Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Rakennus- ja lupalautakunta30710.11.20224

2251-2021 (10 03 00)

Korkeimman hallinto-oikeuden päätös / Menetetyn määräajan palauttaminen, valvonta-asia 853-2020-82, Ruissalo

Tiivistelmä:

Merkitään tiedoksi korkeimman hallinto-oikeuden päätös, jolla hakemus menetetyn määräajan palauttamiseksi on hylätty. Valitusaika päätöksestä ei ole alkanut kulua, joten määräaika ei ole mennyt umpeen, eikä asiassa ole kyse menetetyn määräajan palauttamisesta.

Rlupalk § 307

Rakennusvalvonta, valvontalakimies Esa Mettälä 31.10.2022:

Rakennus- ja lupalautakunta on 22.12.2021 § 364 velvoittanut Ruissalossa sijaitsevan vuokra-alueen haltijan istuttamaan luvattomasti kaadettujen puiden tilalle korvaavia puita päätöksestä tarkemmin ilmenevällä tavalla. Lisäksi on määrätty, että maisematyöluvan 2018-830 perusteella kaadettuja puita korvaavat puut (6 kpl) tulee huomioida laadittavan istutussuunnitelman yhteydessä. Luonnonsuojelualueella tarvittavien mahdollisten ennallistamistoimenpiteiden osalta asia siirrettiin luonnonsuojelulain mukaisena valvontaviranomaisena toimivalle Varsinais-Suomen ELY-keskukselle.

Maanvuokramies on hakenut korkeimmalta hallinto-oikeudelta menetetyn määräajan palauttamista asiassa tapahtuneen tiedoksiantovirheen takia.

Korkein hallinto-oikeus on pyytänyt rakennus- ja lupalautakunnan lausumaa asiaan 4.4.2022 mennessä. Lautakunta on päätöksellään 31.3.2022 § 69 antanut korkeimmalle hallinto-oikeudelle lausuman asiassa. Lausumassa on todettu, että tiedoksiannossa tapahtuneen virheen takia rakennus- ja lupalautakunta ei vastusta määräajan palauttamista.

Korkein hallinto-oikeus on päätöksellään 6.9.2022 hylännyt hakemuksen menetetyn määräajan palauttamiseksi. Ratkaisun perusteluissa todetaan, että rakennus- ja lupalautakunnan päätös on ollut sellainen velvoittava päätös, joka tulee toimittaa päätöksen kohteena olevan kiinteistön haltijalle todisteellisesti tiedoksi. Kun saadun selvityksen mukaan päätös on annettu tiedoksi tavallisena kirjeenä, päätöstä ei ole annettu lainmukaisesti tiedoksi eikä valitusaika päätöksestä ole alkanut kulua. Asiassa ei siten ole kysymys tilanteesta, jossa määräaika valituksen tekemiseksi hallinto-oikeuteen voitaisiin palauttaa.

Oheismateriaali 1Korkeimman hallinto-oikeuden päätös 6.9.2022

Valvontajohtaja Leena Salmelainen:

EhdotusRakennus- ja lupalautakunta päättää merkitä asian tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.