Turun kaupunki§Päätöspöytäkirja1
Kaupunkiympäristö, ympäristönsuojelu 
Ympäristöinsinööri (vakanssi 201501)3718.11.2022 

13680-2022 (11 03 01)

Ympäristönsuojelulain 122 § mukainen päätös Isoniitun Kone Oy:n meluntorjuntailmoituksesta koskien yöaikana tehtävää kaivuutyötä (Uudenmaankatu 17)

Ilmoittaja

Isoniitun Kone Oy

Honkalantie 23

21840 Karinainen

Ilmoitus

Isoniitun Kone Oy on 17.11.2022 toimittanut Turun kaupungin ympäristönsuojeluun ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen koskien melua aiheuttavan työn suorittamisesta yöaikana. Ilmoitus on jätetty vain muutamia päiviä ennen työn alkamista.

Ilmoitus koskee kaivuutöitä katualueella osoitteessa Uudenmaankatu 17. Työtä tehdään 21. – 25.11.2022 klo 22.00 – 07.00. Työssä käytetään kaivinkonetta, kuorma-autoa ja tärylätkää (400 kg).

Toiminnasta aiheutuvia melupäästöjä, melun ja tärinän leviämistä ympäristöön ja vaikutusta häiriintyvien kohteiden melutasoon ei ole arvioitu. Toiminnanharjoittaja ei ole esittänyt toimia melun torjumiseksi eikä melutilanteen seuraamiseksi.

Ilmoituksen mukaan työstä tiedotetaan vastapäiseen asuintaloon (Uudenmaankatu 18) talokohtaisella tiedotteella.

Ilmoituksen käsittely

Ilmoituksen vireilläolosta ei ole kuulutettu eikä kuultu asianosaisia, koska toiminnan ei katsota ympäristönsuojelulain 121 §:n tarkoitetulla tavalla olennaisesti vaikuttavan yleisiin ja yksityisiin etuihin, kun otetaan huomioon toiminnan kesto ja vaikutus ympäristön melutasoon sekä asianosaisten etua suojaavat määräykset.

PäätösYmpäristönsuojeluinsinööri hyväksyy ympäristönsuojelulain 118 §:n mukaisen ilmoituksen ja huomauttaa, että meluilmoitus tulee tehdä 30 vrk ennen toiminnan alkamista. Toiminnalle annetaan seuraavat määräykset:

Perustelut

Määräykset on annettu tilapäisestä toiminnasta ympäristölle aiheutuvien meluhaittojen vähentämiseksi. Jos työ on perustellusta syystä välttämätöntä tehdä ilta- tai yöaikaan, se on työ suoritettava mahdollisimman vähän melua aiheuttavasti. Yöaikana ylimääräiset kolahdukset sekä työkoneiden siirtelystä ja kuorma-autojen peruutuspilleistä tms. aiheutuvat äänet on pyrittävä hyvällä ennakkosuunnittelulla minimoimaan. Tämä tulee huomioida työmenetelmä- ja laitevalinnoissa sekä huolellisessa työskentelyssä ylimääräisen meluhaitan vähentämiseksi.

Ajoittamalla mahdollisuuksien mukaan meluisimmat työvaiheet iltaan ennen klo 23.00 tai klo 6.00 jälkeen suoritettaviksi, pyritään vähentämään lähiasukkaille koituvaa nukkumista häiritsevää meluhaittaa.

Mikäli melutasot osoittautuvat kohtuuttomiksi, on toiminnanharjoittajan toteutettava toimenpiteitä, jotka vähentävät melun kantautumista asutuksen kohdalle. Toimenpiteinä voi olla esimerkiksi tilapäisten meluesteiden käyttö.

Tiedottaminen on hoidettava mahdollisimman tehokkaalla tavalla ja sen on ulotuttava riittävän laajalle alueelle, koska taustamelun puuttuessa yöaikaan ääni kantautuu huomattavasti kauemmas kuin päiväaikaan. Ilmoituksen myöhäisen jättämisajankohdan takia tiedote on jaettava välittömästi.

Sovelletut säännökset

Ympäristönsuojelulaki (527/2014) 118, 121-122, 200 §

Asetus ympäristönsuojelusta (713/2014) 26 §

Laki eräistä naapurussuhteista (26/1920) 17 §

Turun kaupungin ympäristönsuojelumääräykset

Turun kaupungin ympäristönsuojeluviranomaisen maksutaksa

Maksu

Päätöksestä peritään Turun kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan 17.3.2020 85 § (3110-2020) hyväksymän maksutaksan mukainen 380 euron maksu. Lasku ilmoituksen käsittelystä lähetetään erikseen.

Muutoksenhaku

Tähän päätökseen saa hakea muutosta Vaasan hallinto-oikeudelta. Valitusosoitus on päätöksen liitteenä.

Tätä päätöstä on noudatettava muutoksen hausta huolimatta (YSL 200 §).

Helena Pakkala

ympäristöinsinööri

Jakelu

aoIsoniitun Kone Oy
tiedLounais-Suomen poliisilaitos
tiedVarsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
tiedKaupunkiympäristö, rakennusvalvonta
tiedRakennus- ja lupalautakunta
tiedLeino Liisa
tiedRasimus Renja