia (elinkaariajattelu). Hakijan suunnittelija on antanut selvityksensä, miksi viemärilinjan purkupaikan siirtoon ei ryhdytä.

Edellä esitetyn perusteella lupaviranomainen on voinut arvioida, että jätevedet voidaan haetulla järjestelmällä hoitaa rakennuspaikalla ilman MRL:ssä tarkoitettua ympäristölle ja naapureille aiheutuvaa haittaa. Toimenpidelupa on myönnettävä, jos MRL:n mukaiset myöntämisedellytykset täyttyvät. Lupahakemusta ei voi hylätä sillä perusteella, että naapuri pitää toisenlaista ratkaisua parempana tai muuten tarkoituksenmukaisempana.

Lisätietoja antaa tarvittaessa ympäristölakimies Nina Mattila, 040-6741633 nina.mattila@turku.fi, PL 355, 20101 Turku.

Oheismateriaali 1​Valituskirjelmä

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

Ehdotus​Rakennus- ja lupalautakunta päättää antaa hallinto-oikeudelle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausTurun hallinto-oikeus