Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)3821.12.2022 

13776-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös YIT Suomi Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien louhintaa (Kellonsoittajankatu 9)

Ilmoittaja

YIT Suomi oy

Lemminkäisenkatu 59

20520 Turku

Ilmoitus

Ajankohta

YIT Suomi Oy on 21.11.2022 jättänyt Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 § mukaisen ilmoituksen melua ja tärinää aiheuttavasta toiminnasta, joka koskee louhintaa osoitteessa Kellonsoittajankatu 9. Ilmoitusta on täydennetty 29.11. sekä 1. ja 12.12.2022.

Turun kaupungin rakennus- ja lupalautakunta on 8.6.2022 §164 myöntänyt rakennusluvan kyseiselle tontille. Rakennusluvassa on annettu useita louhintaa koskevia määräyksiä liittyen mm. turvallisuuteen, hulevesien sekä louhinta- ja kaivuumassojen käsittelyyn.

Ilmoitus koskee 9.1. – 30.5.2023 välisenä aikana tehtävää louhintaa. Louhintaa tehdäänarkisin maanantaista perjantaihin klo 7.00–19.00 ja lauantaisin klo 9.00–18.00. Louhinnan aikana räjäytyksiä tehdään valoisaan aikaan eli klo 8–17 välillä. Louhintaa tehdään yhtäjaksoisesti sen valmistumiseen asti. Iskuvasaraa käytetään arkisin maanantaista perjantaihin klo 9.00–16.00 pois lukien päiväkodin ja koulun toiminnan kanssa sovitut tauot työpäivän aikana mukaan lukien ylioppilaskirjoitukset. Tavoitteena on saada louhinnat valmiiksi jo huhtikuun 2023 alkuun mennessä.

Rakennuksen perustusvaihe alkaa maaliskuussa 2023 ja varsinainen runkotyövaihe katutasosta ylöspäin kesäkuussa 2023, jolloin louhintaa ei enää tehdä. Normaali työaika työmaalla on klo 7.00–20.00. Kuormien tuomisesta ja niiden purusta työmaalla aiheutuu satunnaisesti melua jo klo 5.30 alkaen maaliskuusta 2023 noin maaliskuuhun 2024 asti. Kuormien tuonti työmaalle ja niiden purku ajoitetaan aamuvarhaiseen, jolloin kaupungin liikenne ei ole vielä vilkastunut läheisen koulun ja päiväkodin toiminnan takia.

Työmaan toiminta

Alueelta louhitaan arvion mukaan noin 9 500 m3 kiviainesta. Louhinta toteutetaan useassa vaiheessa ja tasossa. Toiminnanharjoittaja on esittänyt louhintasuunnitelman, jossa alue on jaettu kahdeksaan yhtä suureen louhintalohkoon. Avolouhinta alkaa alueen Kellonsoittajankadun puolelta louhinta-alueen keskivaiheilta ja etenee pohjoiseen ja jatkuen edelleen länsipuolta tontin eteläiseen osaan. Lopuksi louhitaan Kellonsoittajankadun puoleiset alueet tontin itäosasta. Irtiporausta tehdään samanaikaisesti tontin vastakkaisissa kulmissa kaakossa ja luoteessa siirtyen sen jälkeen tontin keskiosiin.

Kalustona käytetään 2–4 poravaunua, louheen lastaukseen ja piikkaamiseen (iskuvasara) kaivinkoneita sekä louheen kuljetuskalustoa.

Työmaalla on jokaisena työpäivänä 5–8 räjäytystä. Työssä käytetään iskuvasaraa louheen rikkomiseen. Kaikki irrotettu kiviaines kuljetetaan työmaalta pois, eli käytännössä noin 15–20 kuormaa työpäivän aikana (yhteensä noin 1200 kuormaa).

Meluvaikutukset ja ympäristö

Poravaunujen melutason on arvioitu olevan 10 metrin päässä noin 120 dB(A). Tontin avoimen sijainnin takia louhintarintausta tai varastokasoja ei pystytä hyödyntämään melusuojauksena ympäröivien asuntojen suuntaan. Pölyhaitan torjumiseksi porausvaunuissa on pölynerottimet. Tärinän estämiseksi kenttien panostukset suunnitellaan siten, että louhintatöiden aiheuttamat heilahdusnopeuden arvot eivät nouse raja-arvoja korkeammiksi kartoitusalueen sisäpuolella. Alan asiantuntija määrittää ympäristön tärinää koskevat raja-arvot.

Työmaa sijaitsee asuinrakennusten, koulun ja päiväkodin ympäröimällä alueella. Lähimmät asuinkerrostalot ovat luoteessa ja pohjoisessa 10 ja 14 metrin päässä louhinta-alueen reunasta. Louhinta-alueen länsipuoliset asuintalot ovat lähimmillään 25–30 metrin päässä. Itäpuolella Kellonsoittajankadun toisella puolella on Kerttulin koulu, Luostarivuoren Kerttulin yksikkö ja päiväkoti 22 metrin päässä työmaan lähimmästä reunasta.

Toiminnanharjoittaja on ilmoittanut huomioivansa Kerttulin lukion ylioppilaskirjoituksen ajankohdat aikataulusuunnitelmissaan varmistaen kirjoituksia suorittavien työrauhan. Lisäksi toiminnanharjoittaja ilmoitti järjestävänsä tapaamisen päiväkodin henkilökunnan ja tulevien urakoitsijoiden kanssa yhteisten toimintasääntöjen sopimiseksi. Toiminnassa huomioidaan mm. päiväkodin lasten päiväuni- ja ulkoiluajat sekä lasten kuljettamiseen liittyvä liikenne katualueella.

Melutilanteen seurannasta ei esitetty suunnitelmaa.

Tiedotus

Toiminnasta tiedotetaan talokohtaisesti rakennuksiin, jotka sijaitsevat ns. kartoitusalueella ulottuen louhinta-alueen reunoilta 60 metrin päähän jokaiseen ilmansuuntaan.

Toiminnanharjoittaja on 12.12.2022 ilmoittanut sopineensa läheisen päiväkodin kanssa työmaan meluavissa töissä pidettävistä tauoista päivälevon aikana klo 12–14. Lisäksi sovittiin säännöllisestä yhteydenpidosta päiväkodin henkilökunnan kanssa sekä piha-alueen meluseurannasta aistinvaraisesti ja tarvittaessa melumittauksin.

Toiminnanharjoittaja järjestää vuoden 2023 alussa infotilaisuuden lähikiinteistöjen edustajille. Lisäksi työmaalle on perustettu oma sähköinen viestintäkanava, jota käytetään työmaan ja lähialueen kiinteistöjen tiedotuksessa ja kuulemisessa. Viestintäkanava tulee myös päiväkodissa olevien lasten vanhempien käyttöön.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta on kuulutettu Turun kaupungin internetsivuilla 5. - 19.12.2022. Määräaikaan mennessä ei tullut ilmoitusta koskevia muistutuksia.

Päätös​Ympäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Yleiset määräykset

Toiminta-ajat

Meluseuranta

Tiedotus

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien melu- ja pölyhaittojen vähentämiseksi. Työmaan välittömässä läheisyydessä on asuinkerrostaloja, oppilaitoksia ja päiväkoti, minkä takia toiminnalle on tarpeellista antaa määräyksiä mahdollisesti koituvien terveys- ja viihtyvyyshaittojen vähentämiseksi.

Pölyn aiheuttamien viihtyvyys- ja terveyshaittojen estäminen edellyttää etenkin kuivina ja tuulisina kausina työmaan tehokasta pölyntorjuntaa. Talvella kastelun tilalla on käytettävä muita menetelmiä. Tarvittaessa voimakkaasti pölyävä toiminta on keskeytettävä, jos torjuntatoimenpitein ei saavuteta riittävää tulosta.

Louhinnasta aiheutuvan meluhaitan torjuminen teknisin keinoin on haastavaa ja tapahtuu pääasiassa työaikaa rajoittamalla. Päivittäisen työajan lyhentäminen kuitenkin pidentää työn kokonaiskestoa, mikä ei ympäristölle koituvan kokonaisrasituksen kannalta ole mielekästä. Räjäytysten ja iskuvasaran käyttöaikaa on rajoitettu eniten niistä aiheutuvan iskumaisen, yleensä erityisen häiritsevän ja kauas kuuluvan meluhaitan takia.

Louhinta on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kielletty lauantaisin asukkaille koituvan melurasituksen kohtuullistamiseksi. Poikkeustilanne, jolloin louhintaa tehdään lauantaina, voi perustua turvallisuuden varmistamiseen tai muuhun vastaavaan seikkaan. Asiasta on välittömästi tiedotettava alueen asukkaille ja ympäristönsuojeluun.

Toiminnanharjoittaja on sopinut oppilaitosten ja päiväkodin kanssa meluavassa työssä pidettävistä tauoista, jotta toiminta ei kohtuuttomasti haittaa koulujen ja päiväkodin normaalia toimintaa. Hyvällä yhteydenpidolla varmistetaan tiedonsaanti toiminnanharjoittajan ja laitosten välillä.

Melun mittaaminen on tarpeellista viimeistään tilanteessa, kun melusta aiheutuva haitta koetaan kohtuuttomaksi myös asuntojen sisätiloissa. Melumittaajan on oltava ympäristönsuojelun hyväksymä ulkopuolinen asiantuntijataho mittausten sekä tulosten tulkinnan laadun varmistamiseksi. Mittauksista laadittavassa raportissa tuloksia on verrattava terveydellisin perustein annettuihin raja-arvoihin ottaen huomioon asukkaille ja alueella oleskeleville muodostuva altistumistaso. Mittaustulokset voivat edellyttää päivittäisen työajan lyhentämistä ja/tai uusien melun leviämistä estävien toimenpiteiden käyttöönottoa. Tarve päivittäisen työajan lyhentämiselle voi syntyä myös ilman mittauksia, jos ympäristön asukkaat kokevat työpäivän pituudesta johtuvan meluhaitan kohtuuttomana. Ympäristönsuojelu voi välittömästi määrätä työaikaa lyhennettäväksi joko aamu- tai iltapäivästä tai pitämällä taukoa työpäivän aikana.

Tiedottaminen on olennainen osa meluntorjuntaa ja ennustettavuudella pyritään vähentämään haitankärsijöiden kokemaa haittaa. Tiedotteen yhteystietojen avulla välitön palautteen antaminen suoraan toiminnanharjoittajalle on mahdollista. Sähköisellä tiedotuskanavalla parannetaan ajantasaista tiedottamista työmaatoiminnoista sekä haitankärsijöiden reaaliaikaista kuulemista. Tiedotteen jakelualuetta on laajennettava, mikäli toiminnasta aiheutuvan melun todetaan leviävän alun perin ennakoitua laajemmalle.

Määräys täsmällisten räjäytysaikojen ilmoittamisesta ympäristön asukkaille, koulujen ja päiväkodin henkilökunnalle sekä muille toimijoille heidän niin halutessaan on annettu tiedon kulun parantamiseksi. Asukkailla saattaa olla paukkuäänille herkkiä lemmikkieläimiä ja turvallisuuden takia ääneen on varauduttava etukäteen. Räjäytysaikoja koskeva yksityiskohtainen tiedotus voidaan hoitaa esim. tekstiviestillä tai muulla sovitulla tavalla.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 14.12.2021 499 § (14671–2021) hyväksymän maksutaksan mukainen 400 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
aoYIT Suomi Oy
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedXXXXX
tiedXXXXX