Turun kaupunki | § | Kokouspvm | Asia | 1 |
Rakennus- ja lupalautakunta | 315 | 10.11.2022 | 1 |
2429-2019 (10 03 00)
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös / Valitus rakennuslupapäätöksestä (Vasaramäki) 23-7-8, Koivukatu 16, (2018-1606)
Tiivistelmä:
Merkitään tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jolla rakennuslupapäätös on kumottu ja palautettu rakennus- ja lupalautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.
Rlupalk § 315
Rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 26.10.2022:
Aikaisemmat päätökset
Rakennus- ja lupalautakunta on 2.5.2019 § 129 myöntänyt As Oy Wasaramäelle rakennusluvan uuden kuusi asuntoa käsittävän rivitalon rakentamiseksi sekä tontilla sijaitsevan vanhan omakotitalon ja autokatoksen purkamiseksi tontilla (Vasaramäki) 23-7-8, Koivukatu 16.
Rakennusalueella on voimassa 4.1.1960 voimaan tullut asemakaava. Rakennushankkeeseen liittyen on tehty 17.4.2018 poikkeamislupapäätös, jolla on sallittu yli 20 %:n ylitys asemakaavan mukaisesta rakennusoikeudesta sekä sallittu ylittää rakennusalan raja kolmeen suuntaan ja sallittu sijoittaa asukasautopaikat istutettavalle alueelle.
Poikkeamisluvalla on sallittu ylittää rakennusoikeus 129 m2. Rakennusluvan yhteydessä on myönnetty vähäisenä poikkeamisena rakennusoikeuden ylitys 4,5 m2 poikkeamisluvassa myönnetystä rakennusoikeudesta.
Vastapäisen kiinteistön omistaja on valittanut rakennus- ja lupalautakunnan päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen ja vaatinut lautakunnan päätöksen kumoamista ja lupahakemuksen hylkäämistä sekä päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.
Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 25.7.2019 § 218 antanut asiassa lausunnon Turun hallinto-oikeudelle.
Turun hallinto-oikeuden päätös
Turun hallinto-oikeus on antanut asiassa päätöksensä 13.7.2021.
Hallinto-oikeus on hyväksynyt valituksen niiltä osin, että se on kumonnut lautakunnan päätöksen sekä hylännyt rakennuslupaa koskevan hakemuksen. Hallinto-oikeus on todennut, että päätöksen täytäntöönpanon kieltämiseen tässä vaiheessa asian käsittelyä ei ole syytä, koska valituksen kohteena ollut päätös on tällä päätöksellä kumottu. Vaikka vähäisenä poikkeamisena sallitun rakennusoikeuden ylitystä voidaan pitää määrältään melko pienenä, hallinto-oikeuden mukaan erityisesti aiemmin poikkeamisluvalla sallittu rakennusoikeuden huomattava ylitys huomioiden kyseessä ei ole sellainen vähäinen poikkeaminen, joka on voitu myöntää rakennusluvan yhteydessä.
As Oy Wasaramäki on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta muutosta Turun hallinto-oikeuden päätökseen.
Rakennus- ja lupalautakunta on päätöksellään 29.9.2021 § 269 antanut korkeimmalle hallinto-oikeudelle selityksen.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätös
Korkein hallinto-oikeus on antanut asiassa päätöksensä 14.7.2022
Päätöksellään korkein hallinto-oikeus on kumonnut hallinto-oikeuden ja Turun rakennus- ja lupalautakunnan päätökset ja palauttanut asian Turun rakennus- ja lupalautakunnalle uudelleen käsiteltäväksi.
Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä on erityisesti kaksi asiaa, jotka tulevat vaikuttamaan lupa-asioiden käsittelyyn jatkossa ja muuttamaan käytössä olleita tulkintoja.
Kerrosalan laskemisessa sovellettava säännös
Rakennusluvan yhteydessä rakennusoikeus on laskettu soveltaen maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 115 § 3 momentin kerrosalan laskemista koskevaa säännöstä.
Korkein hallinto-oikeus on katsonut, että koska rakennuspaikkaa koskeva asemakaava on tullut voimaan vuonna 1960, ennen 1.1.2000, maankäyttö- ja rakennuslain 217 §:n siirtymäsäännöksen mukaan asiassa on rakennusoikeuden laskemisen osalta tullut noudattaa kerrosalan laskemisessa ennen maankäyttö- ja rakennuslain voimaantuloa voimassa olleen rakennusasetuksen 152 §:n 2 momenttia. Rakennusluvan yhteydessä on näin ollen sovellettu väärää säännöstä kerrosalan laskemiseen.
Rakennusasetuksen 152 § 2 momentti ei mahdollista rakennettavaksi sallitun kerrosalan ylitystä kaikilla niillä perusteella kuin maankäyttö- ja rakennuslain 115 § 3 momentti sallii, rakennusasetuksen säännös on tiukempi.
Poikkeamisen vähäisyyden arviointi
Asiassa on erillisellä poikkeamispäätöksellä myönnetty muun ohella ylittää asemakaavan mukainen rakennusoikeus 129 m2. Rakennusluvan yhteydessä on tämän lisäksi myönnetty vähäisenä poikkeamisena vielä 4,5 m2 lisäylitys rakennusoikeuteen.
Korkein hallinto-oikeus toteaa päätöksessään, että arvioitaessa rakennusluvan yhteydessä myönnettävän poikkeamisen vähäisyyttä on otettava huomioon myös ne poikkeukset, jotka aikaisemmalla poikkeamispäätöksellä on jo myönnetty.
Korkein hallinto-oikeus katsoo, että rakennusluvan yhteydessä myönnetty rakennusoikeuden ylitys 4,5 m2 on sellaisenaan määrältään pieni. Poikkeamisen vähäisyyttä arvioitaessa on kuitenkin otettava huomioon myös erillisellä poikkeamispäätöksellä jo myönnetty huomattava rakennusoikeuden ylitys sekä muu poikkeamispäätöksellä myönnetty poikkeaminen. Tämän vuoksi rakennusluvan yhteydessä myönnettyä poikkeamista rakennusoikeudesta ei voida pitää vähäisenä.
Asiassa saadun selvityksen perusteella korkein hallinto-oikeus on katsonut, että rakennus- ja lupalautakunnan päätös on tullut kumota lainvastaisena ja palauttaa asia uudelleen käsiteltäväksi.
Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 14.7.2022
Valvontajohtaja Leena Salmelainen:
EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.
PäätösEhdotus hyväksyttiin.